Świerk zrzuca igły. Żółknięcie,zasychanie igieł świerka.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Usychają mi srebrne świerki... ratunku... co robić?

Post »

Tia...
Osmocota, nawóz na żółknięcie...

Ostatnia fotka, czubek wisi. Zresztą wszystkie przyrosty. Albo ten świerk wody nie widział od dłuższego czasu, albo tyle nawozu nawalone, że już nie ma siły wody pobrać.
Nawet pisać się nie chce.... :lol:
A firma SU.....L jakiś medal powinna dostać. Od szkółkarzy. Popyt na iglaki rośnie. Za nawóz przeciw brązowieniu, oczywiście, sypany bez rozumu pod iglaki. Nieważne, czy choroba, czy szkodnik....sypiemy....

A w świerkach poszukaj przędziorka...
Awatar użytkownika
jolaogrodniczek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2010, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Usychają mi srebrne świerki... ratunku... co robić?

Post »

No to czym pryskać na przędziorka?
Pozdrawiam wszystkich serdecznie, życzę wspaniałych roślin
Początkujący ogrodnik Jola
Awatar użytkownika
Joyce
100p
100p
Od: 8 cze 2010, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Usychająca pinus parviflora Fuku-Zu-Mi + dwa świerki

Post »

Proszę o wskazówki i pomoc - może uda się uratować parviflorkę :(
Zimę przetrwała w doniczce wkopanej w ziemię, nic się nie działo...po wsadzeniu na rabatę (zachód więc słońce popołudniowe) zaczęła schnąć...
Poniżej zdjęcia sosenki i reszty rabaty, na której rośliny mają się zupełnie dobrze....
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A przy okazji może jeszcze mogę liczyć na pomoc w diagnozie dwóch świerków - zakupione u tego samego ogrodnika co sosenka, też na zimę wkopane w donicach i od jakiś trzech tygodni systematycznie usychają - opryski są systematycznie Topsinem i Amistarem
Obrazek
Obrazek
pozdrawiam Agnieszka
ogród - pasja i miłość
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Re: Usychająca pinus parviflora Fuku-Zu-Mi + dwa świerki

Post »

Witaj AGNIESZKO,miałem w ogrodzie w ubiegłym roku sosnę drobnokwiatową z podobnymi objawami choroby grzybowej co Twoja na zdjęciu. Gdy odwiedził mnie w ogrodzie ogrodnik o większym ode mnie doświadczeniu rzekł krótko, wyrwać ,spalić, a w miejscu po wyrwanej sośnie, wymienić ziemię, przed posadzeniem innej rośliny.

Ne zaszkodziło by dokonać kilka oprysków (różnymi ) środkami grzybobójczymi, roślin rosnących przy najmniej na tej rabacie, ja już u siebie w ogrodzie przekonałem się że bez systematycznych ,co pewien okres oprysku, już niewielu roślinom do się przeżyć dłuższy okres czasu.

Co do świerków, to należy podejrzewać że po prostu przędziorki urządziły sobie od dłuższego czasu ucztę. Jeżeli przy pierwszym świerku jest co do uratowania, to w przypadku drugiego świerku ,chyba nie ma już co ratować, oczywiście , suche fragmenty świerków najpierw trzeba usunąć, a resztę trzeba opryskiwać, jak podejrzewam ,środkami owadobójczymi zwalczającymi przędziorki.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=1752
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Przędziorka poszukaj, zgadzam się z Tadeuszem. Drugi świerk na ognisko,(grzybek... niestety) jak i parviflora. Może grzyb, może niezgodność z podkładką. Może na byle czym (czyt. silvestris) zaszczepiona?
Awatar użytkownika
Joyce
100p
100p
Od: 8 cze 2010, o 10:25

Post »

dziękuję Wam ;:180 tak myślałam, że już nie do uratowania :(
Dzisiaj leje więc z oprysku nic nie będzie ale jak tylko trochę pogoda się osuszy to Talstarem wypryskam....
pozdrawiam Agnieszka
ogród - pasja i miłość
PawelT2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2012, o 13:10

świerk traci igły wyjedzone w środku

Post »

Witam po raz pierwszy na forum. Jako nowicjusz liczę na wyrozumiałość i pomoc. ;:7

Dokonując wiosennego przeglądu drzew zobaczyłem, że na świerkach w niektórych miejscach brązowieją ( a w zasadzie najpierw robią się jakby fioletowe, potem brązowe i blade) i odpadają igły. Przy bliższych oględzinach okazało się, że tam gdzie odpadają igły jest jakby pajęczyna (przędziorek?) a igły które opadają maja wygryzione u podstawy jakby wejście (wielkości ucha igielnego) i są wyjedzone od środka do mniej więcej 1/3 lub połowy (stąd ten blady kolor igieł bo są puste w środku). Czy ktoś wie co to za szkodnik?. "Kontrolnie" opryskałem drzewa Karate i podlałem Confidorem.

Proszę o pomoc w identyfikacji intruza.
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24

Re: świerk traci igły wyjedzone w środku

Post »

Ja w tej sytuacji prysnąłbym Talstarem.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
PawelT2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2012, o 13:10

Post »

Dzięki, spróbuję Talstaru pytanie tylko, co żeruje w taki sposób, że wyjada igły od środka i czy to przędziorek?
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

Talstar 100 EC jest głównie na przędziorki, ale też mszyce, oprzedziki, kwieciaki, pryszczarki, wciornastki.
Awatar użytkownika
Fruit
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 maja 2011, o 18:58

Re: Świerk schnie

Post »

Witam.
Co może gnębic tego oto świerczka ?
Dośc duży , stary egzemplarz. Rośnie przy ulicy , więc podlewany przez psy - choc nigdy mu to specjalnie nie szkodziło - w tym roku jego stan się dośc szybko pogarsza i jak tak dalej pójdzie to nie będzie drzewka. To schnięcie (?) posuwa się od dołu.
Psy , sucho , szkodniki - czy może kombinacja tych wszystkich czynników ?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Post »

Moim zdaniem w obu przypadkach to starość. Drzewa są dojrzałe i gałęzie te od spodu zwyczajnie obumierają. Nawożenie raczej nic nie da, bo drzewa maja potężny system korzeniowy i na pewno radzą sobie dobrze w odnajdywaniu składników mineralnych. Ja proponuje zwyczaje zabiegi pielęgnacyjne, polegające na usunięciu szpetnych gałęzi.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
Fruit
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 maja 2011, o 18:58

Post »

I tak gwałtownie zaczął się starzec w tym roku ?
Hmm... No może. Popytam jeszcze i podrążę temat ale mam raczej mało czasu biorąc pod uwagę tempo schnięcia.
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

A co tu można? Nawożenie, jak napisał przedmówca, w przypadku tak dużego egzemplarza to iluzja. Zresztą jeśli on choruje to końska dawka nawozu go najprawdopodniej dobije. O oprysku tak wysokiego drzewa przeciwko ewentualnym chorobom amator może sobie pomarzyć. A może blisko wykonywano jakieś np. przekopy i obniżył się poziom wód gruntowych? Nie kładziono kostki brukowej, lub robiono instalacji w ulicy itp.?
Gdyby to było moje drzewo i zależałoby mi na nim, zwróciłbym się do lokalnej fiirmy zajmującej się profesjonalną pilęgnacją "zieleni" i poprosił o oględziny. Może ekspertyza będzie zbieżna z tym co napisano tutaj, a może nie. Ale usunięcie uschniętych gałęzi jest oczywiste.
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

...do powyższych możliwych przyczyn dodałbym jeszcze "francowatą" zimę, która wykończyła pozornie nieśmiertelne egzemplarze w wielu ogrodach ;:155
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”