Różanka w Sudetach, cz. 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Różanka w Sudetach, cz. 2

Post »

Lubię angielki :D Nie mam żadnej z pokazywanych przez Ciebie, ale podoba mi się Heritage. Miłość do bladawców pewnie mnie zgubi :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja nie mam szczęścia do angielek choć mam ich kilka ale mnie nie zachwycają. ;:185
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit :wit
Agnieszko, ja w większości mam róże ściółkowane korą więc kopczyki również usypuję z przekompostowanej kory, to nie jest kora ze sklepu tylko z tartaku, składowana latami na pryzmach, zamawiam co drugi rok przyczepę tej kory i ściółkuję róże, iglaki, Rh, hortensje, jak coś zostanie to wykorzysta się w następnym roku itd. Oprócz kopczyków owijam róże agrowłókniną a te najbardziej podatne na mróz dodatkowo owijam w chochoły słomiane. Nie ma lekko, trzeba się starać żeby latem mieć radość z róż.

Ewuniumajowa, wspomnisz moje słowa, i Ty pokochasz angielki, są to bardzo piękne, szlachetne róże. Moje sporo mnie już kosztują ale kto by na to patrzył, początki z nimi są trudne, dopiero po kilku latach najbardziej cieszą a ich kwiaty ogromne, pachnące, tego nie odda żadna fotka, na początek polecałabym Golden Celebration, która już w pierwszym roku cudownie zakwitła.

Majeczko, wiem że Ty zakochałaś się w Suwenirach, ja ich nie znam tak dobrze, o gustach się nie dyskutuje ale gdybym od początku zakładała różankę to chyba angielek i poulsenek najwięcej zaprosiłabym do swojego ogrodu.

Na kontynuację wątku z różami angielskimi przedstawiam Grahama Thomasa

Obrazek

Obrazek

Mam ją od jesieni 2009r czyli jest to jedna ze starszych angielek w moim ogrodzie, czasami podmarznie ale wspaniale się regeneruje od korzenia, ma morze pąków i będzie kwitła do późnej jesieni.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Graham Thomas wymarzła :( Co wcale nie znaczy, że wyrzeknę się angielek :D Zamierzam kilka dokupić. Najstarsza jest Mary Rose, ma już 7 lat i jeszcze mnie nie zawiodła-rośnie, kwitnie i pachnie. Reszta tegoroczne, zobaczy się po zimie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Graham Thomas jako jedna z niewielu róż u mnie przeżyła bez zabezpieczeń i właściwie w ogóle nie podmarzła.
Ja wiem, że Dolny Śląsk itd. ale ta zima była dziwna, zginęły róże sadzone jesienią i zabezpieczone kopczykiem, kilka starych startowała od zera, kilka zakończyło żywot.
Ale Graham Thomas to wielki krzaczor, uwielbiam go. :D
Chyba muszę pomyśleć też o Heritage i Charles Austin ....
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Twoje róże Heniu mają dla siebie mnóstwo przestrzeni a moje no trochę przyciasnawo .Graham niezmiennie mi sie podoba ,ale słoneczne miejsca są już zabukowane przez inne różyczki ;:224
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Agnieszka73
100p
100p
Od: 8 cze 2012, o 09:43

Post »

:wit Heniu :)
Widze ,ze czeka mnie sporo pracy przed zima w ogrodzie. Do tej pory swoje NN rozyczki, przykrywalam tylko galazkami swierku ( o kopczychach , to nawet nie wiedzialam :oops: ) ,czlowiek sie uczy cale zycie .
Ciekawe , czy worki jutowe, nalozone na roze zdalyby egzamin :?:

Golden Celebration jest na mojej liscie , a Graham Thomas tez piekny , ale to moze na jesien , bo moj portfel tego nie wytrzyma :roll: ( a jeszcze mikoryze musze kupic -ze 2 szt.)
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Ewuniu, jak ja bym chciała mieć już 7-letnią Mary R., moja ma dopiero drugi miesiąc, już pokazała pierwsze kwiatki i ma sporo małych pączków, ten zapach.....ach.
Comciu :wit , bywają takie zimy, że nawet w okolicach Wrocł. róże podmarzają myślę, że to sporadycznie, mój G.T. nawet jak podmarzł rok temu to pięknie odbił od korzenia, wyrósł i kwitł w tym samym roku. Pewnie, że chciałabym aby był jeszcze większym krzaczorem, miejsce ma, ale i tym się cieszę.
Jadziu, róże mam sadzone w różnych miejscach, mam malusieńki ogródeczek różany z kącikiem leniucha - miejsce do wypoczynku, gdzie już nie da się nic wcisnąć, mam róże w kilku rabatach w różnych miejscach posesji oraz tj GT niektóre rosną pojedynczo, kiedyś może zaprezentuję po kolei moje rabaty. Myślę już zakończyć chciejstwa różane, bo i tak nie jestem w stanie zaprosić do ogrodu wszystkich róż które bym chciała, poza tym jest to jednak sporo pracy, szczególnie przed zimą.
Agnieszko, z workami jutowymi nie próbowałam, ale pracy przed zimą jest sporo, szczególnie jak róż jest dużo. Powodzenia :uszy

Z angielek dużo radości daje mi Golden Celebration, ubiegłoroczny nabytek, mam trzy krzaczki rosnące obok siebie, od początku pięknie się rozwijały i w tym samym roku kwitły. Nic nie przemarzły zimą i w tym roku jeszcze ładniej się rozwinęły, kwiaty są ogromne i jest ich bardzo dużo, cudnie pachną, na razie kwitnie mała część, większość to jeszcze pąki. Nic więc dziwnego, że pędy się przeginają i trzeba byłoby pomyśleć o jakichś ładniejszych podporach. Polecam tą różę do wszystkich ogrodów i to na miejsce reprezentacyjne. Szkoda, że fotki nie oddają w pełni urody tych kwiatów.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Awatar użytkownika
Agnieszka73
100p
100p

Post »

Dyskrecja pisze: Obrazek
Oj Heniu , przeciez wzdluz siatki masz duuuuzo miejsca na wszystkie swoje chciejstwa :wink: ;:108
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Śleczne te Golden Celebration ;:31
Awatar użytkownika
Maddy77
500p
500p
Od: 2 maja 2012, o 18:48
Kontakt:

Post »

Heniu ależ ta Goldenka jest cudna ;:226 Ja też niby mam Golden Celebration, ale że pochodzi z zamówień z allegro, a tam żadna róża nie zgadzała się z etykietką, więc teraz czekam co też z mojej wyrośnie ;:224
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Charles Austin ma mój ostatnio ulubiony kolor...
...bardzo lubię patrzeć na twoje róże Heniu, właśnie mają ten oddech....
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, ten trawnik to boisko dla gier w piłkę, nie odważyłbym się ryzykować tam nasadzenia.
Sweety i tak zdjęcia nie oddają tego piękna.
Justi, też lubię te ciepłe brzoskwiniowe kolory, zapraszam Cię częściej jeżeli lubisz oglądać moje róże.

Dzisiaj dokończę temat róż angielskich w moim ogrodzie, zbyt dużo już ich nie zostało może się uda.

The Pilgrim, z jesieni 2009r, jak to mówią jajko sadzone, ale lubię ją za obfite kwitnienie i ładnie kształtujący się krzew.
Obrazek

Obrazek

L.D.Braithwaite, z jesieni 2010r, dopiero teraz się rozkręca, kwiaty ma cudowne, ogromne w pięknym początkowo głęboko czerwonym kolorze, który z czasem zmienia się trochę w bordo. Krzew mógłby być nieco wyższy, na razie ma ok.80cm.

Obrazek

Winchester Cathedral,z jesieni 2010r, ostatniej jesieni przesadzany, tak średnio jestem z niej zadowolona, kwiaty ma piękne ale dość szybko się osypują, zapach też ma dość mocny ale jakiś dziwny, jakby nie różany.

Obrazek

Obrazek

A Shropshire Lad, tegoroczny nabytek, ładnie się rozrasta, ma ciekawe kwiaty, na razie nie mogę nic więcej o niej powiedzieć

Obrazek

Ambridge Rose, też tegoroczny nabytek, pierwsze kwiaty mnie zachwyciły

Obrazek

Mary Rose, moja ostatnia na razie angielka, szeroko znana, od dawna o niej marzyłam, wreszcie w tym roku się udało i jest. Dość krótkotrwały kwiat i łatwo się osypuje ale pachne......cudownie

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Awatar użytkownika
Agnieszka73
100p
100p

Post »

Heniu , wszystkie rozyczki sa PIEKNE :tan .
Szkoda,ze nie mozesz zagospodarowac tego kawalka , juz widze , jak slicznie bys go urzadzila :wink:
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, nie można wszystkiego obsadzić różami, szczególnie jak już się ich ma sporo.

Dziś kilka obrazków ogólnych z ogródeczka różanego, zrobił się tu niemały busz, czasami myślę, że róże zaczynają się tu dusić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”