Zakładamy szkółkę?? ;P

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Rincam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2012, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zakładamy szkółkę?? ;P

Post »

Witam serdecznie forumowiczów ;)

Całkiem niedawno w mojej główce pojawił się dość nietypowy pomysł... Mianowicie nie mając kompletnie wiedzy o szkółkarstwie (tylko pielęgnacja i zakładanie ogrodów) postanowiłem choćby spróbować stworzyć coś z niczego. Dlatego od ponad 2 tygodni spędzam po kilka godzin na forum zagłębiając wiedzę.

Nie będę Was teraz zarzucał milionem pytań bo to i tak nie ma kompletnego sensu, więc zacznę od początku.

Posiadam dość dobre zaplecze powierzchniowe i techniczne żeby choć pomarzyć o szkółkarstwie. Hektar równego pola, ogromny tunel, dostęp do ogromnego stawu wodnego (nawadnianie), sprzęt ogrodniczy, bardzo dobry dostęp do mateczników oraz spora wiedza techniczna (nawadnianie i zamgławianie tunelu, przygotowanie techniczne przedsięwzięcia)

Na dzień dobry jestem na etapie zakupu palet rozsadowych do sadzonkowania.

- otwór o średnicy 30mm, głębokość 45mm pod sadzonki irgi, bukszpanu, trzmieliny, wrzosu, lawendy itp.
- otwór o średnicy 44mm, głębokość 45mm pod wszelkiego rodzaju iglaki (żywotniki, sosny, świerki, cyprysiki, jałowce, jodły itp.)

Sadzonkowanie rozpocznę już teraz a w przypadku dość dobrych przyjęć wszystko ląduje w doniczkach P9 na wiosnę.

No i moje pierwsze pytanie: Czy uważacie multiplaty za dobry pomysł? Chodzi w głównej mierze o względy ekonomiczne (koszt samych palet, torfu, miejsca)

Chciałbym również dodać że jak otrzymam satysfakcjonujące odpowiedzi będę dalej zadawał następne pytania ;)
Również jak już wszystko ruszy chciałbym stworzyć pewnego rodzaju fotoblog w tym temacie w którym będę dokumentował powstawanie "szkółki" lub; czego bym oczywiście nie chciał; totalny upadek na wiosnę w przypadku zbyt dużych strat :D

Z góry dziękuję za zainteresowanie i proszę o rychłe wypowiedzi bo czas brać się za robotę ;P

Pozdrawiam Rincam!
monsheutos
100p
100p
Od: 21 kwie 2012, o 22:22

Re: Zakładamy szkółkę?? ;P

Post »

Większość szkółkarzy sadzonkuje w multipaletach lub kuwetach. Zarówno multi.jak kuwety można wturnie wykorzystać, na pewno w kuwety wejdzie więcej sadzonek niż w multi. Plusem mult.jest to, że sadzonka przy przesadzaniu nie będzie miała uszkodzonego systemu korzeniowego. Minusem jest to, że są to małe pojemności glebowe więc dużo bardziej trzeba zamgławiać niż w kuwetach, a to wiąże się z rozwojem chorób grzybowych. Ja próbowałem obydwu sposobów i obecnie ukorzeniam tylko w kuwety bo daje mi to o ok. 30% więcej sadzonek ukorzenionych, a rozmnażam praktycznie wszystko iglak + liściówka.
Jeżeli zdecydujesz się na multi.to pomyśl o zabezpieczeniu tego na zimę bo przy tak małych pojemnościach gleby może dużo przemarznąć po takiej zimie jak była nawet irga w tunelu przemarzła.
Rincam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2012, o 19:30

Post »

Przepraszam że mnie tak długo nie było, ale cóż... strasznie dużo obowiązków teraz mam ;P

W sumie to chyba przekonałeś mnie do kuwet. Wysadzę również wszystkie moje multiplaty. I na wiosnę będę miał bogate porównanie co lepiej się u mnie sprawia. No a najważniejszy temat na teraz: co sadzonkujemy? Czy mogę już zacząć irgę i berberys? A co z jałowcami i żywotnikami? Bo aż się palę do roboty ;)
monsheutos
100p
100p
Od: 21 kwie 2012, o 22:22

Post »

Czy możesz zacząć?Ty powinieneś już kończyć więc zapierniczaj ile wlezie z liściówką bo terminy najlepsze to tak do ok.15lipca a iglaka zostaw do końca sierpnia w spokoju.
Pamiętaj żeby porządnie z cieniować sadzonki=zero bezpośrednich promieni słonecznych najlepiej zamaluj tunel wapnem i rozciągnij cieniówki + częste zraszanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”