Moje kaktusy fera64

Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kaktusy fera64

Post »

Kasiu, ja nie mam tej mamilarii. Wtedy w Rumi kupowałam tylko dla Ciebie. Zdaje się, że już wtedy wzięło mnie na gymno i nie nabywałam nic innego :D
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu w końcu zostawiam ślad po sobie w twoim wątku (wcześniej tylko podglądałem), bardzo fajne roślinki, mam pytanko co to za kaktusik na 3 i 4 zdjęciu zaraz za fritią? Podejrzewam, że to Mammillaria ale jaka?
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
fera64
500p
500p
Od: 5 sty 2011, o 08:15

Post »

To właśnie Mammillaria yaquensis :)

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe słowa ;:196
Fanka Mammillarii :) Pozdrawiam Kasia.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Uf, w końcu udało mi się tutaj dotrzeć.

Kasiu, Twoje mamilarie są przepiękne, można by patrzeć na nie godzinami (jak na własne :lol: ). Twoja centricirrha jest jednak ładniejsza! Może w końcu zdecydujesz się na prezentację całej kolekcji z podpisami?
Zdjęcia jak zwykle na wysokim poziomie ;:215

Mam tylko małą uwagę... stosując doniczki dopasowane rozmiarem do wielkości roślin sporo byś jeszcze upchnęła do obecnego inspektu ;:224

Aha i jeszcze jedno... zdaje mi się, że w jakimś wątku wspominałaś o wypłukiwaniu piasku podczas podlewania. Również miałam ten sam problem i całkowicie zrezygnowałam z dodawania piasku właśnie przez to wypłukiwanie (w tym roku sadzę w ziemi do kaktusów Substrala, do której od razu jest dodany piasek i keramzyt, więc dosypuję tylko drobny żwirek), na wierzch kładę również kamyki o większej średnicy (~7-10 mm). Nic się nie wypłukuje i pracy przy obkładaniu jest mniej :wink:
Awatar użytkownika
fera64
500p
500p

Post »

Dzięki za uznanie :)

Co do doniczek białych... kupiłam je w lumpeksie po okazyjnej cenie 5 zł za wszystkie. Nie kupowałam specjalnie doniczek na przesadzanie. Też zastanawiałam się, czy nie dać ich do mniejszych ale... mój większy inspekt pomału powstaje więc nie martwię się miejscem jak na razie. Na przyszły sezon będzie już nowy :) Poza tym. Niektóre okazy w zeszłym roku były malutkimi kuleczkami. Teraz ledwo się mieszczą, więc wsadzając do większych nie będę musiała ich co roku przesadzać :)

Tez używam tego substratu jednak myślę, że ma za mało piasku. Boję się, że będą mi gniły roślinki. Zastanawiałam się czy przypadkiem użycie kamyczków większej średnicy nie zniwelowało by wypłukiwanie?
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sama wymiana kamyków to za mało. Już w ubiegłym roku używałam ich w większych doniczkach i niestety wyglądało to tak samo jak w małych :? Co do substratu... co prawda nie dodaję już piasku, ale zaopatrzyłam się w żwirek akwarystyczny o różnej granulacji, najmniejsze kamyki mają ok. 1 mm, największe do 5 mm. W piaszczystym podłożu w znakomitej większości rośliny ładnie rosły i rozbudowywały system korzeniowy. Mam nadzieję, że tegoroczne podłoże również się sprawdzi, ale to dopiero czas pokaże. Aby porównać efekty zapraszam na 72 str. mojego wątku (Napisane: 24 cze 2012, o 17:01). Znajdziesz tam zdjęcia tegorocznych zakupów (lenta nie ma górnej warstwy kamyczków, więc widać substrat) oraz elongaty posadzonej w ubiegłym roku.

Podziwiam Twoją siłę woli, ja już co najmniej 3 razy obiecywałam sobie w tym roku, że nic nie dokupuję, ale i tak się złamałam. Mimo, że mam miejsca w nadmiarze, część nie-mamilarii wylądowała w mniejszych doniczkach. Białe kwadraciaki wyglądają gustownie, miałaś szczęście ;:215
Awatar użytkownika
fera64
500p
500p

Post »

I tak coś kupiłam ostatnio. Czekam na dostawę a tymczasem przetrzymam was i nie zdradzę co :D Też kupuję żwirek akwarystyczny, jest dobrej granulacji, jestem pewna, że nie jest zasadowy, zoologiczny niedaleko mieszkania, więc i na plotki sie przychodzi do Pani sprzedawczyni :D + wygłaskać wszystkie puchate stworzonka (ahhh, stara i głupia hehe)
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mam nadzieję, że nie będziesz nas długo trzymała w niepewności ;:65
Ja kupuję żwirek raczej "hurtem", bo zoologiczny daleko. Zazdroszczę tym, którzy mają markety budowlane w pobliżu i mogą nabyć go taniej.
Awatar użytkownika
fera64
500p
500p

Post »

Witam

Wrzucam moje nowości + 2 gratisy. Bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu jednego delikwenta :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

gratis: scilla violacea
Obrazek

drugi gratis niestety nie wiem co to. Coś pomiędzy mammillarią a echinofossulocactus :)
Obrazek

Nie mogłam się oprzeć i nie kupić:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

fera64 pisze:drugi gratis niestety nie wiem co to. Coś pomiędzy mammillarią a echinofossulocactus :)
To będzie Echinofossulocactus. Mammillarie nie mają takich grzebieniastych żeber (jak sama nazwa wskazuje - mammilla to brodawka :wink:)
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Uff a już myślałam, że to Ty wykupiłaś wszystkie te rarytasy z all :wink:
Słodkie maluchy i wszystkie ładne! :uszy
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Super nowości zakupowe ale i ten gratis bardzo ciekawy, ciekawe co za ziółko z niego wyrośnie a może i zakwitnie :lol:
Awatar użytkownika
fera64
500p
500p

Post »

moritius pisze:
fera64 pisze:drugi gratis niestety nie wiem co to. Coś pomiędzy mammillarią a echinofossulocactus :)
To będzie Echinofossulocactus. Mammillarie nie mają takich grzebieniastych żeber (jak sama nazwa wskazuje - mammilla to brodawka :wink:)

Tak myślałam, z tym, że on ma te żebra + takie jakby brodawki. Nigdy nie widziałam tak małego Echinofossulocactus :)
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Mammillarie się nie krzyżują chyba z nimi :wink:. Poza tym nie widziałem jeszcze mammillarki o pofałdowanych brodawkach :D
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

Witam,
śledzę wątek od dłuższego czasu, podziwiając powalającą jakość zdjęć..
Mogę się dowiedzieć jakiego używasz obiektywu? bo aparat to już wiem :wink:

I mam prośbę o wstawienie więcej zdjęć sukulentów :wink: bo widziałem, na początku wątku, że ich tez jest sporo :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”