Różane impresje

Zablokowany
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różane impresje

Post »

Gosia - deirde,
Moje karmńiki ościste rosną od wczesnej jesieni tamtego roku, ze zwyklych sadzonek w c-0,5......mają 5-krotnie większa powierzchnię, cały czas kwitną, dwie odmiany, mam też dającą po oczach odmianę Aurea.....

Kogra,
Lilie są niesamowite, rozumiem zauroczeńie nimi....
U mnie tylko kilka odmian, nie mam gdzie ukrywać przekwitniętych kikutków.....Tylko jedna pachnie i jest bliżej róż.....

Chciałam wstawić zdjęcie z dalszej perspektywy, ale wiszę na sieci komórkowej, nie mam dojścia do zdjęć w kompie i możliwości wysłania....

A w dodatku rozwija się pierwszy pąk na chipku.....i rozkwitł szekspirek,
ale dają czadu, w rodzinie mnie nie rozumieją, dlaczego kilka razy dziennie oglądam te same kwiaty.... :wink:

Maddy, witaj :wit
Cieszę sie, ze się róże podobają, ale raczej to sprawdzone i popularne typy....nie mam miejsca na eksperymenty....kurczę......Szału nie ma :wink:

Juz teraz wiem, że Chipek bedzie też faworytem.....taka młodziutka sadzonka......po przejściach....ten kwiat....jeszcze bedzie/jest kilka pąków.....
kwitnie 15 cm nad ziemią skubaniec, nie zdecydowałam sie położyć na mokrej trawie, aby wąchać... :;230

Niedługo bedzie drugi rzut na moich Graceful Palace ;:65
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój komputer nie widzi aparatu.....nie mogę wgrać zdjęć, nie wiem, czy to sprawa przewodu, czy karty......
......chciałam sie pochwalić pierwszym kwiatem (po nocy rowiniętym) Chippendale'a, jest boski..... ;:167
W nocy nie było u mnie kolejnej burzy, o ktorej głoszono nawet w telewizorni, uffff....
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czasami trochę różowego nie zaszkodzi :;230
tawułka chińska Vision in Red
Obrazek

Stadt Rom z Arabellą
Obrazek

i mocne uderzenie ;:224
szekspirek
Obrazek

nie pokazywałam jeszcze.... :oops: szersze ujęcie.....
Obrazek

i węższe :wink:
Obrazek

takie tam.....udało mi się "wydobyć" poszczególne plany... ;:215

Obrazek

na koniec troszkę oranżu ;:167
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, ależ ty masz okazałego Zebrinusa ;:oj I że ci nie wymarzł? Uwielbiam tego miskanta. Mój po zimie się nie odrodził. Mam co prawda teraz nową sadzoneczkę, ale ja bym już chciała taką kępę jak twoja.
Cóż to za niskie kępeczki na obrzeżu rabaty z Zebrinusem?
notabene widok przepiękny :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko, szersze ujęcie fantatystyczne - pokazuje jak piękny masz ogród...
Tawułkę Vision in Red po prostu uwielbiam... myślę, żeby dokupić więcej, bo ta jedna kępa którą mam zaczyna mi nie wystarczać... poutykałabym wszędzie, w cieniste zakątki, te piękne byliny.
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wanda, ja Ci tę kępę Zebrinusa zapodam na wiosnę, calutką ;:108 tylko mi przypomnij :;230

Tam są dwie, były małe, jak sadziłam rok temu, szaleństwo odchodzi, mam je z podzialu w innym miejscu i z przeniesienia,
nigdy nie wymarzał mi ten miskant...

Z drugiej strony miskantów rosną róże.....

Na obrzeżu jest w rozplenicach japońskich dwóch odmian (jedna to Little Bunny) kontrowersyjny karmnik oscisty...ja go po prostu testuję.....
rozplenice też okejos po zimie.....nawet te wschodnie z dalszej części rabatki...

Widok w realu fajnieszy, bo trójwymiarowy i ta żółć - od dużych tuj - bardziej akceptowalna....zapraszam ;:3

Aga,
U mnie są trzy duże kępy obok siebie, jest na co patrzeć, juz z daleka ;:202
Mój ogródek ( raptem trzy wieksze rabaty plus trawnik :;230 )najlepiej wygląda rankiem i wieczorem.....w spokojniejszym świetle....
Czekam na jesień i skończenie budowy garażu, wtedy mozna pokazać więcej... :?

U Ciebie, to dopiero plenery są....a ja glupia jedna nie wybrałam sie w maju, ani w czerwcu....no, ale nic straconego.....mam nadzieję :oops:

Wracając do róż: Chippendale cudniutki - tak się do niego zwracam ;:224 - jego jeden kwiat, a i tak się cieszę :heja jest juz całkiem różowy, po 24 godzinach....
Wyobrażam sobie duży krzew z tymi wszystkimi zmieniających się kolorystycznego kwiatami, to musi być boski widok ;:108
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja się Chippendale zachwycam w wielu wątkach, bo u siebie JESZCZE nie mam. Ale mieć muszę konicznie.
Justynko, dlaczego chcesz się pozbyć Zebrinusa?? Może ja o czymś nie wiem :?: :?:
Przyjmę tę kępę z dziką rozkoszą, bo to jeden z ładniejszych. Na pewno ci o nim przypomnę ;:196 Już sobie zapisuję, żebym nie zapomniała :heja
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wanda, spoko :wit
mam go za dużo w jednym miejscu, w poprzednim tak nie szalał.....dlatego tak posadziłam, licząc na to samo......oczywiście to nie typ łażący, tylko u mnie ma chyba za dobrze.....żeby tak po roku, po "takiej" zimie :shock:
....generalnie po trzech - maksymalnie 4 latach, trzeba go odmłodzić....jak wszystkie....
u Ciebie - jestem głęboko przekonana - on nie będzie tak szalał jak u mnie, spoko....
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

;:138 piękne zdjęcia.
Świetnie to wygląda i kompozycje roślinne też widać dokładnie przemyślane.
Ładna kępa liliowca, jest na co popatrzeć. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Grażynko :D
Czasami myślę, ze zbyt przemyślane :wink:

Zakwitają jeżówki.....juhu!

Dzisiaj po raz pierwszy ucinałam do tzw wazonu kwiaty róż.
... wyszły dwa bukiety, w żadnym roźe się nie powtórzyły. Oszczędziłam Pastelle, szekspirka i chipka....świetnie pasuje do nich powojnik, szałwia i przywrotnik....

To jest bardzo, bardzo przyjemna sprawa....taka zabawa we florystykę.... ;:224
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Przepiękny widok z szerszej perspektywy :shock: Dopiero na nim widać, jak ładnie się urządziłaś.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

justi177 pisze: To jest bardzo, bardzo przyjemna sprawa....taka zabawa we florystykę.... ;:224
Co racja, to racja, ale jak mam uciąć jakikolwiek kwiat.. czynię to z bólem serca :lol:
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Uff przeczytałam. Ale mi się podoba Twoja fascynacja różami. Ta spontaniczność i żywiołowość. Czasami miałam wrażenie jakbym czytała o sobie. Najczęściej jak widzę ładną różę to bym chciała ją mieć od razu , już, natychmiast. Powinnam mieć zakaz wchodzenia na wątki różane bo jak coś zobaczę to od razu must have. Żałuję, że u mnie w okolicach nie ma dobrej szkółki z różami. Chciałabym dokończyć lub zmodyfikować rabaty i muszę czekać do jesieni lub wiosny by zamówić róże.
Podobam mi się rabata z pierwszego zdjęcia i miskant a i bombki robisz rewelacyjne muszę koniecznie zagapić.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cześć Moniko :wit
Fascynacja różami u mnie ma niestety taki skutek uboczny, że mimo, że masz już coś super, to chcesz więcej i więcej super, bo wydaje się bardziej super :;230 niż to, co masz super.... :;230

...dobrze, że działka mała.... ;:172

fascynacja różami powoduje, że zdjęcia ogólne róż na rabacie jest ciężko zrobić, dopiero w tym roku to widzę...
no chyba, że się ma różane rabaty z różami, duże rabaty.... ;:224

dlatego teraz ode mnie tylko tyle....

osobno:)
Obrazek

Obrazek

i w duecie:)
Obrazek

jestem bardzo zadowolona z tej zmiany, w tamtym roku moje cudowne chopinki była z pierwszą damą, która w ogóle przy nich nie była wyeksponowana....
dlatego była radykalna zmiana "miejscówek"....
zdjęcie z czerwca 2011
Obrazek

Moim zdaniem szekspirek broni się sam....w realu jest równowaga, na zdjęciach troszkę chopinki ustępują miejsca, ze względu na "ekspresję" tego różu, w realu nadrabiają wielkością kwiatu....
Pozdrawiam
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Skąd ja to znam ;:224
Nawiązując jeszcze do super to Sheakspira masz w porównaniu z moim super :;230
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu