Moje kwiatki i inne zielsko :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje kwiatki i inne zielsko :)

Post »

Witaj, piękne kwiatuszki. ;:138
Najbardziej wpadła mi w oko kalijka i anturium. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p
Od: 16 maja 2012, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej dziewczyny :wit

Dzięki wielkie za pochwały ;:196 dzięki nim maluchy rosną jak na drożdżach :) (tfu... tfu... - żeby nie zapeszyć)

Iwona1968 Kalla niestety juz przekwitła i teraz wygląda mniej spektakularnie, za to anturium szykuje sie do następnego kwitnienia... krejzol z niego :P

oksi a czy ja mogę je (jak podrosną trochę rzecz jasna) oddzielić od listka, ale wsadzić wszystkie 4 do jednej takiej większej płaskiej misy, żeby mi wyszedł taki kwitnący bukiet? nie wiem, bo słyszałam, że one szybko się rozrastają, więc zastanawiam sie czy nie będzie im za ciasno i nie będą przez to gorzej rosnąć?

aga111 Co do Rhipsalisów to nie zauważyłam szczególnych wymagań (lubią słońce, ale półcień zupełnie im nie przeszkadza) oprócz tego, że bardzo lubią jak się je regularnie spryskuje, zwłaszcza w okresie silnego wzrostu :) gdzieś kiedyś czytałam, że wiele ich gatunków w naturze rośnie na drzewach, podobnie jak nasza jemioła, dlatego chłoną wodę całą powierzchnią, a im szybciej woda dociera do najmniejszych gałązek tym szybciej się rozgałęziają :) spróbowałam i u mnie działa, także polecam

ostatnio z braku czasu nie mogę się zmobilizować, żeby zrobić zdjęcia i je przedstawić światu, więc pokaże tylko to co kwitnie, póki kwitnie, bo potem mogę się spóźnić :)

a więc tak mnie mile zaskoczył mój eschynantus, który w zeszłym roku nie specjalnie chciał kwitnąć, za to w tym kwitnie pieknie, a wiele pąków czeka jeszcze na swą kolej :)

Obrazek
Uploaded with ImageShack.us

miło zaskoczył mnie również oleander, który jest ze mną dopiero od tego roku i sczerze nie sądziłam, że na moim wietrznym balkonie doczekam sie u niego kwiatów tak szybko, a jednak :)

Obrazek
Obrazek
dla zainteresowanych, w tle można dostrzec jeszcze jaśmin prawdziwy (to co sie pnie po drabince),który kwitł zimą, a teraz przybiera na masie, i który na pewno kiedyś pokażę w całej okazałości :)

pozdrawiam i życzę Wam i sobie dużo ;:3
Zajmować się biologią oznacza podglądać Boga przy akcie stworzenia. /Walter Nernst/
Oto JA i moje roślinki :)
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ładny kwiat oleandra ;:215 Ja ukorzeniam własnie szczepkę białego to może na przyszły rok też będzie mi kwitł ;:224
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Pięknie Ci kwitnie eschynantus ;:oj , no i gratulacje dla oleandra ;:138 ja tez właśnie ukorzeniam, mam nadzieję że w pszyszłym roku tez mi zakwitnie ;:108
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

A mi się podobają sucholuby w aluminiowym wiaderku ;:138 proste, a jakie piękne ;:215
oksi
1000p
1000p
Od: 18 lut 2012, o 18:21

Post »

:wit pięknie cie aeschenantus kwitnie,mój też teraz kwitnie :) a co do fiołkowych maluchów możesz oczywiście do jednej misy wsadzić cztery rozety ale kochana jak zaczniesz rozdzielać je to tam będziesz miała więcej niż cztery :D
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p

Post »

witajcie :wit

oksi ty mnie nie strasz z tymi fiołkami, bo mnie już głowa boli, jak sobie pomyślę, gdzie ja je upchnę :P a on ciągle wypuszcza nowe listeczki i to każde z innej strony...

kubasiu postaram się wstawić w najbliższym czasie specjalnie dla Ciebie "sucholuby" w wiaderku (btw. podoba mi się określenie "sucholuby")

Moniko, Tesiu, dziękuję bardzo za pochwały dla Oleandra, który nie próżnuje i w tzw. miedzyczasie rozwija nowe pąki :D no i oczywiście trzymam kciuki za ukorzenianie Waszych szczepek :)

a teraz mała relacja z mojego małego przedszkola :)
Trzykrotka - uratowana jako dwulistny obłamany czubek pędu z biedronki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I małe sadzonki Starca:
Obrazek
Obrazek

A także malutka sadzoneczka Wilczomlecza Lśniącego, którego dostałam od mojej współlokatorki:
Obrazek

W moim przedszkolu zamieszkało również male Aeonium drzewiaste, które dostałam w prezencie w palmiarni, po tym jak okazało się, że pani pracująca w Palmiarnianej kwiaciarni, jest emerytowaną nauczycielką fizyki, która przygotowywała mojego M do matury:)
Obrazek

A także "kradziona" od koleżanki mojej mamy, sadzonka czegoś, co prawdopodobnie jest jakąś odmianą Peperomii, choć pewności nie mam:
Obrazek

A na koniec jeszcze mój Kochany kwiatek :D Bo pozazdrościłam, że wszyscy się chwalą swoimi milusińskimi a ja nie... ;:131 I tak o to Drogie Panie i Panowie, przedstawiam Wam Czesława ;:173
Obrazek
a tu Pan na włościach, wyleguje się w południowym słońcu :) zawsze jak tak leży to przypomina mi lwa na skale, co dogląda swoich poddanych :P
Obrazek
Zajmować się biologią oznacza podglądać Boga przy akcie stworzenia. /Walter Nernst/
Awatar użytkownika
Dorotak
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:05

Post »

Przystojny Czesław kwiatuszki sa też bardzo ładne
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Co prawda Paniom przedstawiłaś Czesława ale mnie się też podoba-jest przystojny,zwłaszcza w otoczeniu Twoich pięknych i kolorowych roślin.
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Ja też szukałam w biedronce odłamanej szczepki tej trzykrotki, znalazłam dużą którą pocięłam na trzy mniejsze i po ukorzenieniu trafiły do wujka ;:108 Bardzo fajne maluszki, trzymam kciuki za szybki wzrost ;:138
A piesio cudny ;:167 Jaki dystyngowany ;:oj Proszę pomiziać ode mnie ;:168
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p

Post »

Czesław dziękuje za pochwały i obrasta w piórka:) został wymiziany i poszedł spać :)

i przepraszam Cię strasznie Arku, ale to po prostu ta babska dominacja... :) ale już się poprawiłam :)
Awatar użytkownika
guucio8
50p
50p
Od: 26 cze 2012, o 14:27

Post »

Piękne kwiatki, i kolorowe doniczusie :wink:
pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50

Post »

Aniu pięknie Ci wszystko kwitnie i rośnie, a sadzoneczki bomba ;:oj ;:oj
A Czesław genialny ;:oj ;:oj ;:oj
Napisz coś więcej o nim ;:173
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2011, o 17:53

Post »

Witaj Aniu,pozwoliłam sobie pospacerować wśród Twoich pięknych roślinek :tan ;:108
bardzo mi się
podobaja są piękne i bardzo zadbane ;:196
pozdrawiam Maja ;:167
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Witam :wit Bardzo ładne kwiatuszki, śliczne beniaminki, eszynantus, haworsje i cała reszta :D Ale piesio wymiata :;230 to raczej Czesiulek ale na pewno ma ambicję być Czesławem. Pozdrawiam, będę zaglądać ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”