Witam w ogrodzie u Aguniady cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.9

Post »

Agunia, będzie super. ;:215 Ksztalt ciekawy, współczuję tylko M koszenia trawniczka w te fale. :;230 :;230 Mój się zbiesił i kazał mi wyprostować linię trawnika rabatami. Jak już to zrobiłam stwierdził, że jednak nudnawo tak po prostym chodzić z kosiarką. I weź tu bądź mądrym, nie dogodzisz. :roll: Już się nie mogę doczekac widoku tej rabatki. ;:65
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozanko, myślę, że nie nikt nie obiecywał, że będzie łatwo - musi być trochę tańca, nawet przy koszeniu ;-)) Twój M. też to zauważył ;-) Dzięki, że Ci się podoba!
Ewo, bardzo dziękuję - myślę, że rabata z roślinami, które wybrałam, będzie w tym miejscu pasować i uatrakcyjni ogród... Ja zwykle najpierw drę, a potem dopasowuję nasadzenia - muszę widzieć zarys danej powierzchni, żeby coś dobrać... Pozdrawiam Cię serdecznie i muszę zajrzeć co tam słychać u Ciebie :)
Gosiu, czyli okazji do spotkania będzie w tym roku jeszcze kilka - cieszę się! Czy będą zakupy... zapewne tak, ale to już drobiazgi... nie mogę zaniedbywać innych sfer życia ;-)) Napisałam Ci pw.
Oluniu, widziałam Twoje rysunki i pierwsze zmiany w ogrodzie... jestem przekonana, że rabata różana też wyjdzie pięknie :)
MaGorzatko, jasne, następnym razem może się uda :) Placki smakowały? ;-))
Ewa, nutkaj może i był trochę samotny, ale bardziej mnie drażniło koszenie wokół niego = trzeba było bardzo uważać na jego płaczące gałązki, a teraz nie będzie wciąż trącany... Dzięki za uznanie!
Andrzej, widzę, że już po pierwszej części wakacji? Ano zmiany u mnie... do iglaków dosadzę kwasoluby: rh, azalie i wrzosy :)
Jula, sama nie wiem, czy to będzie koniec ;-)) nie potrafię długo usiedzieć w miejscu, na to wychodzi ;-)
Justynko, cieszę się, że Ci się podoba moja radosna twórczość! :)
Keetee, już masz pięknie, a za 30 lat... prawdziwie tajemniczy ogród będzie można u Ciebie podziwiać...
Majutek, jeszcze nie mam pomysłu na magnolię... nie jest zapłacona, nie wiem, czy ją weźmiemy... na razie grupuję rh, azalie i wrzosy, bukszpany idą na frontową rabatę - zaraz pokażę zdjęcie. Susza na pewno jest ogromna, bo trochę popada w nocy i to za mało, by utrzymać wilgoć gleby w te upały. Jak idą żniwa?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...a po lewej kawałek wydartej darni... obok Inversy posadzę bukszpany, analogicznie do prawej strony, gdzie rosną trzy bukszpany i Inversa, tyle, że mniejsza... przy wejściu do ogrodu, po obu stronach rabat, posadowię granitowe kule :)
Obrazek
Awatar użytkownika
_Kasia_
100p
100p
Od: 26 lip 2012, o 08:54
Kontakt:

Post »

Dopiero zaczynam wędrówkę po ogrodach i zawitałam u Ciebie ... Wirtualny spacer był przyjemnością... ;:3

Powiedz mi tylko, że to głupie pytanie, ale jak tak ładnie wydarliście darń ??? Nas czeka usuwanie darni na obszarze prawie 50m2, i powiem szczerze, że nie mamy pomysłu jak to zrobić, gdyz trawa ma mocny system korzeniowy a to ma być przygotowanie pod szmaragdy, które już sa dośc duże, pod agrotkanine...
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

O bardzo ciekawie to wymyslilas ;:108
Moze uda Ci sie dorwac kule granitowe w ciemnym szarym, to miala bys wstep do donic przy wejsciu do chalupiki? Chociaz jasne byly by bardziej widoczne.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bukszpany, kule...kiedy, tak czytam o Twoich planach, to przed oczami mam ogród Danusi z innego forum.
Ciekawa jestem, jak to wyjdzie u Ciebie :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Bardzo ciekawy pomysł ;:oj , zrobi się niesamowicie elegancko a już jest pięknie. ;:63 Jeszcze tylko jakiejś ławeczki granitowej tam brakuje by siedzieć i podziwiać ;:7
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Aga, skoro mogę to pomęczę Cie trochę. Co tam masz posadzone? Brzoza, świerki kolumnowe, sosna himalajska, dereń ? Pod sosną bergenia i tawułki? Dobrze widzę i rozpoznaję gatunki?

A obecny kącik z bukszpanami dostojny, i tak jak mówi Jola, tylko ławeczkę tam postawić, żeby tacy podpatrywacze jak ja mieli gdzie cupnac i robić szkice.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Bardzo mi się podoba to wycięcie rabaty przed domem. Pomysł z nasadzeniami też fajny. Będzie bardzo elegancko
I zapraszam we wrzesniu do Skierniewic :wit
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aguś, ja pochłonieta rabatą i pracą a u Ciebie juz tyle zmian ;:oj
Bardzo podoba mi się kształt nowej rabaty, u mnie tez sporo fal i wyzwanie dla koszącego trawnik ;:224 Iglaki lepiej wygladają na jednej rabacie, uwielbiam takie wyspy! Gdybym miała więcej miejsca to już bym szykowała podobną... ;:131 Zmiany na froncie domu bardzo trafione, trochę symetrii zawsze wprowadza dodatkowy szyk i porządek do ogrodu ;:333
Poza tym, przy tak eleganckim i wysmakowanym ogrodzie jak Twoj, subtelne korekty dodają mu jeszcze więcej uroku ;:63 Trzymam kciuki za nasadzenia, rośliny już upolowane?
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Aguś, bardo fajnie wytyczasz kształty rabat ;:138 . Ta przy Inversie tez wygląda super ;:108 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Agnieszko, z głowy mi nie wychodzi kształt Twojej nowej rabaty. Jest nie tylko duża czyli pomieści wszystkie chciejstwa, ale i bardzo dynamiczna. Szkoda, że muszę zachować granice swoich rabatek, chętnie bym je zmieniła, ale nie pasowałaby u mnie. Będę podziwiała Twoje!!! Powiedz, trochę zaszalejesz? ;:88
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aguś wszystkie fotki piękne, ja się zakochałam w różycy z 3 zdjęcia....bajecznie wygląda otulona gipsóweczką.....marzenie ;:138
Widzę, że wciąż powstają nowe rabaty ;:oj Wspaniałe masz pomysły :D
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Pięknie zaplanowane wejście do ogrodu ...uwielbiam symetrię a i kule sa bliskie mojemu sercu ;:173 Czekam na efekty !
Miłego weekendu ;:196
marzenia się spełniają! Dana
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Bry wieczór :wit Byliśmy na Batmanie, polecam :)

Danusiu, dziękuję za potwierdzenie, że idę w dobrym kierunku... mam nadzieję, że tą niewielką zmianą na froncie, uatrakcyjnię mój ogród i wejście do niego... pozdrawiam Cię serdecznie!
Agnieszko, gipsówkę dostałam rok temu od Nutki i prawdę mówiąc nie spodziewałam się, że aż tak się rozrośnie... co prawda teraz niby jest trochę demode, ale to nie umniejsza jej uroku... dziękuję za słowa wsparcia w moich ogrodowych działaniach ;:196
Irminko, dziękuję za rewizytę i pozytywną opinię o nowej rabacie :) Lubię takie nieregularne, pofalowane kształty, ale chyba Cię zawiodę pisząc, że nie planuję tam dużej liczby roślin... stawiam na kilka RH i azalii, chcę też rosnącym tam iglakom pozostawić miejsce na rozrośnięcie się... puste miejsca wypełnię wrzosami, wrzoścami, cebulowymi... W sumie nie będzie tych zieloności tak mało :)
Edytko, miło mi, że Ci się ten kawałek przyszłej rabaty podoba!
Robaczku, Ty też nie próżnujesz - lecę zaraz zobaczyć, czy są nowe zdjęcia z postępów w pracach ;-)) Cieszy mnie, że w taki sposób odbierasz mój ogród - to najmilsze komplementy, za które dziękuję ;:167 Rośliny już prawie wybrane, tylko sadzić... rh mają być w poniedziałek - do naszego auta nie udało się zmieścić nawet jednego ;-) Pozdrawiam!
Moniko, za zaproszenie do Skierniewic bardzo dziękuję - bądźmy w kontakcie :) Fajnie, że także Tobie podobają się moje nowe plany...
Marzko, już piszę: w tym miejscu posadzone są jałowce kolumnowe i płożące, himalajka, derenie Elegantissima, na skalniaku bergenia, wszelkiego rodzaju rozchodniki, floksy szydlaste, sukulenty... Mam nadzieję, że pomoże Ci to w planowaniu Twoich zakątków...
Jolu, dziękuję za uznanie... niewykluczone, że kamienna ławeczka gdzieś w okolicy się pojawi - mam w planach napad na piękne ozdoby z kamienia w większych rozmiarach ;-)
Iwonko, ogród Danusi jest bardzo atrakcyjny i inspirujący, ale nie mogę go przenieść do siebie - u mnie raczej proste i naturalne formy można znaleźć, a czytelne formowanie na wsi wśród brzozowych drzew wyglądałoby sztucznie .. sama jestem ciekawa co z tego działania finalnie wyjdzie ;-)
Jula, jeśli znajdę ciemne kule granitowe, to będę miała orzech do zgryzienia, bo zwyczajnie nie będę się w stanie zdecydować: jasne czy ciemne ;-) Fajnie, że Ci się podoba - liczę się bardzo z Twoją opinią ;:168
Kasiu, witam serdecznie w moim wątku i dziękuję za dobre słowo! Darń zrywamy następująco: zarys rabaty wykonujemy łopatką do obrzeży, a resztę, miejsce po miejscu podważamy ostrym szpadlem... To ciężka praca, nawet jeśli ma się dobry sposób na wykonanie... Powodzenia! 50m2 to niemały kawałek....
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Aga, powoli wdrażam się.
Na razie stwierdzam, że Twój wątek pędzi, a że ja bardziej z tych czytających niż oglądających, to nie wiem, czy podołam :roll:
Ale zdjęcia też mi się podobają 8-)
Czytam, że masz wielkie wsparcie w M. A tak ostro napisałaś o facetach u Robaczka, że mnie zmroziło na moment ;:202
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”