@kropka75 - czy ośrodki rehabilitacyjne prowadzą badania statystyczne? Może opierają się na jakiś wynikach i stąd podają takie dane. Poproś o źródło. Opinie lekarzy są najrożniejsze jak wiemy, więc odczucia jednej lekarki nie są tutaj wyznacznikiem... O ile wiem faktem jest zwiększająca się liczba dzieci autystycznych (piszesz o "spektrum autyzmu", a to szersze pojęcie!), również są wyniki wiążące to z pewnymi szczepionkami (ale to zależy od producenta!). Natomiast podane przez Ciebie dane wydają się zawyżone (i dotyczą spektrum!) - jeśli są prawdziwe, to faktycznie mamy problem.
Moja żona, przed porodem wyczytala, że można zgłosić się do swojego pediatry i ten może wypisać receptę na szczepionkę bez rtęci (jeśli faktycznie ją ma), równoważną tej, którą podają w szpitalu po porodzie. A więc jest możliwość - niestety za pieniądze, ale niewielkie o ile pamiętam - nieszczepienia swoich dzieci ową szczepionką. Jak pisałem, mimo to zaszczepiliśmy tą powszechnie stosowaną. Dzisiaj synek (4 miesiące) jedzie na kolejną dawkę szczepionek. No i dobrze, bo trudno sobie wyobrazić co by było bez tych szczepionek. Oczywiście inną sprawą jest to dlaczego państwo nie reaguje na te alarmy, mam nadzieję, że dlatego iż te szczepionki jednak są bezpieczne.
O tym mogę rozmawiać i mamy pewnie zbieżne poglądy na ten temat. Zanim szczepionka wejdzie do obowiązkowych, danego producenta, powinna być bardzo drobiazgowo sprawdzona. Jeśli nie ta, to inna... O liście chorób też można rozmawiać, ale od tego są specjaliści, którzy mogą ustalić nowe zagrożenia... Trudno być we wszystkim ekspertem
Nie szczepię się przeciwko grypie, nie robię szczepień dodatkowych moich dzieci - nie jestem więc fanem szczepionek, i obym tego kiedyś nie żałował.
Nadal jednak nie ma to związku z ustawą, i proszę to kropko75 przyznaj. Petycja jest zupełnie nieuzasadniona - albo przynajmniej nie uzasadniona w sposób, jaki próbowano ją uzasadnić
Administratorze, to co pisalem porównując ustawy, to nie jest "pogląd", to jest fakt - mamy dwa dokumenty, wystarczy zestawić cytaty. Oczywiście autor/autorka może taki temat utrzymać (nie mi decydować), ale staje się wówczas komiczny - w połączeniu z pierwszym postem otwierającym dyskusję.
Jeśli administracja pozwoli to otworzę wątek o manipulacji związanej z petycją, proszę o sugestię tytułu i czy mogę odwołać się do tego wątku?