Eukaliptus guni i inne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
karol_ina
50p
50p
Od: 2 lip 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Eukaliptus guni - jak z tym jest?

Post »

Witam, kupilam gunni na all ze 2 miesiace temu, duzy okaz, około 150 cm. Zastanawiam się jak go przycinac zeby się ładnie rozkrzewił.
Macie doswiadczenie w tym zakresie?

Pozdrawiam.
yaris
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 cze 2012, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam urosły mi eukaliptusy z ziarenek
i pytanie dlaczego one są czerwone tzn. łodygi
tu na forum wiedziałem ze wszystkie mają zielone
czyżby to była inna odmiana?
Obrazek
Awatar użytkownika
seatcordobawrc
50p
50p
Od: 12 maja 2012, o 14:08

Post »

Także mam czerwone. Moje mają już około 10cm. Rosną powoli, ale już się wykształcają ;-)
Piotrek :-)
kuczjan
100p
100p
Od: 10 maja 2010, o 00:14

Post »

Obrazek
Obrazek
co do mojego eukaliptusa to mam wątpliwości że to gunni choć nasiona kupione jako gunni
ma 215 cm ma drugi rok i przypuszczam że to eukaliptus globulus
ale cieszę się i z niego
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Od: 19 lip 2010, o 20:45
Kontakt:

Post »

Piekna sztuka ;:138 ,a jak z zimowaniem?
kuczjan
100p
100p

Post »

zimę 2011 zmieścił się jeszcze na parapecie później poszedł do
dużej donicy i tak sobie w niej rośnie na dworku,o zimie 2012
strach pomyśleć gdzie go wstawić, może to być dla niego koniec
choć patrząc na dół drugiego zdjęcia widać na nim Eukaliptusa cytrynowego
który przetrwał u mnie zimę ale po niej rośnie już kiepsko nie tak jak w pierwszym roku
uprawy jutro wstawię fotkę
Pozdrawiam Janusz
kuczjan
100p
100p

Post »

Obrazek
Obrazek
ma około 1.5 metra
Pozdrawiam Janusz
sq3gof
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lip 2012, o 20:51

Post »

Witam, chciałem zapytać, czy ktoś z Was spotkał się z problemem usychających liści. Ogólnie po przesadzeniu w pojedyncze doniczki i 4 tyg na dworze zaczął marnieć. Proszę o opinię i rady. Obrazek
Marcysia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lip 2012, o 17:54

Post »

Witam!
Ja mam podobny problem ze swoimi eukaliptusami. Mam je ok 1 roku i 3 z nich, które przebywają na dworze marnieją a jeden co przebywa w domu jest zdrowy. Czy one tak wolno rosną, czy wymagają odpowiednich warunków. Jeżeli tak to proszę o podpowiedź jakich?
Pozdrawiam :D Obrazek Obrazek Obrazek
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57

Post »

Witam,
kupiłam wczoraj na all nasionka eukaliptusa. Ponieważ jestem w gorącej wodzie kąpana - czytam sobie o nim jak najwięcej informacji i jedna rzecz mnie tu zastanawia - wszyscy piszecie, że się niedługo nie zmieści w waszych domach. Moje pytanie - a nie można go przycinać? np podobnie jak na bonsai?
czy to jest problem? (nie ma tu sarkazmu, pytam bo może o czymś nie wiem, co sprawia, że wy macie takie obawy?)
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
iwona77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sie 2012, o 13:40

Post »

Kupiłam wiosną sadzonkę eukailptusa. Miała 05 m teraz około metra. Zasadziłam ją w ogrodzie. Zastanawiam się, czy mogę ją teraz wykopać i wsadzić w donicę, żeby przezimował w domu. A może to bez sensu? nie chciałabym aby mi zmarzł? Poradźcie co robić? Mieszkam w podlaskim więc zimy niestety srogie.
i identycznie zrobiłam z prusznikiem. Tylko sadzonki są wkopane w ogrodzie w doniczkach w takim jakich przyszły, więc łatwo będzie je wykopać.
Zabierać je już teraz do domu czy poczekać?
Przepraszam za moją niewiedzę, ale dopiero zaczynam bawić się w projektowanie własnego ogrodu i jak widać z marnym skutkiem :(
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Eukaliptus gunni i prusznik niebieski raz jeszcze

Post »

Rośliny o których piszesz mogą znieść krótkotrwały spadek temperatury do -10OC. Dla twoich roslin jest za wcześnie abyś je przenosiła do domu. Ja z swoimi roślinami pojemnikowymi (kuflik, metrosideros, oliwki, fikus, len nowozelandzki, prusznik, oleander, laurowiec, mirt, choisya,lantany i inne) wnosze do zimowego pomieszczenia w momencie kiedy temperatura nocami spada poniżej 5 OC. Rośliny przechowuje w zimnym pomieszczeniu max do 10 OC, skąpo podlewam, tyle tylko żeby miały troszkę wilgoci. Taki spoczynek dla roślin jest o tyle korzystny, ze w ich przypadku stymuluje tworzenie sie paków kwiatowych, które masowo zakwitną na następny rok. Warto by było abyś przed przeniesieniem dobrze zlustrowała swoje rosliny, czy nie maja szkodników ( głównie przędziorki) oraz wykonać zabiegi pielęgnacyjne , polegające na usunięciu obumarłych części roślin, np: liscie, podejrzanie wyglądających (choroba grzybowa). Profilaktycznie możesz opryskać nawozem o niskim stężeniu, ale nie zawierającym duzo azotu. Najlepszy bedzie nawóz jesienny, bądz do roslin kwitnących ewentualnie kwasolubnych. Tutaj dobry też może byc florowit. To chyba wszystko :) reszta to dogladanie i wyczekiwanie wiosny :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
seatcordobawrc
50p
50p
Od: 12 maja 2012, o 14:08

Post »

Ja na szczęście problemu z wysokością mieć nie powinienem, bo na klatce schodowej mam grubo ponad 3 metry wysokości. Mam 4 eukaliptusy, z czego 2 guni (4 nasionka takie same), jeden wygląda jak guni, ale jest zielony, a jeden nie mam pojęcia co to za odmiana. Jak zrobię fotki to wstawię :-)
Piotrek :-)
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57

Post »

To czekam na fotki bo minęły 3 tygodnie i u mnie nic, niiiiiiiiiiiiiic
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
wolak345
100p
100p
Od: 1 cze 2010, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A jak ma się sprawa z Eucalyptus debeuzevillei , mi wykiełkowała w doniczce ładna kępka na amerykańskich stronach piszą żę powinien wytrzymać - 20 , w google widziałem zdjęcia tego gatunku , w naturalnym środowisko są całe oszronione w żimie. Macie z tym gatunkiem jakiś doświadczenia :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”