ogród Agaty (sure) - cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: ogród Agaty (sure) - cz.4

Post »

Bardzo ładne lilie :D Plamy mogą być spowodowane deszczem. Moje wszystkie tak wyglądały w zeszłym roku :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Dmuszek jest cudny! Miałam go w pierwszym roku po założeniu białej rabaty. Chciałam go kupić w tym roku ale zapomniałam jego nazwy ;:24 Musze sobie zapisać w kapowniku ogrodnika...
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ten różowy przetacznik jest bardzo ładny... Nie mogę uwierzyć, że jeszcze z miesiąc temu nie miałam pojęcia, że przetaczniki w ogóle istnieją. Skutecznie jednak FO mnie do nich przekonało i od wczoraj mam pięć ;:138 ;:138 ;:138
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agatko :wit Podzielam zachwyty nad przetacznikami. Ja mam fioletowe, ale różowe dopiero na Forum zobaczyłam. Piękne są..... Agatko - zdjęcia naprawdę fantastyczne. Te robione w deszczu podobają mi się bardziej niz niejedne robione w słońcu.
Z
A dmuszka pierwszy raz widzę....
A gdzie koty? Czekoladka jest na awatrku ale ro mało....
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Magdo, u Was nie padało? To te relacje TV o ulewach pewnie z innego rejonu kraju? Ogród musi cierpieć z powodu suszy, a mój dokładnie odwrotnie. Już pewnie wspominałam, że mam zatrzęsienie grzybów na trawniku, no i rośliny chorują, a opryski zrobić trudno, ciągle pada. Dziś przynajmniej udało się skosić trawnik... ;:173

Gosiu, dmuszka miałam najpierw na parapecie, dopiero w maju, czy czerwcu przesadziłam do ziemi. I wyglądało, że padnie, ale jednak odbił. Nie wiedziałam, że jest taki maluśki... :)
Z różyczek jestem zadowolona chwilami, to znaczy jak akurat jest ładniejsza pogoda. W deszczu kwiaty szybko zaczynają brzydnąć i liście też. Liczę, że teraz będzie trochę słońca, zobaczymy, jak się będą sprawować! :?
A przetaczników też sobie dokupię, w ramach przebudowy rabaty pod dębami!

Ewka, ten deszcz roślinom za bardzo nie służy, lilie jakieś niewyględne, ale kilka następnych dopiero wypuściło pąki, może będzie z nich większy pożytek teraz? ;:224

Marysiu, kup dmuszka koniecznie, bardzo fajny jest. A nasionka białego kosmosu to ja miałam od Ciebie, prawda? Nawet skiełkowały, ale po przesadzeniu do ziemi część mi wyginęła niestety. Jeden na pewno ocalał i jest już całkiem pokaźny, oby się zechciał wysiewać... ;)

Aniu, ja podobnie, dowiedziałam się chyba w zeszłym roku, tzn. w markecie znalazłam i zakupiłam na próbę. A teraz dokupuję, chyba zresztą opłaca się kupić już wyrośnięte w doniczkach... ;:173

Asiu, a ja dla odmiany fioletowego przetacznika jeszcze nie spotkałam! :lol:
Dzięki za miłe słowa, ale przyznaj, że moje zdjęcia do Twoich się ani nie umywają. Ja w kółko fotografuję rośliny w zbliżeniu, bo w większej całości ogrodem to jeszcze za bardzo nie mam się co chwalić... 8-)

Z dzisiejszych fotek:

początek szpaleru Anabelek (jakoś nadal nierówno kwitną):

Obrazek

i różowa jeżówka, przez kogoś identyfikowana jako Gum drop, ale pewności nie ma (zakupiłam ostatnio, całkiem pokaźny krzaczek):

Obrazek

obawiam się, ze w tym miejscu będzie miała mało słońca, czy ona to zniesie?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No tak, jeżówki są słońcolubne.
Może jednak pomyśl o przenosinach.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

A moje zwykłe jeżówy sieją się i najlepiej rosną w pół cieniu. No ale z takimi cudami to nie wiadomo... ;:3 Moje będzie miało słoneczko ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Aga, też ostatnio kupiłam sporą kępę tej jeżówki od pana na ryneczku.
Powiadasz Gum drop.
Termin szkółkowy (w związku z różą) jeszcze nie ustalony.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj padało tylko raz i krótko, więc zaczyna obsychać-mam słońce :D Z pąków rozwiną się lilie bez plam, więc zdążysz się nimi nacieszyć. Niektóre moje zgubiły płatki po trzech dniach od zakwitnięcia :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Gosiu, ze słońcem to w moim ogrodzie jest problem. Wszystkie w miarę nasłonecznione miejsca zajete, a to gdzieś wrzosowisko, albo mój "eklektyczny" żywopłot iglasto-liściasty. Jakoś tam za bardzo nie mam miejsce na byliny, choć czosnki i bergenie udało mi się upchnąć. Ale wszystko sadzone w większych grupach, taka żarówiasta pojedyncza wyglądałaby ni w pięć, ni w dziesiąć... :wink:

Iza, pocieszasz, jest szansa że moja j. zadowoli się słońcem do południa. A jeśli nie, to będą wykopki, oby się nie okazało, że muszę ją komuś sprezentować... :(
dzięki za ugoszczenie mnie w Twoim pięknym ogrodzie! ;:168

Justynko, to chyba Pamelka rozpoznawała u Magdy, a ona się zna, bo sama ma jeżówek zatrzęsienie. A ja zamówiłam sobie jeszcze inna różową, Pink Double Delight, już rośnie, tylko nie kwitnie. Jeśli przetrwa, może posadzę je razem, będzie "grupa". A jak ustalicie termin wyprawy, daj znać, chętnie się spotkam! :D

Ewka, u nas też dzisiaj słoneczko, wróciłam z wyprawy do ogrodu Izy, obładowana prezentami roślinnymi. I już wszystkie rosną. A rano nawet oprysk udało mi się zrobić według porad pana przewodnika, oby pomogło, bo niektóre rośliny w opłakanym stanie... ;:173

..i na koniec dnia posadziłam fragment żywopłotu, który zasłoni to drewniane paskudztwo:

Obrazek

cztery berberysy Erecta znalazły się za sosenką, kiedyś będą stanowić fajne tło dla niej (a jeszcze kiedyś któreś z nich będę musiała wywalić, bo miejsca braknie :lol: )
w Iglaki24 zamawiałam, swoją drogą miały być w rozmiarze 60-100 cm, a dwa są 53... :?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Su, nadrobiłam zaległości :wit
Bardzo fajnie wygląda ta zielona rabata... Erecty dodały całości seledynowej energii i będą pięknym tłem dla reszty, ale nie nazwałabym płotu 'drewnianym paskudztwem' ;-) Mnie się podoba!
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Miło było się spotkać, moja "cząstka ogrodu Izy" też już znalazła swoje miejsce.
No znów jestem mądrzejsza, mam taki kolumnowy żółty berberys z przodu domu - teraz wiem że to erecta (ta nazwa kojarzy mi nieprzyzwoicie, ale patrząc na jego budowe- chyba skojarzenia właściwe)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawdę mówiąc zaczęłam szukać paskudztwa i nie mogłam znaleźć :roll: Porządny płot i tyle.
Erecta bardzo ładnie się prezentuje :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Ewo to samo chciałam powiedzieć ;:3 Agata, paskudztwo widziałaś u mnie - betonowe! Co prawda nie moje ale muszę na to patrzeć :cry:
Teraz w miarę zasłonięte ale zimą jest gorzej. Wczoraj jak w nocy dopadłam do kompa to f nie działało. Jeszcze raz dzięki za Gum drop :wink: ,ale jerzówka brzmi lepiej :lol: Jeszcze nigdy nie miałam 'od razu' takiej wielkiej. Wczoraj skosiłam trawę[prawie] niestety po gościach zamiast przed...
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

izaziem pisze: Wczoraj skosiłam trawę[prawie] niestety po gościach zamiast przed...
;:oj To ona była nie skoszona?? ;:oj A ja pomyślałam że taka pięknie równiutka, bo pewnie kosiłaś.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”