Działka korzo_m cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 5

Post »

Dorotko pod wpływem twojego postu, mam ochotę jechać do ogrodniczego na zakupy :D
Szkoda tylko, że nie mam żadnego sponsora...ale chociaż jedną roślinkę mogę sobie kupić ;:173
Właściwie powinnam dwie, bo wyrzuciłam dwie wierzby szczepione na pniu i muszę je czymś zastąpić.
Zastanawiam się tylko, czy nie dać sobie spokoju z formami szczepionymi :?
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obiecane zdjęcia pomidorków dla Grażynki
Te mam posadzone w gruncie
Obrazek Obrazek

Obrazek
A te odmiany mam posadzone pod folią pierwsze to pomidorki z nasion wydłubanych w Maroku, nie znam ich poprawnej nazwy dostałam sadzonki, a na drugą odmianę czekam z ciekawośćią to są z 19 wieku, pomidor mega wielki
Obrazek Obrazek

Iwonko coś ten rok paskudny dla wierzb szczepionych. Pani w ogrodniczym jak się żaliłam właśnie powiedziała, że często są atakowane przez szkodniki. Niedaleko mnie w ogrodzie ktoś ma posadzoną Hakiro była piękna taka duża, ostatnio przejażdżałam popatrzyłam w tamtą stronę , żal oglądać. W przeciągu kilku dni ją trafiło.
Jedż kup, tak na poprawę humoru i zatkania dziury na rabatce, polecam hortensje.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A moje w szklarence dopiero łapią kolor , a Twoje już w gruncie takie czerwone :shock: . Kiedy je sadziłaś Dorotko ?
Ten z XIX wieku intrygujący , to malinowy chyba , prawda ? Nie zapomnij zebrać nasion ...ten węgierski , na przetwory też mam , ale zielone jeszcze ;:174 .
Ale dolało ...wszędzie mokro , a dzisiaj ;:3 świeci - ciekawe na jak długo :roll: ?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dzięki Dorotko. ;:196
No to z tego wynika, ze ja też mam Bycze Rogi - to chyba taka nasza nazwa.
Bo faktycznie to on się chyba nazywa San Marzano.
Ciekawy ten XIX wieczny, jak pisze Jagódka zbierz nasionka.
Jeśli nie jest to pomyłka to warto mieć taką odmianę u siebie.
U mnie też mokro jak licho, ale słonka nie widać.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Podziwiam was za zapał warzywny,ja nie mam ręki do tego.Próbowałam w ubiegłym roku,nic nie wyszło.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko sama jestem zaskoczona z gruntu pomidory jem już od dwóch tygodni, a z folii zebrałam pod koniec zeszłego tygodnia może z 4 sztuki. Do gruntu sadziłam koło 15 maja, o półtora tygodnia póżniej niż pod folię. Mam kilka typów z których nasionka na pewno zbiorę z tego wiekowego również mnie też wydaje się, że będzie to jakaś malinówka.
Dolało bardzo u nas tak od wczoraj po południa co chwilę ulewa w nocy również. Rankiem słońce wyglądnęło na chwilkę, nie padało do tej pory teraz przyszedł wiatr i zaczęło mżyć. Ciemna duża chmura wisi na to wskazuje, że doleje.

Grażynko oglądałam na forum San Marzano i stwierdziłam, że z byczkami są identyko. Teraz rozwiałaś moje wątpliwości. Ta odmiana jest bardzo dobra do suszenia.
Nasionka zbiorę.

Małgosiu spróbuj, warto swoje warzywka smakują lepiej. Ja na pewno w przyszłym roku nie posieję u siebie buraczków, nie udają mi się z tej ziemii, są małe i gorzkawe. Tego roku po pladze mszyc ostatni raz próbowałam. Szkoda, bo moja rodzinka uwielbia wszystko co buraczkowe.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

San Marzano jest bardzo dobra i sprawdzona u mnie odmianą.
Nie należy do F1 więc warto ją sadzić.
Na dodatek nie jest aż bardzo wrażliwa na zarazę, chociaż ją łapie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko ależ masz ciekawe odmiany pomidorków :D Moje mama jest maniaczką pomidorów i eksperymentuje w szklarence :lol:
Cudne dalie u mnie tylko miniaturki, z braku miejsca, ale uwielbiam podziwiac te daliowe kolosy :D
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Dorotko, podziwiam Twoje liliowce, masz piękną kolekcję ;:180 zauważyłam, ze juz kwitną Ci mieczyki ;:oj wow, to bardzo szybko! Czy sadziłaś je w maju? U mnie zauważyłam dopiero jeden pęd kwiatowy ;:224 rozyczki okrywowe są fantastyczne, bardzo wytrzymałe i kwitną nieprzerwanie zdobiąc ogród całe lato, bardzo je lubię ;:173
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko ja je mam po raz pierwszy, a nasionka dostałam od Jagódki. Dziś zebrałam dwa dojrzałe jutro będzie degustacja.

Agnieszko wysiałam 39 odmian, część nasion miałam z forumowej wymiany, część kupnych, miałam też nasionka od Jagódki i Józia. Ja tak jak Twoja mama eksperymenuję, wiem że niektórych odmian na pewno nie posadzę w przyszłym roku.
Dalię karłową mam tylko 1 sztukę, próbuję z nimi ale już drugi rok mi nie wychodzi. Moje kolosy z racji lichej ziemii na szczęście nie są takie wysokie. Już po deszczach niektóre musiałam palikować i podwiązywać.

Kasiu mieczyki sadziłam pod koniec kwietnia. Okrywówki odkryłam dwa lata temu, one najlepiej przezimowały, żadna nie wypadła, były przemarznięte, iale po przycięciu pięknie odbijały. Śmiem twierdzić, że dzięki temu mam lepiej rozkrzewione :lol:
Wiosną mama dokupiła mi kilka sztuk, zakryłam nimi dziury na rabatkach.

Po południu u mnie tak bardzo wiało :evil: aż się bałam że coś niedobrego przywieje. Ławki, donice powywracane. Jutro dzień rozpocznę od grabienia jabłek, spadało ich dużo.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od rana całą rodzinką ostro zabraliśmy się do pracy. Dziadowskie maliny zostały wykopane, korzenie wybrane, ziemia przekopana razem z jesiennymi przekompostowanymi liśćmi. W trakcie prac przyszła szybka koncepcja obsadzenia wzdłuż płotu tujami. Ponieważ miałam małe sadzonki od razu to wykorzystałam i posadziłam, mam nadzieję że za kilka lat fajnie będzie wyglądać. Jak wpadłam w trans prac to zaczęłam wysadzać moje ukorzenione krzewy, trochę pobiegałam :tan z doniczkami, bo trzeba było znależć odpowiednie miejsca :lol: Teraz potrzeba deszczyku, aby nam tak wszystko porządnie popodlewał.
Moje pomidory w gruncie dostały dodatkowe paliki, ciężar owoców po ostatniej wichurze powykrzywiał wszystko.
Teraz czas na odpoczynek ;:19 tak odpoczywają moje kotki
Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś cisza w moim wątku ogrodowym. Więc wkleję kilka zdjęć mieczyków dla odświeżenie i zachęty

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
końcowe kwitnienie liliowców
Obrazek
i jeszcze cynie
Obrazek

Dzisiaj doszła paczka z nowymi liliowcami, w końcu będę miała lawendowo- fioletowe kolorki :tan
wszysko już posadzone teraz deszczyk pięknie podlewa.
Dzisiaj pogoda pozwalała na prace ogrodowe, udało mi się pozbierać cebulę, skosić trawniki, no i trochę poplewiłam, czego już powoli mam dość :evil: Kompostownik cały zawalony, trzeba będzie pomysleć nad zrobieniem drugiej komory.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dorotko ja też robiłam ostatnio przegląd rosnących pomidorów choc mam ich duzo mniej to jednak jest przy tym roboty. Niedawno wyrzuciłam kilka bo słabo zawiązały owoce i dla 2 czy 3 sztuk nie będe tańczyła przy nich do końca sezonu ... :;230
zaraz zrobiło się więcej miejsca dla megagroniastych.
Zakup Hortensji Levana to strzał w 10-kę bo warta jest tego aby ją mieć dla bardzo długich kwiatostanów . Jest na mojej liście ale powoli ...
U mnie też zaczynają kwitnąć więc trzeba im zrobić sesję zdjęciową i pokazać u siebie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu ja mam jednego pomidorka, który dopiero zawiązał owoce po trzecim gronie, zostawiłam go bo były to nasionka nieopisane i sama jestem ciekawa jego wyglądu i smaku. Moje megagrony tego roku mnie zawiodły, to są jakieś koraliki, chyba pomylone nasionka dostałam. Zbieram dużo owoców, ale na prawdziwego megagrona muszę zapolować. Mnie najwięcej czasu zajmuje obecnie podlewanie, ileż muszę wylać wody, psioczę :wink: co pewnien czas na tę moją marną ziemię. Wieczorkiem wszystko wokół zwiędnięte, aż żal patrzeć.
Hortensje coraz bardziej mnie urzekają, chyba jeszcze ich przybędzie :;230 na pewno nie tego roku, ale za rok to się okaże ;:108 Moje wszystkie hortensje mają pąki, jeszcze nie w pełnym rozkwicie, ale już niedługo będzie co oglądać. Ostatnio mój listonosz zachwycił się nimi, musiałam go oprowadzać po ogrodzie i pokazywać. Tak jak ja niedawno też nie wiedział o takich pięknych odmianach.

U mnie upał od czwartku nie ma czym oddychać, sucho bardzo. Co pewnien czas zawieje mocniejszy wiaterek więc jabłka papierówki spadają. Zbieram ich bardzo dużo. W piątek byłam u naszej dawnej forumowiczki Agnieszki- agaxkub, jak co roku zostawiła dla mnie do obrania krzaki porzeczki czerwonej. Więc wczoraj praktycznie cały dzień robiłam soki jabłkowo- porzeczkowe. Nakapało ;:7 ponad 11 litrów. Bardzo dobry wyszedł, będzie co dolewać do wody.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Tego dzwoneczka dostałam od Krysi ;:196
Obrazek
Moje piątkowo- dzwonkowe zakupy
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota