Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula

Zablokowany
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula

Post »

Umie znowu odwrotnie Kasiu,jestem fanatykiem gymno a przy okazji jak zobaczę ładną Mamillarię,to też zaraz ląduje
na działeczce :D
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

ejacek pisze:
theoria_ pisze:Dzięki dziewczyny, ale miałam na myśli, że niewiele osób specjalizuje się w mamilariach. Sporo osób traktuje je raczej jako dodatek do kolekcji a nie jej trzon.
Bo jak ktoś chce kompletować mamilarie to najlepiej zbierać nie wszystkie (dlatego że jest ich mnóstwo) tylko wybierać wg jakiegoś założenia np białe albo wielkokwiatowe , albo kompletować tylko wybrane grupy.
Wybacz Jacku, ale "co ma piernik do wiatraka"? Trzon kolekcji to trzon kolekcji, specjalizacja to specjalizacja, bez względu na to jaki jest klucz doboru. Spójrz na naszego Tomka, on się nie zraził tym, że jest mnóstwo lobiwii i jest teraz specjalistą światowej klasy. Tak więc niech każdy sam wytycza sobie granice. Kieruję się podobnymi kryteriami co Katarzyna, lubię różnorodność a przede wszystkim nie lubię się ograniczać. Mój ukochany typ urody to M. karwinskiana, ale umarła bym z nudów gdybym miała u siebie wyłacznie jej podobne rośliny. Kiedy wyelimunuję problem ograniczenia miejscem i funduszami nie widzę przeszkód aby zdobyć wszystkie mamilarie, które tylko mi się zamarzą a nawet inne, które będą dostępne.
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Oczywiście że nikomu nie wytyczam żadnych granic , każdy zbiera rosliny wedle swojego upodobania i możliwości. Wyrażam tylko swoje zdanie być może przez pryzmat własnych mozliwości, a raczej ograniczeń z różnych powodów. Jak najbardziej jestem pełen uznania dla wysoko postawionej poprzeczki zebrania wszystkich mamilarii i oczywiście życzę powodzenia ;:63
Awatar użytkownika
fera64
500p
500p
Od: 5 sty 2011, o 08:15

Post »

Poprzeczka zawsze musi być wysoko. By dążyć do niej resztę życia. Dobrze, że dziewczyny też lubia mammillarie. Mam się z kim wymieniać :D
Fanka Mammillarii :) Pozdrawiam Kasia.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zanim "złapię je wszystkie" chciała bym pokazać Wam inną moją miłostkę. Poczułam miętę do tych roślin już w ubiegłym roku, ale dopiero na wiosnę sprawa nabrała rumieńców. Przechwyciłam zapuszczony skalniak mamy i tak powstał mój "hostowy ogóródek"

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek

Fotografie nie na temat, ale musiałam się z kimś podzielić rozpierającą mnie dumą :wink: Wcześniej rosły tam paprocie i podejrzewam, że jeszcze długo będą dawały o sobie znać :?
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dlaczego piszesz, że nie na temat? Toć rośliny przecież! I to śliczne. ;:138

Mnie również BARDZO się te rośliny podobają. Tyle, że tylko teoretycznie bo nie mam ich gdzie hodować. Ale wiem, że tu na naszych wątkach kaktusowych są ludzie którzy też je hodują i mają wspaniałe okazy. :)

Twój ogródek hostowy rewelacyjny. ;:215
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Paula!
Ja chętnie obejrzę migawki z Twojego ogrodu. Hosty i inne cieniolubne w szczególności. Tez ogródkowa jestem i tez hostowa. :D
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I ja też ;:136
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Bardzo ładny ogródek ;:333 Gdybym taki miała, byłby cały w hostach, z wolnym placem na szklarnię. To śliczne rośliny. Próbowałam nawet trzymać to w doniczce, ale bez powodzenia i w końcu wylądowała na działce u rodziców. Ja chętnie pooglądam postępy w Twoim ogródku ;:108
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Ja również z wielkim zainteresowanie pooglądam Twoje hosty. Hosty są piękne i wyjątkowe. A może założysz nawet osobny wątek? Pewnie wiele osób chętnie wpadałoby do niego :) bo tak to jesteś zdana tylko na nas: kaktusiarzy :lol:
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jejciu, nie macie pojęcia jak się cieszę! To na razie wszystkie moje hosty, ale zamierzam na wiosnę rozbudować ogródeczek (marzą mi się jeszcze 2 o jednobarwnych liściach - żółtych i niebieskich - nie dorastające do zbyt dużych rozmiarów).
Skoro temat wzbudził takie zainteresowanie postaram się pobiegać trochę po ogródku z aparatem i pokazać Wam co jeszcze rośnie u nas w tym roku.

Tymczasem kilka mamilarii:
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Paula super roślinki .Też u mamy na działce mam kilka ,ale jeszcze żurawki są moimi ulubionymi roślinkami.
Super ,że skalniaczek masz ,, pod nosem" ja mam spory kawał na działkę .W tym roku kupiłam kilka roślinek na skalniak takich niziutkich .
Jesienią chcę poprzesadzać hosty i żurawki .Zobaczę co z tego wyjdzie :D

Mammillarki słodziutkie ;:333
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mam nadzieję Małgosiu, że nam je kiedyś pokażesz! Żurawek wcześniej nie znałam, ale poszukałam w google i wcale Ci się nie dziwię - są na prawdę piękne i różnorodne ;:215

Mammillaria na dziś:
Obrazek

Urzekł mnie ten różowy odrost, zdaje się, że tylko on podjął wzrost. Ciekawe czy gdyby go ukorzenić cała roślina by tak wyglądała :?:
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Łoo, ale mutanciątko dziwne :D. Ja bym go nie odrywał, bo skoro różowe to może być jakiś bezchlorofilowiec, a wtedy zamiast się ukorzenić padnie.
Naprawdę fajnie to wygląda - ciekawi mnie, jak to będzie jak podrośnie.
Pozdrawiam, Aleksander
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Odrościk :shock:
Pisałaś, że sukulenty liściste trzymasz w inspekcie z kaktusami i podlewasz co dwa tygodnie...twarda jesteś :wink:, Ja za miernik wysuszenia przyjmuję moment, kiedy moje tzw. miękkie haworcje zaczynają się "zapadać" - i czego by inni nie pisali - w normalne letnie dni wychodzi, że podlewam wszystko dwa razy w tygodniu! - łącznie z eszeweriami, gasteriami, aloesami itp. - a i tak niektóre wyglądają na permanentnie podsuszane (np. część "stapeliowatych") - może różnica polega na tym, że Ty podlewasz obficie (?), a ja mam jakiś wewnętrzny opór i nigdy nie poleję tak, aby woda wyciekała na podstawkę...
A hosty super - też je uwielbiam i podziwiam w ogrodzie u brata - mają kilkanaście odmian :)
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”