Sukulenty raflezji

Zablokowany
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Sukulenty raflezji

Post »

raflezja pisze: Chyba wezmę go do sanatorium na parapet wewnętrzny.
Ja podupadłe na zdrowiu rośliny zabieram do umieralni (sic!) - tam o dziwo w większości zdrowieją, to chyba za sprawą nazwy :lol:
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Obejrzałam kilknaście minut temu reportaż o zakupoholiczce (ciuchowej), po czym zajrzałam na all. czy przypadkiem nie ma tam Trichodiadema bulbosum (tak, tak - obejrzałam kilka fotek - z daleka nic specjalnego, ale ja muszę sama, na żywca, z bliska poprzyglądać się :roll: ) - no i jest - z Rumii - a że głupio tak jedną roślinkę - to poszło hurtowo dziewięć różnych - w tym kilka podpatrzonych wcześniej u Ciebie, m.in. Monanthes polyphylla, Euphorbia clavaroides itd. ...hmm - czy jestem zakupoholiczką? miał być wszak odwyk! Ale takiego zakupoholizmu to chyba tylko można życzyć tym, co mają z nim prawdziwy problem - moje mnóstwo radości kosztowało tyle co tenisówki...i starczy mi na jakiś czas - póki znowu czegoś nie pokażesz, co mnie szczególnie zaintryguje :wink:
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beata!
A co się przejmujesz?
Ja już przestałam mieć wyrzuty sumienia. Te chwile przyjemności kiedy wybieram, zamawiam a potem przychodzi przesyłka, warte są wszystkiego.
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne zdjęcia cudnych kwitnień ;:oj ;:oj ;:oj
Ja też przestałam mieć wyrzuty sumienia z powodu wydatków na kwiatki ;:224 innych nałogów nie mam :;230
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to ja niestety mam Tesiu.
Ale trudno.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz przedstawię swoje rośliny z rodzaju Haworthia.
Chciałabym Was serdecznie poprosić o korektę nazw czy błędów literowych.

Obrazek

1. H. attenuata
Obrazek

2. H. glabrata
Obrazek

3. H. reinwardtii
Obrazek

4. H. venosa ssp. tessellata
Obrazek

5. H. attenuata
Obrazek

6. H. arachnoidea
Obrazek

7. H.glauca
Obrazek

8. Haworthia viscosa v. tortuosa
Obrazek

9. H. cooperi
Obrazek

10. H. cymbiformis 'Variegata'
Obrazek

11. H. emelyae multifolia
Obrazek

12. H. emelyae var. comptoniana
Obrazek

13. H. limifolia
Obrazek

14. H. limifolia
Obrazek

15. H. limifolia
Obrazek

16. H. limifolia var. limifolia fa. nigra
Obrazek

17. H. limifolia var umbomboensis
Obrazek

18. H. magnifica v. magnifica, Riversdale
Obrazek

19. H. maughanii
Obrazek

Obrazek

20. H. margaritifera
Obrazek

21. H. marumiana
Obrazek

22. H. maxima
Obrazek

23.H. attenuata kupiona od pp. Hinz jako H. granata
Obrazek

24. H. mutica
Obrazek

25. Haworthia mirabilis var. triebneriana
Obrazek

26. H. pygmaea
Obrazek

27. H. coarctata
Obrazek

28. H. retusa cv. Grey Ghost
Obrazek

29. H. retusa ES 3779
Obrazek

30. H. tessellata
Obrazek

31. H. truncata
Obrazek

32. H. truncata cv. Lime Green
Obrazek

Obrazek

33. H. truncata x (hybryd) (ex. Mesa Garden)
Obrazek

34. H. venosa ssp. tessellata fa 40 ex Japan
Obrazek

35. H. venosa ssp. tessellata v. simplex
Obrazek

36. H. viscosa var. tortuosa 'Variegata'
Obrazek

37. H. viscosa
Obrazek

38. Haworthia attenuata
Obrazek

Maluszki
H. turgida v. suberecta Gouritz River
H. magnifica v. paradoxa CC 106
H. nigra ex Mesa Garden
H. viscosa ?grey?
Obrazek

H. limifolia var. slinner
H. pygmaea v. argenteo-maculosa
H. subattenuata ?variegated cream?
Obrazek

Ale się tego narobiło, nawet nie sądziłam, że mam aż tak dużo.
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

piękne kwitnienia :) i Haworthie niesamowite ;:138
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Super wyglądają w grupie, przynajmniej mnie się bardziej podoba, gdy są w doniczce rozrośnięte, niż pojedyńczo.
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

;:111 ;:111 ;:111 ;:111

Ale tego masz! Jeszcze raz gratuluje kolekcji...
I chyba to co masz podpisane jako fasciata to będzie attenuata, przynajmniej tak mi tłumaczyła bebos
3 razy kupowałem jako fasciata a wszystkie się okazały attenuata
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Super kolekcja!!!! ;:138
Ja też wolę rozrośnięte okazy co zresztą widac w moich doniczkach :;230
ale ogromne wrażenie robią na mnie przedstawione tak jak Ty to robisz Iwonko.
Ustawione w grupie ,ciasno,jedna doniczka obok drugiej... ;:63
Równie piękny-porywający-ekscytujący widok przedstawia ekspozycja na placyku.... ;:167

Nooo :wink: ogólnie rzecz biorąc robią na mnie wrażenie ogromne ilości zgromadzone w jednym miejscu-
(np.bajeczne kolekcje naszych kaktusiarzy ;:180 )
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sporo! A jak nie będziesz się wzbraniać - będzie więcej - choćby ode mnie...Dołożyć się do Takiej kolekcji to zaszczyt.
1. Na pewno nie H. fasciata - to jedna z form H. attenuata (H. fasciata ma idealnie gładką, połyskujacą górną stronę lisci)
5. A to z kolei niekoniecznie H. attenuata - musiałabym przyjrzeć się bliżej - takie bywają też H. glabrata! (ja mam bardzo podobną- słabe białe punktowanie na spodzie lisci, na górze jednolicie rozmieszczone, drobniutkie, ale zielone gruzełki; na odrościk Twojej wcześniejszej H. glabrata z kępy piszę się koniecznie!)
8. Nie wydaje mi się, żeby to była Astroloba spiralis ani żadna inna - porównaj ją ze swoją H. viscosa var. tortuosa (daj znać do jakich wniosków dojdziesz, choc najlepiej byłoby obejrzeć kwiaty)
10. H. cymbiformis 'Variegata' (porawiam tylko zapis)
11. H. emelyae var. multifolia (ibidem) (zwróć uwagę, ze przestawiłaś literki/emelaye - podobnie w 12)
16. H. limifolia var. limifolia fa. nigra (wątpliwy takson, czasem wyróżniany jako forma typu)
20. To H. maxima (syn. H. pumila, H. papillosa); H. margaritifera - to rzadko już używany synonim H. minima (ale w czasach haosu był to też synonim H. maxima :roll: )
21. Na pewno nie H. marginata. Dla mnie to grupa H. marumiana - ale Krzysztof/chromat powiedziałby więcej
22. Skąd wiesz, że to hybryda H. marginata x pumila. Mi wygląda na zwykłą H. pumila (H. maxima) - chyba, że oznaczył ten, co krzyżował!
23. To na pewno nie H. minima var. minima (syn. H. granata) - wg. mnie to jedna z form H. attenuata (na prawdziwą H. minima i jej najpiękniejszą odmianę var. poelnitziana poluję od lat, równie ciężko osiągalna co prawdziwa H. fasciata - ale fajnie, ze wciąż mam cele przed sobą...własciwie już na wyciągnięcie ręki -wybitny kolekcjoner, autor ksiazek i świetnego blogu o haworcjach i gasteriach http://haworthia-gasteria.blogspot.com/ - Kuba Jilemicky z Czech zaczął oficjalnie sprzedawać haworcje i gasterie - podał listę oferowanych ze szczegółami, ale bez fotek - obia białe kruki są na liscie - aż mnie skręca, żeby spróbowac - min. zamówienie to 30 E))
25. H. nitidula to raczej rzadko używany synonim Haworthia mirabilis var. triebneriana (Poelln.) M.B.Bayer
36. H. viscosa var. tortuosa (uznawana też jako ssp. tortuosa, rzadziej jako samodzielny gatunek) - co to za 'Variegata' - ma coś pstergo?
38. To jedna z form H. attenuata (porównaj ja ze swoją tzw. H. granata z Rumii)
To na razie tyle - jeszcze się poprzyglądam!

Maluchy intrygujące! Kilka jest na mojej liście! Zdradzisz źródło? (H. subattenuata to po prostu H. attenuata)
H. limifolia var. slinner- pierwsze słyszę - wygląda jak var. keithi - pogrzebałam za nia trochę w necie - to dyskusyjny takson - Krzysztof twierdzi, że te wszystkie sine to var. umboboensis - ale pozwolę się nie zgodzić - nie mają m.in. gładkich liści ...

PS. Oprócz H. glabrata z kępy chętnie wymieniłabym się też na H. venosa ssp. tessellata var. simplex (ale masz tylko jeden odrost - może w tym roku jeszcze coś urośnie - wszak należy do tych szybko dających rozłogi!)
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Iwona, czy jest coś czego Ty nie masz w dużych ilościach? Jestem pod coraz większym wrażeniem. Nawet jeśli to rośliny spoza zakresu moich zainteresowań ;:215
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Bardzo liczna jest Twoja kolonia haworcji. I ciekawa. :)

Jak wszystkie Twoje rośliny haworcje również doskonale utrzymane. Maluchy też wyglądają ekstra - aż miło popatrzeć. Masz niespotykaną rękę do roślin. Wiem to na pewno. ;:108

Co miałbym ewentualnie napisać to już zostało wcześniej napisane. W sumie w znakomitej większości się zgadzam z tezami Beaty, choć np. H. maragritifera jest wyraźnie inna zarówno od H. minima jak i H. maxima. Więc też ją trzymam pod "starą" nazwą.
36. H. viscosa var. tortuosa (uznawana też jako ssp. tortuosa, rzadziej jako samodzielny gatunek) - co to za 'Variegata' - ma coś pstergo?
Znam ten klon - pochodzi od A. Hinza z Rumii. Kiedyś dawał czasem pstre listki, u mnie np. już nie. :(
Ale roślina śliczna.
H. subattenuata ?variegated cream?
H. subattenuata to po prostu H. attenuata
Pewnie jest, ale wygląda inaczej, przynajmniej ten konkretny klon. Roślina mateczna pochodzi z USA.
H. limifolia var. slinner (...) wygląda jak var. keithi
Fakt, podobna, ale na pewno nie identyczna. Różnica głównie w kolorze liści oraz prążkach na liściach. Ładny takson.
Kuba Jilemicky z Czech zaczął oficjalnie sprzedawać haworcje i gasterie - podał listę oferowanych
Przysłał tą listę i mnie. Owszem, jest kilka ciekawych. Ale ja wolę z Tissue bo tam są fotki a i brałem stamtąd nieraz i rośliny były dobre oraz nieźle przyrastają. Stamtąd bym jeszcze zakupił, od Kuby raczej nie.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku - dlatego się waham! Ale on ma kilka takich taksonów, na które poluję od dawna i nigdzie dotąd ich nie widziałam - i o ironio - u Kuby J. też nie zobaczę, póki nie kupię :roll: - musiałabym zaufać, że są dobre! Ale czy ktoś, kto przepełzał na czworakach Połudnową Afrykę w poszukiwaniu Asphodelaceae na naturalnych stanowiskach, a do tego prowadzi moim zdaniem najlepszą na świecie stronę o haworcjach i gasteriach - mógłby oferować coś słabego lub niepewnego....
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19

Post »

Piękna kolekcja ;:180
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..