Siedlisko z sosnami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami

Post »

Marysiu, a Ty na posterunku? U mnie od rana dziś zapowiadało się na deszcz, potem piękna pogoda, aż w końcu teraz burza i deszcz :-). Zawsze u mnie burze są w nocy. Nie lubię burzy, boję się ich. Jak byłam mała, to babcia zawsze opowiadała jak to piorun wpadł do domu i dom się spalił komuś. Nawet nie raz ubrani siedzieliśmy, gromnica w oknie i tylko czekaliśmy na ucieczkę. Takie rzeczy zostają w głowie niestety.
Ale chyba już teraz mam po burzy. Tylko pada jeszcze :-)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

O moja biedna, tak traumy z dzieciństwa są wieczne, tak się dzieci kiedyś straszyło, teraz to robią filmy i komputerowe gry. Marzenko wpadnij do mnie. Zapraszam
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie po tych paru pompach jest chłodniej. Ciebie jeszcze emocje rozgrzewają. Spij dobrze ;:19
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, obejrzałam mecz siatkarzy ;:138 ;:138 ;:138 , nasze złote chłopaki :wit i spałam jak należy. Dziś w pracy już jestem i na razie papiery obrobione, więc będę buszować u Was :tan .
Muszę weekend nadrobić...
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zimą króluje wiosna na Fo, a latem się chłodzimy :;230
Fajne zdjęcia z wyprawy do Cioci ;:167 Aż mi serducho drgnęło na widok cielaczka, jest piękny, z resztą pozostały zwierzyniec również ;:167
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lulka - dziękuję za wizytę. Zwierzaki zawsze były , są i będą koło mnie, a jak nie to zawsze w rodzinie będą. Rodzeństwo i kuzynostwo taty mieszka na wsi i takie atrakcje jak cielaczki, świnki tam mamy. Synek siostry nie zna takich zwierząt, bo siostra raczej odcina się od wsi. Jej synek na kury woła am am, bo to są kurczaki dla niego :wink: . W sumie jestem ze wsi, na wieś wróciłam, ale duże zwierzaki to wolę u rodziny podziwiać. Cieszę się, że mogę Wam pokazywać takie rodzynki.
U Ciebie jest klimat nawiązujący do ludowego w dodatkach, a kolekcja kurek imponująca ;:180

U mnie zakwitła dalia pomponowa, taki maleńki pomponik, a jak cieszy :)
Obrazek

pojawił się kwiat kolejnej lilii
Obrazek

ciągle zachwyca mnie poprzednia lilia, kwitnie dolna warstwa kwiatów, te na wierzchołku jeszcze w pąkach

Obrazek

Dojrzałam też delikatne kwiatuszki żurawki od babci Mirusi. Rośnie w pełnym słońcu, bo jak ją dostałam, to nie wiedziałam co to :oops:
Obrazek

Obrazek
Mam też 3 żurawki od Maski(Marysi), ale one regenerują się po przeprowadzcce z fajnej glinki na piasek. Mają się jednak całkiem dobrze i wkrótce je pokażę.

Ostatnio z umieralni kupiłam 2 peonie, bardzo podobają mi się te kwiaty i chcę mieć ich więcej. Pokażę tylko zdjęcia, bo roślinki, to marne kikutki. Mam nadzieję, że się rozrosną.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, muszę zajrzeć do Ciebie, bo domyślam się, że masz nowy wymarzony ogród. Jakbyś dzieliła peonie, to pamiętaj o mnie. Jeśli widzisz u mnie coś co Ci się podoba, to mów śmiało, chętnie się podzielę. pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, jakbyś chciała przesadzać, to podobno 19 sierpnia się przesadza. Daj im papu i się rozrosnąć, to wbrew pozorom łatwe w uprawie i twarde kwiaty. Mądruję się, a sama dopiero je nabywam. Ale dużo czytałam... no tu na FO oczywiście.
Już widziałam Twoją działkę, jest całkiem spora i ma już drzewa, świerki, jabłonie, różne krzewy i kwiaty. Teraz to sobie uporządkujesz, wyremontujesz i gotowe. Zbierz nasionka ciemnego orlika, jestem wśród wielu chętnch na nie. Pergole postaw w II wariancie. Gdzieś wyczytałam, ze dobre do tego są profile od karton-gipsu i tańsze niż gotowe kotwy.
No a hortensji, to CI normalnie zazdroszczę :)
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, że będą pięknie rosły. W tym roku dostałam sadzonki peoni od koleżanki, ale nie kwitły, zobaczymy za rok. Dalie ;:167 Wysiewane, czy z bulw?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marzenko różowe peonie masz jak w banku i to całkiem sporo mogę wysłać, hortensję taką drzewiastą czy krzewiastą białą. To jest taka co kwitnie na pędach tegorocznych więc zawsze też dostaniesz. Tylko myślę, że w sierpniu zrobię paczkę nie list i może będzie trochę chłodniej. I liliowce przekwitną.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu - posiejemy, zobaczymy...podobno nasionka i tak nie zachowują cech matecznych, więc co roku nawet samosiejki koło roślinki-mamy są od niej inne.

Lulka- dalię kupiłam razem z 13 innymi jako kłącze, nie było największe, a już kwitły mi pierwszymi kwiatami karłowe żółta i różowa, teraz ten pomponik, muszę zerknąć na metkę, może jeszcze nie zgubiłam czy nie zmyła się to podam nazwę. Największe bulwy-karpy miałam dalii jasno-fioletowej/lili róż - odmiana mummy czy jakos tak. Ale nawet pączków nawet nie widzę. Może to i dobrze, bo dłużej będę się nimi cieszyć i stopniowo. Mam deficyt kwiatów, więc wolę, żeby po kolei kwitły, a nie wszystkie na raz.

Marysiu, będę czekać na paczuszkę od Ciebie jak na największy skarb. Ja Ci obiecaną kocankę podeślę i pewnie coś tam jeszcze wymyślę
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzka, ja rok temu kupiłam bulwy pięknych okazów, taka byłam podekscytowana jak zaczęły wyłazić spod ziemi, ale te obrzydliwe ślimory zdążyły zjeść wszystko zanim zakwitły ;:145 . W tym roku na próbę do doniczek kilka włożyłam i może za rok znowu zaryzykuję. Na pewno przechowam bulwy tych przed wejściem z ciemnymi łodyżkami, bo bardzo mi się podobają ;:167
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lulka muszę je u Ciebie wypatrzeć, bo mam też jedną ciemnolistną, to może byśmy się wymieniły? Póki co moja z ciemnymi liśćmi ma tylko liście. Ślimaki? A co to takiego? Na moim piaseczku nie mam takich gości, bo sucho.

Pokażę/ pochwalę się :wink: jak rok temu budowaliśmy domek dla Patryka z moim tatą. Grubsze prace konstrukcyjne razem, a obijanie klepkami sama robiłam. Wykorzystaliśmy starą boazerię, trochę kontrłat i łat z resztek po robieniu dachu na domu, okucia i wkręty nowe. Miałam 2 drzwiczki drewniane z szafek- też poszły i robią za okiennice. Drzwi robiliśmy sami z resztek, a szybka to kawałek pleksy, żeby bezpieczna była. Trochę pomysłu i chęci, a efekt oceńcie sami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

przy okiennicach, od środka są gałki od segmentu(starego), żeby paluszki się nie przytrzasnęły :wink: przy zamykaniu
Obrazek

W środku są panele- resztki z paneli kładzionych w domu
Obrazek

Przed domkiem piaskownica ze starych desek i płoteczki. sieję tam kwiatuszki jednoroczne, rosną maleńkie tuje-kulki i jałowiec płożący, no i wszechobecne moje różowe goździki
Obrazek

Teraz przy okazji robienia altanki domek zostal odnowiony i nabrał nowego koloru. Już nie jest wypłowiałym lakierem boazeryjnym zabezpieczony a prawdziwym impregnatem w kolorze pinii.
Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Marzko, prawdziwa willa-bawialnia Wam się udała! Gratuluję umięjętności wykorzystywania materiałów - dzięki temu Mały ma super miejsce do zabawy :)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, Mały ma swoją pierwszą kawalerkę 1,5x1,5m, do tego "ganek" paletowy. Miał być ogrodzony niskim płoteczkiem i daszek siegający na ganek, ale jakoś materiały wyszły i ganek jest gankiem a nie werandką.
Domek robi furorę wśród koleżanek i kolegów synka, wszyscy lubią się w nim bawić.

A nasza piaskownica jest bez dna, tzn.zebraliśmy cienką warstwę ciemnego piasku, a dalej juz żółty piaseczek. Dowieźliśmy żółtego piasku z innego miejsca naszej Sahary i w piaskownicy można kopać i kopać, dzieci nigdy nie dokopią się do czarnej ziemi. Miały być ławeczki koło piaskownnicy, ale jak czegoś nie zrobi się od razu, to potem ciężko do tego wrócić.

Najważniejsze w tym wszystkim zadowolenie dziecka, jego uśmiech - bezcenny ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”