Grubosz - Crassula Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mirania
50p
50p
Od: 14 kwie 2011, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grubosz - Crassula ovata

Post »

Dzięki wielkie.
Crassula ovata ssp obliqua f. variegata cv. 'Solana' też mam. Na razie jako 6-listną sadzonkę, na którą chucham i dmucham.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

Majorek pisze:Powodem tego może być zbyt alkaliczny odczyn pH substratu, może podlewałaś zbyt twardą wodą i ziemia się po prostu zrobiła zasadowa (zwapniła się), może być to spowodowane długim okresem nie przesadzania roślin. Proponuję policzyć ile lat grubosze rosną w danym podłożu, a potem samemu zdecydować czy nie lepiej byłoby je przesadzić do nowego substratu.
ze dwa lata? Wodę mamy miękką, odstałą. Ziemia uniwersalna + żwirek.
One od początku rosną tak sobie. ;:185
na pewno będę je przesadzać na przyszłą wiosnę bo chcę nowe ładne doniczki.
Jak sprawdzić, czy ten odczyn pH nie jest dla nich obecnie zły? Jaki powinien byc odczyn prawidłowy?

-- 27 lip 2012, o 02:27 --
Mirania pisze:A ja się niezmiernie cieszę, ponieważ gruboszkowi, którego kupiłam dwa lata temu jako tricolor, wracają barwy. Stracił je na parapecie, a teraz - stojąc w pełnym, południowo-zachodnim słońcu - odzyskuje. :tan

Obrazek
Moje na słońcu dostały aż tak jakby fioletów spodów :D
Nie sądziłam, że mają takie kolorki ;:138 ;:oj
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fioletowe spody mogą oznaczać lekkie przypieczenie na słonku.
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

Mirania pisze:Dzięki wielkie.
Crassula ovata ssp obliqua f. variegata cv. 'Solana' też mam. Na razie jako 6-listną sadzonkę, na którą chucham i dmucham.
Ja mam zaś Tricolor :) i listę chętnych na nią.. Ale jak coś to postaram się znaleźć kawałek na zamianę za Solane :)
Awatar użytkownika
Mirania
50p
50p

Post »

Na razie solane jest malutka, ale w przyszłości - czemu nie?

Zachorowałam też na sarcocaulis, gdy zobaczyłam, jakie drzewka ludzie robią. Muszę sobie zamówić w przyszłym miesiącu sadzonkę.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cv. Solana jest faktycznie bardzo ciekawa.
Niestety te ciekawsze wolniej rosną. Widzę to u swojej wariegatki.
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirania pisze:Na razie solane jest malutka, ale w przyszłości - czemu nie?

Zachorowałam też na sarcocaulis, gdy zobaczyłam, jakie drzewka ludzie robią. Muszę sobie zamówić w przyszłym miesiącu sadzonkę.
U mnie póki co wygląda tak

Obrazek

Zaraz zrobię aktualne zdjęcie, bo się już 2 częściami podzieliłem :)

Obrazek

Nie do końca lubi stać na pełnym słońcu :)
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

maqa pisze:Fioletowe spody mogą oznaczać lekkie przypieczenie na słonku.
to ja się tutaj ciesze, że liście nabrały kolorku na słońcu a tu teraz mowa o przypieczeniu... ja już nic nie kumam - niby grubosze wystawiać na patelnię bo to lubią.
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p

Post »

To zdjęcia mojego grubosza, też zmienił się na fiolet ale były to tylko i wyłącznie poparzenia, teraz stoi na balkonie w cieniu :)
wydaje mi się że jak jest dobrze podlewany to nie grozi mu to :) ale lepiej niech fachowcy się wypowiedzą :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ten fioletowy kolor to jeszcze nie poparzenie, tylko rodzaj obrony rośliny przed nadmiernym promieniowaniem, głównie UV.
To nic innego jak ANTOCYJANY, czyli naturalne barwniki roślinne, które zwykle są obecne w kwiatach i owocach nadając im kolory (czerwony do fioletu), ale znajdują się też w liściach, ale w prawidłowych warunkach są maskowane przez chlorofil.
W przypadku stresu np. wywołanego nadmiernym nasłonecznieniem lub chłodem roślina produkuje je w większej ilości i właśnie to możemy dostrzec u "fioletowych" gruboszy.

Grubosze można najbardziej wystawiać na słońce, jednak powoli, przyzwyczajając stopniowo.
Ważny jest przewiew, czyli raczej otwarta przestrzeń i ewentualnie ocena ilości promieniowania odbitego, które może sumować się z bezpośrednim.

U mnie też często liście robią się lekko fioletowe, ale potem im przechodzi. Jednak postawienie na chwilę w lekkim cieniu jest dobrym rozwiązaniem. :D

Maqa!
Te młode, rozwijające się w pełnym świetle liście powinny mieć już normalny, czyli zielony kolor, ewentualnie z delikatnym fioletowym brzegiem
Awatar użytkownika
Mirania
50p
50p

Post »

Moje stoją na patelni. Na tak maksymalnej patelni, jaka tylko jest w Polsce osiągalna. Ale były przyzwyczajane, zarówno jeśli chodzi o porę roku (wystawiłam pod koniec kwietnia) jak i porę dnia (kombinuję, by jeszcze przed południem znalazły się w pełnym słońcu, a nie zostały znienacka "zaatakowane"). Często sprawdzam jędrność i podlewam niemal codziennie. Albo przynajmniej pryskam wodą wierzchnią warstwę. Skaczę koło nich jak nigdy, ale za to mają całą masę nowych listków. Jestem bardzo, bardzo zaskoczona i zaczynam uwielbiać ten wątek za to, że pokazał, co z gruboszami można zrobić. Okazuje się, że to fascynujące roślinki, a pałętają się po biurach i klatkach schodowych w charakterze wyleniałych, wyskubanych chochołów.

Eikoden, świetne masz te drzewka. Im więcej oglądam, tym większego apetytu nabieram. :D

A "zfioletowiała" mi hawortia. Fioletowieje co roku i później rzeczywiście jej przechodzi.
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p

Post »

raflezja pisze: Maqa!
Te młode, rozwijające się w pełnym świetle liście powinny mieć już normalny, czyli zielony kolor, ewentualnie z delikatnym fioletowym brzegiem
no i mają, rosły sobie fajnie a ostatnio jakoś się zatrzymały,
w tym roku dałam temu gruboszowi spokój ale na następny rok postaram się coś skócić

dzięki za wyczerpującą odpowiedź - co fachowiec to fachowiec ;:63 ;:215
matsta19
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 sie 2012, o 13:55

Szczepienie kaktusa i grubosza

Post »

Witam. Czy jest możliwe zaszczepienie listka grubosza do kaktusa?
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Szczepienie kaktusa i grubosza

Post »

a w jakim celu? grubosz bardzo szybko rośnie. Wydaje mi się, że nie możliwe, ale jak masz jak to spróbuj :)
matsta19
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 sie 2012, o 13:55

Re: Szczepienie kaktusa i grubosza

Post »

No nie wiem czy tak szybko :( Ale jak coś to dla kaktusa nic się nie stanie od dziurki po listku, prawda? A jak jest ze szczepieniem żeby do grubosza wszczepić drugą gałązkę grubosza?
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”