Moje kaktusy fera64
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje kaktusy fera64
Kasiu, ja nie mam tej mamilarii. Wtedy w Rumi kupowałam tylko dla Ciebie. Zdaje się, że już wtedy wzięło mnie na gymno i nie nabywałam nic innego 

- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu w końcu zostawiam ślad po sobie w twoim wątku (wcześniej tylko podglądałem), bardzo fajne roślinki, mam pytanko co to za kaktusik na 3 i 4 zdjęciu zaraz za fritią? Podejrzewam, że to Mammillaria ale jaka?
- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
To właśnie Mammillaria yaquensis 
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe słowa

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe słowa

Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.

- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Uf, w końcu udało mi się tutaj dotrzeć.
Kasiu, Twoje mamilarie są przepiękne, można by patrzeć na nie godzinami (jak na własne
). Twoja centricirrha jest jednak ładniejsza! Może w końcu zdecydujesz się na prezentację całej kolekcji z podpisami?
Zdjęcia jak zwykle na wysokim poziomie
Mam tylko małą uwagę... stosując doniczki dopasowane rozmiarem do wielkości roślin sporo byś jeszcze upchnęła do obecnego inspektu
Aha i jeszcze jedno... zdaje mi się, że w jakimś wątku wspominałaś o wypłukiwaniu piasku podczas podlewania. Również miałam ten sam problem i całkowicie zrezygnowałam z dodawania piasku właśnie przez to wypłukiwanie (w tym roku sadzę w ziemi do kaktusów Substrala, do której od razu jest dodany piasek i keramzyt, więc dosypuję tylko drobny żwirek), na wierzch kładę również kamyki o większej średnicy (~7-10 mm). Nic się nie wypłukuje i pracy przy obkładaniu jest mniej
Kasiu, Twoje mamilarie są przepiękne, można by patrzeć na nie godzinami (jak na własne

Zdjęcia jak zwykle na wysokim poziomie

Mam tylko małą uwagę... stosując doniczki dopasowane rozmiarem do wielkości roślin sporo byś jeszcze upchnęła do obecnego inspektu

Aha i jeszcze jedno... zdaje mi się, że w jakimś wątku wspominałaś o wypłukiwaniu piasku podczas podlewania. Również miałam ten sam problem i całkowicie zrezygnowałam z dodawania piasku właśnie przez to wypłukiwanie (w tym roku sadzę w ziemi do kaktusów Substrala, do której od razu jest dodany piasek i keramzyt, więc dosypuję tylko drobny żwirek), na wierzch kładę również kamyki o większej średnicy (~7-10 mm). Nic się nie wypłukuje i pracy przy obkładaniu jest mniej

- fera64
- 500p
Dzięki za uznanie 
Co do doniczek białych... kupiłam je w lumpeksie po okazyjnej cenie 5 zł za wszystkie. Nie kupowałam specjalnie doniczek na przesadzanie. Też zastanawiałam się, czy nie dać ich do mniejszych ale... mój większy inspekt pomału powstaje więc nie martwię się miejscem jak na razie. Na przyszły sezon będzie już nowy
Poza tym. Niektóre okazy w zeszłym roku były malutkimi kuleczkami. Teraz ledwo się mieszczą, więc wsadzając do większych nie będę musiała ich co roku przesadzać 
Tez używam tego substratu jednak myślę, że ma za mało piasku. Boję się, że będą mi gniły roślinki. Zastanawiałam się czy przypadkiem użycie kamyczków większej średnicy nie zniwelowało by wypłukiwanie?

Co do doniczek białych... kupiłam je w lumpeksie po okazyjnej cenie 5 zł za wszystkie. Nie kupowałam specjalnie doniczek na przesadzanie. Też zastanawiałam się, czy nie dać ich do mniejszych ale... mój większy inspekt pomału powstaje więc nie martwię się miejscem jak na razie. Na przyszły sezon będzie już nowy

Tez używam tego substratu jednak myślę, że ma za mało piasku. Boję się, że będą mi gniły roślinki. Zastanawiałam się czy przypadkiem użycie kamyczków większej średnicy nie zniwelowało by wypłukiwanie?
Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.

- theoria_
- Kontakt:
Sama wymiana kamyków to za mało. Już w ubiegłym roku używałam ich w większych doniczkach i niestety wyglądało to tak samo jak w małych
Co do substratu... co prawda nie dodaję już piasku, ale zaopatrzyłam się w żwirek akwarystyczny o różnej granulacji, najmniejsze kamyki mają ok. 1 mm, największe do 5 mm. W piaszczystym podłożu w znakomitej większości rośliny ładnie rosły i rozbudowywały system korzeniowy. Mam nadzieję, że tegoroczne podłoże również się sprawdzi, ale to dopiero czas pokaże. Aby porównać efekty zapraszam na 72 str. mojego wątku (Napisane: 24 cze 2012, o 17:01). Znajdziesz tam zdjęcia tegorocznych zakupów (lenta nie ma górnej warstwy kamyczków, więc widać substrat) oraz elongaty posadzonej w ubiegłym roku.
Podziwiam Twoją siłę woli, ja już co najmniej 3 razy obiecywałam sobie w tym roku, że nic nie dokupuję, ale i tak się złamałam. Mimo, że mam miejsca w nadmiarze, część nie-mamilarii wylądowała w mniejszych doniczkach. Białe kwadraciaki wyglądają gustownie, miałaś szczęście

Podziwiam Twoją siłę woli, ja już co najmniej 3 razy obiecywałam sobie w tym roku, że nic nie dokupuję, ale i tak się złamałam. Mimo, że mam miejsca w nadmiarze, część nie-mamilarii wylądowała w mniejszych doniczkach. Białe kwadraciaki wyglądają gustownie, miałaś szczęście

- fera64
- 500p
I tak coś kupiłam ostatnio. Czekam na dostawę a tymczasem przetrzymam was i nie zdradzę co
Też kupuję żwirek akwarystyczny, jest dobrej granulacji, jestem pewna, że nie jest zasadowy, zoologiczny niedaleko mieszkania, więc i na plotki sie przychodzi do Pani sprzedawczyni
+ wygłaskać wszystkie puchate stworzonka (ahhh, stara i głupia hehe)

Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.

- theoria_
- Kontakt:
Mam nadzieję, że nie będziesz nas długo trzymała w niepewności
Ja kupuję żwirek raczej "hurtem", bo zoologiczny daleko. Zazdroszczę tym, którzy mają markety budowlane w pobliżu i mogą nabyć go taniej.

Ja kupuję żwirek raczej "hurtem", bo zoologiczny daleko. Zazdroszczę tym, którzy mają markety budowlane w pobliżu i mogą nabyć go taniej.
- fera64
- 500p
Witam
Wrzucam moje nowości + 2 gratisy. Bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu jednego delikwenta

gratis: scilla violacea

drugi gratis niestety nie wiem co to. Coś pomiędzy mammillarią a echinofossulocactus

Nie mogłam się oprzeć i nie kupić:

Wrzucam moje nowości + 2 gratisy. Bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu jednego delikwenta

gratis: scilla violacea

drugi gratis niestety nie wiem co to. Coś pomiędzy mammillarią a echinofossulocactus

Nie mogłam się oprzeć i nie kupić:

Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
To będzie Echinofossulocactus. Mammillarie nie mają takich grzebieniastych żeber (jak sama nazwa wskazuje - mammilla to brodawkafera64 pisze:drugi gratis niestety nie wiem co to. Coś pomiędzy mammillarią a echinofossulocactus

Pozdrawiam, Aleksander
- theoria_
- Kontakt:
Uff a już myślałam, że to Ty wykupiłaś wszystkie te rarytasy z all
Słodkie maluchy i wszystkie ładne!

Słodkie maluchy i wszystkie ładne!

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Super nowości zakupowe ale i ten gratis bardzo ciekawy, ciekawe co za ziółko z niego wyrośnie a może i zakwitnie 

- fera64
- 500p
moritius pisze:To będzie Echinofossulocactus. Mammillarie nie mają takich grzebieniastych żeber (jak sama nazwa wskazuje - mammilla to brodawkafera64 pisze:drugi gratis niestety nie wiem co to. Coś pomiędzy mammillarią a echinofossulocactus)
Tak myślałam, z tym, że on ma te żebra + takie jakby brodawki. Nigdy nie widziałam tak małego Echinofossulocactus

Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Mammillarie się nie krzyżują chyba z nimi
. Poza tym nie widziałem jeszcze mammillarki o pofałdowanych brodawkach 

Pozdrawiam, Aleksander
- eikoden
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Witam,
śledzę wątek od dłuższego czasu, podziwiając powalającą jakość zdjęć..
Mogę się dowiedzieć jakiego używasz obiektywu? bo aparat to już wiem
I mam prośbę o wstawienie więcej zdjęć sukulentów
bo widziałem, na początku wątku, że ich tez jest sporo 
śledzę wątek od dłuższego czasu, podziwiając powalającą jakość zdjęć..
Mogę się dowiedzieć jakiego używasz obiektywu? bo aparat to już wiem

I mam prośbę o wstawienie więcej zdjęć sukulentów