Griseum pisze:@Karolina__ - czyli aspekt "przymusu bezpośredniego" uważam za rozstrzygnięty, skoro się do niego nie odnosisz? Czy też uważasz w tym względzie nowelizację za pożyteczną?
Teraz "osoby dorosłe". Usunięto "Narodowego Programu Szczepień Ochronnych" prawdopodobnie tylko dlatego, że inną drogą planu obowiązkowych szczepień się nie wprowadza, bądź wprowadzać nie będzie - czyli zbędne dookreślenie i wiele w projekcie jest takich właśnie zmian.
Narodowy Program Szczepień Ochronnych to załącznik do Komunikatu Głównego Inspektora Sanitarnego, który jest wydawany co roku pod koniec października. Projekt ustawy nic w tym względzie nie zmienia, gdyż (art. 17, ust. 11 OBECNIE obowiązującej ustawy): "Główny Inspektor Sanitarny ogłasza w formie komunikatu, w dzienniku urzędowym ministra właściwego do spraw zdrowia, Program Szczepień Ochronnych na dany rok, ze szczegółowymi wskazaniami dotyczącymi stosowania poszczególnych szczepionek, wynikającymi z aktualnej sytuacji epidemiologicznej, przepisów wydanych na podstawie ust. 10 oraz art. 19 ust. 10 oraz zaleceń, w terminie do dnia 31 października roku poprzedzającego realizację tego programu." Ustęp ten nie zostanie zmieniony zgodnie z omawianym tutaj projektem.
Bez względu na to jak jest, wolę żeby rząd miał w ręku mechanizmy natychmiastowego działania w chwili zagrożenia, niż ich nie miał

No cóż, temat "przymusu bezpośredniego" uważam za zamknięty, na razie
Napisałeś o tym, że "Usunięto "Narodowego Programu Szczepień Ochronnych" prawdopodobnie tylko dlatego, że inną drogą planu obowiązkowych szczepień się nie wprowadza, bądź wprowadzać nie będzie - czyli zbędne dookreślenie i wiele w projekcie jest takich właśnie zmian."
Otóż znalazłam zapis całej debaty, na
https://www.facebook.com/notes/og%C3%B3 ... 5856561181 (cz.I) i
https://www.facebook.com/notes/og%C3%B3 ... 6549894445 (cz.II) - niestety nie szukałam takiego zapisu poza fb, na pewno gdzieś jest.
I zacytuję pytanie Senatora Stanisława Gogacza:
"Panie Ministrze, o art. 5 rozmawialiśmy już na posiedzeniu komisji, ale ja chciałbym jeszcze dopytać, bo w tymże art. 5 wprowadza się w ust. 1 zapis ?szczepienia ochronne? w miejsce dotychczasowego zapisu ?szczepienia ochronne w ramach Narodowego Programu Szczepień Ochronnych?. W art. 17 w ust. 11 znajdujemy zaś sformułowanie ?Program Szczepień Ochronnych?, też zapisane dużymi literami, z tym że nie ma przymiotnika ?Narodowy?. Proszę mi powiedzieć, czy w związku z tym to nie jest tak, że są narodowe programy zdrowotne, narodowe programy walki z rakiem itd. i ten przymiotnik ?narodowy? do czegoś zobowiązuje. Proszę mi też powiedzieć, czy to, że państwo rezygnujecie z tego zapisu ?Narodowy Program Szczepień Ochronnych?, niejako w otulinie którego miałyby znaleźć się szczepienia ochronne, jest wynikiem tego, że nie powstał tak zwany Narodowy Program Szczepień Ochronnych, czy też są inne powody, jako że funkcje te, tak jak powiedziałem wcześniej, spełnia ust. 11 w art. 17."
Odpowiedź Głównego Inspektor Sanitarnego Przemysława Bilińskiego była następująca:
"Chciałbym odpowiedzieć na pytanie pana senatora dotyczące art. 5 i zawartej w nim nowelizacji. Chcę powiedzieć, że... Już, moment, tylko otworzę? Otóż obecny zapis art. 5 ust. 1 brzmi: ?Osoby przebywające na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej są obowiązane na zasadach określonych w ustawie do: 2) poddawania się obowiązkowym szczepieniom ochronnym w ramach Narodowego Programu Szczepień Ochronnych?. Proponuje się natomiast brzmienie: ?Osoby przebywające na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej są obowiązane na zasadach określonych w ustawie do: 1) poddawania się szczepieniom ochronnym?. Chcę powiedzieć, że umieszczenie tam nazwy Narodowy Program Szczepień Ochronnych powodowało zawężenie katalogu osób, które mogłyby być poddawane tym szczepieniom, bo ten katalog zawierał choroby umieszczone w programie szczepień ochronnych. Zrezygnowano z tego zapisu, skracając jego brzmienie do sformułowania: ?poddawania się szczepieniom ochronnym?, ponieważ w innym miejscu tej ustawy jest informacja o tym, jakim to szczepieniom powinny się poddać te osoby. Przepis art. 5 ust. 1 w dotychczasowym kształcie wymienia jedynie obowiązek poddawania się szczepieniom ochronnym prowadzonym w ramach programu szczepień ochronnych, ale przecież są też inne szczepienia. Należy zwrócić uwagę na to, że nie wyczerpuje się w ten sposób wszystkich sytuacji, w których ustawa przewiduje możliwość nałożenia obowiązku szczepień ochronnych. Przewiduje się możliwość nałożenia obowiązku szczepień ochronnych na inne osoby oraz przeciw innym zakażeniom i chorobom zakaźnym niż corocznie publikowane w kalendarzu szczepień ochronnych w sytuacjach ogłoszenia na przykład stanu epidemicznego lub epidemii. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć tego, czy bakteria lub wirus nie są w stanie spowodować, że takie szczepienia będą konieczne. Każdorazowe podjęcie decyzji o szczepieniu innych osób w zakresie innych chorób, poza kalendarzem? Uniemożliwia to nam stosowanie tego prawa. Tak więc usuwamy to utrudnienie, tę nieprawidłowość. Ustawa w proponowanym brzmieniu umożliwi osobom przebywającym na terytorium Rzeczypospolitej poddanie się takim szczepieniom, jeśli zajdzie taka konieczność. Wspominałem państwu senatorom o konieczności szczepień na przykład wyjeżdżających na misję żołnierzy. Tych szczepień nie ma w kalendarzu szczepień, a więc stosowanie tego typu szczepień? Ten zapis to ułatwia."
Czyli jednak nie chodziło o usunięcie "zbędnego dookreślenia" a o rozszerzenie listy osób, które miałyby się poddać obowiązkowi szczepień ochronnych: " Należy zwrócić uwagę na to, że nie wyczerpuje się w ten sposób wszystkich sytuacji, w których ustawa przewiduje możliwość nałożenia obowiązku szczepień ochronnych. Przewiduje się możliwość nałożenia obowiązku szczepień ochronnych na inne osoby oraz przeciw innym zakażeniom i chorobom zakaźnym niż corocznie publikowane w kalendarzu szczepień ochronnych w sytuacjach ogłoszenia na przykład stanu epidemicznego lub epidemii. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć tego, czy bakteria lub wirus nie są w stanie spowodować, że takie szczepienia będą konieczne. "
A więc teoretycznie, gdyby doszło do "pandemii" takiej, jak 2 czy 3 lata temu a Polska zdecydowałaby się zakupić szczepionki, to dzięki nowej ustawie rząd mógłby zmusić obywatela do "szczepienia ochronnego". Czyż nie?
PS Jeszcze tylko mało ważne w tym wypadku objaśnienie odnośnie określenia "Narodowy",
"(Głos z sali: Czy taki program istniał?)
Takiego programu nie było, taki program nie był w planach, a ta nazwa, która pojawiła się w ustawie? Nie przypomnę sobie teraz nazwiska eksperta, który na posiedzeniu komisji sejmowej podczas uchwalania poprzedniej nowelizacji przekonał Wysoką Izbę sejmową do tego, żeby tego typu nazwę wprowadzić. W obiegu funkcjonuje skrót PSO, czyli Program Szczepień Ochronnych. To, że w tym miejscu przyjął on nazwę ?Narodowy Program Szczepień Ochronnych?, wydaje się uchybieniem, które w tej chwili naprawiamy. W usunięciu tego wyrazu nie ma żadnych podtekstów, chcemy po prostu rozszerzyć katalog możliwości zawężonych w tej chwili do tych, które są opisane w Programie Szczepień Ochronnych."