Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

Bajeczka o tym, jak to Loki robił za eksperta od taksonomii: Loki znalazł na uniwerku profesora zajmującego się tą dziedziną, dyskretnie wśliznął się do jego gabinetu, kucnął mu za plecami, spodnie spuścił i narobił? :;230

Twoje pysznogłówki mają naprawdę pyszne te swoje główki.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:;230 :;230 :;230 Umarłam ze śmiechu, Loki :;230 :;230 :;230 Przynamniej forum poprawia mi humor...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jacku, nie daruję, proszę o trochę tojeści :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jacku dzięki ;:180 za wskazówki.
Na pewno się przydadzą. ;:168
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Agness, tojeść z wieloma roślinami ładnie się komponuje. Wcześniej rosła koło floksów, a myślę że i przetaczniki, czy nachyłki dobrze by się z nią komponowały. Byleby coś kwitło w tym samym czasie, było podobnych rozmiarów, to na pewno będzie pasowało do tojeści. Jest koloru białego, który łączy się dobrze ze wszystkim i ma odmienne kwiatostany - poziome kłosy więc na zasadzie kontrastu, przeciwwagi super się komponuje.

Taro, pysznogłówki są ekspansywne - to fakt ;:108 Dla wielu będzie to ich wada ale ja sobie z tym jakoś radzę. Często je przesadzam i odmładzam.
"Floksy wacają do łask" - może i wracają, choć u mnie nigdy z łask nie wyszły. Tak samo pozostałe wymienione przez Ciebie rośliny 8-) Wydaje mi się, że ludzie goniący za nowościami czasem zapominają o starych odmianach czy gatunkach. I potem szumnie się mówi, że coś wraca do łask (taka moda retro) ;:oj . U mnie rośliny "babcine" czy odmiany historyczne są tak samo ważne jak nowe.

Edyto, mi właśnie białej pysznogłówki brakowało do kolekcji i cieszę się, że w ub. roku ją zdobylem.
Tojeść orszelinowa to fajna roślina. I w zasadzie nie bardzo przypomina pozostałe tojeście (właśnie - powinienem zrobić zestawienie tojeści!).

Halu, dziękuję :) Taki kształt kwiatu jak u tojeści orszelinowej jest unikatowy. Potocznie chyba zwana jest "lisi ogon"

Krysiu, masz rację - nachyłek nie jest wymagającą rośliną. Choć odmiany pełna i bordowa nie przeżyły zimy. Iza ma niemal czysty piaseczek więc u niej może i nachyłek mieć problemy.

Pelagio, po 2-3 latach kępy pysznogłówek robią się spore. Są miododajne ale w tym roku bardzo mało pszczół. Raczej trzmiele zapylają. Jeszcze się przyjrzę, czy tojeść też lubią bąki lub inne zapylacze.

Dziękuję Geniu :) Chodzi Ci o mączniaka na pysznogłówkach? Jest nieodłączną jej częścią prawie co roku i tym się nie przejmuję. Po przekwitnięciu po prostu ścinam łodygi, jeśli złapią mączniaka.

Loki dzięki :) Czy Ty planujesz pysznogłówki w swoim ogrodzie :?:

Sweety ;:4

Sosenki4, spóźniłaś się - w ub. roku przesadzałem tojeść orszelinową i połowę wielgachnej kępy rozdałem.

Kogra, mam nadzielę, że pomogłem.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Sweety ? Obawiam się, że to jedyny sposób robienia za eksperta od taksonomii, jaki znam. :;230

@ JacekP
? Nie, nie planuję pysznogłówek ? i obawiam się, że z braku nadmiaru areału planu raczej nie zmienię... Najchętniej sprawiłbym sobie wszystkie ładnie kwitnące rośliny ogrodowe jakie tylko istnieją, ale rzeczywistość jest jaka jest i trzeba będzie dokonać wyborów.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, jasne - wszystkiego nie da się zmieścić. Ale da się zmieścić więcej niż zaplanowałeś; to dla mnie pewne :lol: Byłem u Kogry czy u E-Geni i wiem, ile można zmieścić na małej powierzchni :lol:

Temat tojeści został wywołany, zatem mały ich przegląd w moim ogrodzie. Nie jest tego wiele ale właśnie dostałem nową i to z gatunku tojeści orszelinowej :tan Dzięki Izunia :!:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i na koniec "sprawczyni" tojeściowego tematu :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

;:112 Uśmiałam się z tego co napisałeś o moim buszu.
Ale to prawda.
Wiem, że nie mam już miejsca na nowe rośliny, więc ogród teraz idzie w górę za przyczyną powojników.
A więc jeszcze mam dużo miejsca na nowe rośliny....... :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, świetnie wykorzystujesz każdy skrawek ziemi i Twój busz jest po prostu cudny :!: Będąc w tak przemyślnie urządzonym i gęstym ogrodzie, uświadamiam sobie, ile u mnie jeszcze przestrzeni niewykorzystanej, ile jeszcze pracy przede mną ;:224
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Cała przyjemność po mojej stronie, Jacuś :D
Niewiele, mówisz? :;230 Wszystkiego masz "niewiele", tak po kilkanaście odmian :wink: :lol:
Z tojeści najbardziej podoba mi się "Fireckracker", jest taka oryginalna!

Chyba masz rację z nachyłkiem. Posadziłam go w ziemioglinie i po raz pierwszy od paru lat ma normalne kwiaty! Myslę, ze chodzi tu jednak o dostatek wody. W moim piachu nie byłam go w stanie wystarczająco podlać, choć wydawało mi się, że leję mu duzo wody.

Krysiu, widzę, że nachyłki, które pokazałaś na zdjęciu, rosną przy drodze, ale tuż za plecami mają krawężniki, za którymi jest działkowa ziemia, do tego sięgająca nieco wyżej, niz powierzchnia zajmowana przez nachyłki. Sądzę, że siegają korzeniami pod te krawężniki, dzięki czemu mają dostęp do wystarczającej ilości wilgoci. Dodatkowo miejsce to ocieniają tuje, to ziemia się nie nagrzewa i woda wolniej paruje. Dlatego te nachyłki mają się dobrze :D
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jacku, przegląd tojeści z Twojego botanika bardzo pouczający ;:180
Chciałabym je wprowadzić miedzy róże, tylko czy bedą pasować..? :idea:
Ps. Czytałam o Waszym spotkaniu - chciałbym Cię kiedys poznać, prawdziwa skarbnica wiedzy ;:131
Miłego dnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja to mam normalnie pecha, o co Cię nie poproszę, to już nie masz. Trudno, muszę żyć dalej.
Też mam tojeść kropkowaną :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak masz ochotę, to możesz kuknąć do mnie do wątku ? na prośbę Mike'a wkleiłem tam pełną listę roślin, które planuję nasadzić we własnym ogrodzie.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, tojeści mam niewiele ;:170 Z Twoją łącznie 8 więc nawet trudno mówić o kolekcji. Ale cieszy mnie każda nowa roślina :tan Zwłaszcza z gatunków roślin, gdzie nie ma zbyt wielu odmian i trudno zdobywa się następne :roll:
Mam nadzieję, że Twój nachyłek się poprawi i pokaże, na co go stać ;:333 A właśnie :!: Może zapodać serię nachyłków :?: Jest ich troszkę więcej niż tojeści.

Kasiu, nie wiem czy tojeście będą pasować z różami. One takie półdzikie i ładnie wyglądają w układach naturalistycznych... Ale co Ci szkodzi spróbować? Pamiętaj, że to ekspansywne rośliny i wydłubywanie ich z róż nie będzie przyjemne :lol: Na Twoją ścieżkę na pewno by się nadawała tojeść rozesłana 'Aurea'. Określenie "Twój botanik" mi się podoba ale "prawdziwa skarbnica wiedzy" już mniej, bo trochę za duże słowa :wink:

Marzenko, ja mam rośliny, o które prosisz, ale musisz cierpliwie poczekać, bo muszę się najpierw wywiązać z obietnic/wymian zaległych, dlatego na razie nie czynię kolejnych. Po prostu nie wyrabiam czasowo.

Loki, jak będę w Twoim wątku - kuknę :D
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok. Jacku, poczekam cierpliwie. No i dzięki, że nie odbierasz mi nadziei ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”