Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bugenwilla-jak ją uprawiać?

Post »

I jeszcze kilka, które kwitły w tym roku w marcu na Teneryfie. Wiele z nich tworzy cięte żywopłoty i ze względu na całoroczną wegetację kwitnie przez cały czas. Szkoda, że u nas nie ma takiego klimatu. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ettariel
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 kwie 2009, o 12:34

Post »

Dostałam na urodziny bugenwillę, piękna była a teraz jest strasznie brzydka ;:124 Przyznam, że za nią nie przepadam, aczkolwiek nie mam serca jej wyrzucić jak już liście wypuściła :P
Obrazek Obrazek Obrazek

Mam nadzieję, że w miarę to widać.

Liście ma strasznie duże, mam wrażenie, że zdziczała po prostu. Mam ją od maja tamtego roku, nie zimowałam, aczkolwiek stała przy chłodnym oknie i chyba sama to zrobiła, bo zgubiła wszystkie liście i wyglądała okropnie :P Nie wyrzuciłam jej z nadzieją, że może coś z tego będzie :P
No i jest, ale rośnie na wysokość niestety. Zaczął jej lekko drewnieć ten badyl :D Ogólnie mi się nie podoba i chciałam ją obciąć z góry, żeby się trochę rozkrzewiła, ale nie wiem gdzie ciąć. I czy w ogóle to zrobić.
Czy dać jej na razie spokój i przyciąć dopiero na przyszłą wiosnę, jak jej pospadają listki po zimowaniu?
Liście ma strasznie duże, długość około 11 cm. I bardzo mnie to denerwuje, bo na początku miała śliczne malutkie listeczki, takie 2cm ;:167
Przesadziłam ją też po tej zimie do innej ziemi, bardziej przewiewnej (jakoś nie lubię tej takiej trzymającej wodę). Ta jest dość fajna myślę, trzyma lekko wilgoć, aczkolwiek podlewam ją co dwa dni, bo pije strasznie dużo. Nie nawożę, bo mnie przerażają te liście :P
Może ma doniczkę za dużą? Na oko to tak 12 cm średnicy. Wcześniej była 10 cm.
No i to chyba tyle... Co mam z nią zrobić, żeby to był ładny krzewik a nie gałąź wbita w ziemię? :P
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ettariel!
Możesz roślinę przyciąć albo w obrębie części zdrewniałej, albo zielnej. Jak chcesz. Teraz ma duży potencjał i powinna się rozkrzewić.
A może wykorzystaj ten wydłużony pęd, przywiąż do patyczka i zrób z rośliny formę pienną. Czyli utnij mniej więcej na wysokości, na której ma się utworzyć korona.
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja mała Bugenvilla kwitnie jak szalona ale traci zielone zupełnie zdrowe liście :?
Co to może być ?
Pozdrawiam Beata :)
karawka v235
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lip 2012, o 17:37

bugenwilla

Post »

kupilam begunwille na rynku juz kwitnącą w drodze trochę kwiatów zgubila w tej chwili prawie przekwitla ale puszcza nowe przelistki juz zaczynala różowieć
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55

Post »

bettysolo pisze:Moja mała Bugenvilla kwitnie jak szalona ale traci zielone zupełnie zdrowe liście :?
Co to może być ?
Jeśli liście ma poskręcane to za dużo nawozu lub przelana.

Pozdrawiam Emet :uszy
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13

Post »

Nie, liście nie są poskręcane
Zielone dorodne liście traci
Pozdrawiam Beata :)
krzysiek28
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2012, o 14:27

Post »

renata d pisze:Ja nic nie oskubuje,po przekwitnięciu miesiąc odpoczynku i znowu powinna zakwitnąć.
Na mojej (kupiona na początku czerwca) po zrzuceniu listków przykwiatowych, zostały rozgałęzione gałązki (zdjęcie). Usunąć je, czy zostawić i czekać aż znowu zakwitnie?

pozdrawiam

Obrazek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na tych 'patyczkach' już nie zakwitnie. Możesz je wyciąć, albo zostawić.
krzysiek28
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2012, o 14:27

Post »

A czy to normalne, że 6 tygodni po przyniesieniu ze sklepu zgubiła kwiaty? I czy po prostu jest szansa , że za miesiąc znowu zakwitnie?
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55

Post »

Jak ma nowe przyrosty to powinna zakwitnąć.

Pozdrawiam Emet :uszy
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich :wit
Kilka lat temu i mnie bugenwilla urzekła, jednak nie miałam możliwości jej zakupu. W tym roku w maju w końcu udało mi się nabyć różową bugenwillę, która po około dwóch tygodniach zrzuciła swoje przykwiaty. Niedawno zaczęła zrzucać również liście, a na obecną chwilę nie ma już ani jednego :( A ja nie mam pojęcia, co robić... ;:223 :(
I tutaj moje pytanie - co mogę w takim wypadku zrobić, bo na wegetację chyba trochę za wcześnie?? Czy w ogóle da się ją odratować, może przyciąć, albo jednak wynieść do piwnicy?? Bardzo proszę o pomoc...
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu!
Ale co Ty rozumiesz pod pojęciem 'wegetacja'?
Obecnie rośliny są w pełni sezonu wegetacyjnego, ładnie przyrastają, wypuszczają nowe pędy i kwitną.
Beata1971
50p
50p
Od: 6 cze 2011, o 14:54

Post »

U mnie ładnie rośnie, ale nie kwitnie ;:145
Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

raflezja pisze:Kasiu!
Ale co Ty rozumiesz pod pojęciem 'wegetacja'?
Obecnie rośliny są w pełni sezonu wegetacyjnego, ładnie przyrastają, wypuszczają nowe pędy i kwitną.
Upsss :oops: przepraszam, mój błąd, chyba mnie coś zaćmiło, jak to pisałam - chodziło mi o okres spoczynku rośliny :oops: wiem, że powinno się jej zapewnić spoczynek, aby zakwitła w następnym roku, ale z tego, co wiem ten okres przypada na październik/listopad i stąd moje pytanie. Moja na obecną chwilę nie ma ani jednego listka i nie mam pojęcia co robić, czy ją zostawić i podlewać normalnie, czy jest szansa, że wypuści nowe listki, czy też może jednak wynieść ją do chłodniejszego pomieszczenia??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”