Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2

Post »

Muszę się wybrać do lasu i poszukać poziomek jak są takie ekspansywne.Mam już dosyć ciągłego koszenia trawy.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

cccc1969 pisze:A ja narzekam na brak poziomek. :lol: Na szczęście pod blokiem babci rośnie ich dużo, mają mnóstwo wąsów wychodzących na chodnik.
To Ty ccc1969 też masz "poziomki ulicznice" :;230
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Pewnie mają sporo mocznika w sobie jak rosną pod blokiem ;:oj
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sensie mocz - nik Lorrie ?
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Najnowsze błędy po tym roku... nie sadzić wysokich odmian pomidorów co 35cm...minimum co 50 - w gąszczu nie da się przejść.
Nasiona papryki i pomidorów wysiewać przynajmniej o tydzień później ,czyli ok. ostatniego tygodnia marca - później przy brzydkiej majowej pogodzie zbyt długo gniotą się w kubeczkach...

Nie wysiewać zbyt wielu krzaków jednej odmiany - czy to papryki czy pomidora... jak nie wzejdą zawsze można dosiać... 48 sadzonek pomidorów musiałam wcisnąć na ich miejsce ... a zdecydowanie lepiej póki co trzymają się rośliny właśnie dosiewane 2 tygodnie później ;:223

Ogólnie na przyszły rok - zdecydowanie mniej odmian...zobaczymy co prawda jak już będzie wiosenna akcja ...ale na papierze zdecydowanie przy rozplanowywaniu wszystko się mieści ,a po wsadzeniu połowy na ogródku brakuje miejsca ;:224
ryszarda
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 paź 2011, o 16:29
Kontakt:

Post »

No a ślimary dalej wypasają ogród ;:108
Tak to jest - są nieusuwalne ,na wilgotnej glebie i przy odrobince odpadków nie ma sposobu by się ich pozbyć, już było - że mroźna zima je skończy..parę mokrych dni ii wszyściutkie kiełkujace ogórki wciągnęło właśnie pod ziemię
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

SandraABC miałam to samo
Ze strachu, że nic nie wzejdzie wysiałam wszystkie nasionka z paczki dwóch odmian pomidorów ;:124 z tego wyszło mi ponad 70 sadzonek pomidorów, po ostrej selekcji zostało ponad 30, część rozdałam ale 24 musiałam gdzieś posadzić, w przyszłym roku wysiewam maxymalnie po 10szt
Prócz tego zmarnowałam dwie paczki sałaty masłowej po każdym siewie w lutym strasznie się wyciągała ale jeszcze wtedy nie wiedziałam, że sałata tak łatwo się przyjmuje po posadzeniu więc wszystkie flance poszły na kompost.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Kasia ja sadzonek miałam prawie 80 z 17 odmian ... 34 poszły do teściów , 5 do wujka, 4 do sąsiada a resztę trzeba było upchnąć :) No bo przecież szkoda wyrzucić :)

I też wysiewałam po kilka nasion z odmiany 5,6,7- planowo miały wschodzić 4 sztuki , 2 dla mnie i 2 dla teściów ...a jak powschodziło po 6 albo 7 to już sobie rosły :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sandra ABC święte słowa. Walnąć się w czoło zanim wysieje się torebkę nasion pomidora.
Tyle wyrosło mi z przeznaczeniem na małą grządkę ;:202 .
Obrazek

Z sadzeniem za gęsto też. :;230 . A takie były malutkie gdy sadziłam - nie było tego widać ;:224
aha, jeszcze coś. Widoczne na zdjęciu siewki ogóraska zdechły po przesadzeniu do gruntu. Posiałam do gruntu po 15 maja i te mają się całkiem dobrze.
myszka
200p
200p

Post »

Ogórki nie znoszą przenoszenia,dlatego sieje się je do skorupek po jajkach,lub pojemników,które ulegają zniszczeniu po posadzeniu.Robiłam w tym roku eksperyment z nasturcją-w pojemniczkach z jajek świetnie się przyjęły,te inne padły.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz i ja to wiem. Nie znoszą. Moje jednak padły przy próbie hartowania - było trochę za chłodno na parapecie i padły. Teraz ( jeżeli kiedykolwiek przyjdzie mi do głowy sadzenie warzyw ) posieję do gruntu.
myszka
200p
200p

Post »

Byle nie za wcześnie. :)
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
jdz11
200p
200p
Od: 7 lis 2011, o 20:04

Post »

Ja swoje siałam w kwietniu. Groszku cukrowego juz od dwóch tygodni nie ma - skończył się. Fasolkę szparagową już jadłam a dziś kisiłam pierwsze ogórki - bez agrowłókniny hodowane ;:130
Moje nowe hobby ;)
Pozdrawiam miłośników ogrodów - Justyna
Zajrzyj Pierwsze kroki - odnawiam bardzo stary ogród
myszka
200p
200p

Post »

W tym roku nie było u nas zimnych ogrodników,więc Ci się udało.W innym przypadku trzeba dobrze okrywać.Ogórki są bardzo wrażliwe na przymrozki wiosenne.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
pinezka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lip 2012, o 12:38

Post »

Witam wszystkich serdecznie!
Zarejestrowałam się i zaczęłam przeglądać forum aż trafiłam tutaj. No uśmiałam się do łez :;230 i spędziłam na czytaniu półtorej godziny. Wspominałam jak sama nasiałam ogórków jak głupia w wytłoczki po jajach a miejsca jak się okazało miałam tylko na połowę sadzonek :D Moje biedne pomidorki wyrosły na giganty a na dodatek okazało się, że nie wszystkie wilki usunęłam i teraz mam zatrzęsienie kwiatków obok sporych już zielonych owocków.
Zwieńczeniem mojej pierwszej dłuuugiej bytności na tym forum są mokre od deszczu, który udało mi się przeoczyć, rano wyprane poduszki :oops:
Jak tak czytam o Waszych wpadkach to kiełkuje we mnie nadzieja, że nie jest ze mną tak źle jak myślałam. Niesamowite! Nie tylko ja mam "ciekawe pomysły" lub "totalne zaćmienia" :D
Bardzo mi się tu podoba ;:215
Aaaa! Dodam jeszcze, że zupełnie niechcący udało mi się wytępić krety, które przez trzy lata z rzędu doprowadzały mnie do furii. Udało mi się namówić mojego zaślubionego (dłuuugo pertraktowałam :lol: ) na kota. Dla mnie dom bez kota to nie dom :) Wzięliśmy kota jesienią a na wiosnę zaczął wychodzić na dwór na coraz dłuższe spacerki. Chyba chciał się odwdzięczyć za kochający dom bo w ciągu miesiąca chyba przyniósł pod drzwi 11 kretów. Od tamtej pory zapomniałam co to kret i kretowisko...

Pozdrawiam !
Joanna
Wybierz sobie pracę, jaką kochasz, a do końca życia nie będziesz musiał pracować.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”