Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mini ogród - czyli balkon Lokiego

Post »

Jak chociażby ten powój trójbarwny, który mam w avatarze
Wiesz, zastanawiałem się, co to za kwiat w Twoim avatarze i przychodziła mi do głowy - tykwa ;:223 Ale mnie zaskoczyłeś, że to powój :shock:
Smutno się zrobi w bloku, gdy zabraknie Twoich kwiatów. Ostatnie zdjęcia dowodzą, jak wyjątkowe były Twoje balkony :!:
Ale my się cieszymy, że nareszcie będziesz wladał ogrodem :tan
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Loki, gratuluję Ci nowego miejsca zamieszkania. Oby było w nim duuuużo miejsca dla roślinek, które przecież kochasz. :)
Nie wiedziałam, że u Twoimch sąsiadów świeci takimi pustkami.. Ja bym tak nie mogła. Tylko u Ciebie widzę dużo zieleni i świeżości. ;:333
Roślinki masz przepiękne, jak zwykle. W ogrodowej wersji będą jeszcze piękniejsze. Wiadome, że na większym obszarze inaczej zupełnie się to prezentuje. Z resztą we Francji inny klimat, więc i tak wszystko będzie zawsze bardziej egzotyczne i bujniejsze niż u nas.
U mnie tygrysówki mają jeszcze daleko do kwitnięcia.
A mojemu tacie przypominają palmy posadzone do gruntu (w Polsce-o zgrozo! ;:224 )
Trzymam kciuki i liczę na szybki powrót Króla ;)

Pozdrawiam!
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

:wit Na wstępie pragnę wszystkich powitać z powrotem w moim wątku. Jak widać provider uwinął się z podłączaniem internetu o wiele szybciej, niż straszył. Zastrzegali sobie dziesięć dni, a podłączyli internet w dwa... Wiadomo jak to jest, ciągle coś do zrobienia, ciągle siedzimy z Żoną częściowo na kartonach (musimy sobie sprawić szafę, bo w mieszkaniu mieliśmy szafy wnękowe, a tu niet)... Ale oboje chodzimy z permanentnym bananem na gębie ? tak jesteśmy szczęśliwi! Tutejsze trzmiele doceniły większość moich roślin, z kolei groszki wzbudzają wielkie zainteresowanie zadrzechni, które stały się ich stałymi gośćmi... Żyć nie umierać! ;:138

@ Mikre ? Chabry mogę ze szczerego serca gorąco polecić.

@ Kogra
? Folii na razie nie ma. Najpierw przyjdzie pan z ciężkim sprzętem i ? za niewielką opłatą ? wygoli mi do zera ten gąszcz chwastów wklejony poniżej (oraz te nieszczęsne drzewka), który zastałem. Ja niestety chwilowo dysponuję tylko niewielką kosiarką ? z którą na półtorametrowe chaberdzie się raczej nie porwę ? oraz odziedziczoną po poprzedniej właścicielce przerdzewiałą, tępą kosą, której drewniana rączka rozsypała mi się na kilkanaście kawałków, w momencie gdy próbowałem ją wziąć do ręki.

@ Iwciach ? Tuż poniżej zobaczysz jak ta masakra wygląda...

@ Martika ? No na razie będzie musiał przyjść fachowiec z powodów, które opisałem tuż powyżej w odpowiedzi do Kogry.

@ Bananowy Kot, Niunia, E-Genia & Konwalia ? Dzięki. ;:196

@ Boja ? Jakby sąsiedzi chcieli, to sami by mogli sobie takie balkony zrobić... Wielkich umiejętności to nie wymaga... Odrobinę funduszy i przede wszystkim dużo serca. ;:167

@ Jacek P ? Ano powój tróbjarwny. Lubię takie mutanty. Teraz, jako że mieszkam w pobliżu elektrowni atomowej, może będę miał ich więcej. :-P A co do sąsiadów ? kuknij tuż powyżej do odpowiedzi do Boi.

Poniżej fotka poglądowa chaszczy, które muszę zamienić w ogród.
Obrazek

A jeszcze niżej kwitnienia z ostatnich dni ? nawet jak nie miałem internetu, a komputer leżał w kartonie, to latałem regularnie z aparatem wokół moich skarbów. Część fotek wykonałem jeszcze na balkonie w dniu przeprowadzki, ale większość już w ogrodzie. Kwitną posiane w tym roku dalie kołnierzykowe, zaczynają kwitnąć pełne maczki kalnifornijskie (podczas gdy te pojedyncze już przekwitły), kwitną groszki ? w tym pierwszy Lathyrus chloranthus ? lilie, dziwaczki, maki, petunie czy bratki (te ostatnie jak widać świetnie sprawdzają się jako rośliny jednoroczne).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
boja53
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 09:41

Post »

;:215 jak dobrze, że już jesteś na swoim,wszystko z czasem się porobi,jakieś plany już chyba masz?
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to moje gratulacje.
Uwinęliście się w "tri miga" z tą przeprowadzką.
Czas byłby zakończyć watek balkonowy i rozpocząć nowy ogrodowy.
Miło byłoby zimą obejrzeć od początku jak walczycie z chwastami i od zera urządzacie swoje cztery ogrodowe kąty.
Na zdjęciu chaszczy widzę jeden, który aktualnie rośnie u mnie w ogrodzie..... :;230 i jest większy od twojego. ;:112
Mam nadzieję doczekać jego kwitnienia i zobaczyć co on zacz za jeden. :;230
Widzę piękną dużą malwę.....tez na hasiok ?
Ja bym najpierw dokładnie przejrzała czy nie ma tam interesujących roślin, po co kupować te same, skoro byłyby już zaaklimatyzowane.
No ale twoje włości więc z ciekawością będę podglądać twoje poczynania.
Co do liliowców to życzę Ci wszelkiej zgodności z tym co zamówisz w PNOSie, ale miałabym wątpliwości, gdyż PNOS chyba nie ma swoich liliowców.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A ja i tak wiem, że w bardzo szybkim czasie zrobisz z tego cudo.
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57

Post »

Witaj Loki w Nowym Świecie, choć to nie nowy kontynent, ale pewnie nie jedno w nowym miejscu Cię zaskoczy.
Co do nowego wątku, o którym wspomniała Grażynka, myślę, że byłoby ciekawie zamknąć pewien rozdział (także życia), a rozpocząć nowy, ogrodowy. Trzeba zrobić miejsce, bo będzie co do czytania i przede wszystkim do oglądania, oj będzie się działo.

Na początek (jak piszesz) planujesz oczyścić teren. Jeśli wcześniej też tam był ogród (a był) to duże prawdopodobieństwo, że znajdziesz jakieś ciekawe rośliny, chociażby te białe malwy. Są bardzo ładne. A bez (lilak)? Jabłoń też można jakoś wykorzystać, chociażby jako podporę pod jakieś pnącze. Wykarczować zawsze zdążysz, a dopóki nie ma tam innych drzewek to może się przydać do różnych
celów (nie tylko opałowych). :wink:
Ogólnie nie chcemy Ci się wtryniać w Twoje nowe królestwo, ale służymy tylko radą. Ja to przechodziłem kilka lat temu, nie miałem na działce żadnego drzewka, totalne pustkowie i bardzo mi tego do dzisiaj brakuje (dopiero rosną). :(

Masz już może jakiś szkic (plan) zagospodarowania działki?
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31

Post »

Loki ja też wpadłam pogratulować Ci nowego domku! Oby udało Ci się zrealizować wszystkie Twoje plany :)
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Loki gratuluję nowego domku i co najważniejsze - ogródka ;:215
Czekamy na nowy wątek ogrodowy ;:224
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Post »

@ Boja 53 ? No ba! Mam już szczegółowy plan rozrysowany na papierze milmetrowym ze wszystkimi planowanymi roślinami (których jest bez mała dwieście). ;-) Czekam, żeby go wcielić w życie ? w większości niestety z przyczyn obiektywnych dopiero od przyszłego roku (bo teraz już za późno na siew, zresztą ziemię i tak trzeba oczyścić). Nawet część nasion już pokupiłem.

@ Kogra ? Na razie zostaję przy tym wątku ? i tak wszystko, co mi jeszcze zakwitnie w tym roku i czym się będę chwalił, to rośliny, które większą część cyklu wegetacyjnego spędziły na moim balkonie. Co do chwastu ? jeśli masz na myśli ?chwast? śmietnikowy, to już jutro z rana trafi tam, gdzie będzie sobie mógł rosnąć bez przeszkód, :;230. Co do malw ? otaczają zwartą kępą jabłoń, która mi przeszkodzi w zrobieniu wybiegu dla wymarzonych kaczek piżmowych, więc niestety pójdą pod topór. Wysieję sobie swoje. Przynajmniej nie będą tak monotonnie białe (przypominam, że jestem fanem wielokolorowych mieszanek). Jeśli chodzi o zamówienia w PNOSie ? jak na razie tylko raz mi się pomylili z odmianą (zamiast Tricollet w kapersie znajdował się inny narcyz z grupy Split Corona, co odkryłem dopiero podczas kwitnienia), więc mam do nich spore zaufanie.

@ Iwciach ? No w tym sezonie to przez najbliższe miesiące będzie w ogrodzie straszyła ? za radą Kogry ? głównie czarna folia. :;230 Ale od przyszłego roku zrobię wszystko, żeby zamienić te chaszcze w wymarzone cudo.

@ Mike 22 ? Jak już pisałem powyżej w odpowiedzi do Kogry ? jako że rośliny, które tu będę wklejał w tym roku to moje balkonowce (nawet jeśli niebawem trafią w końcu do gruntu), zostaję przy obecnym wątku. Jeśli chodzi o karczowanie ? muszę wszystko wykarczować ? a już w szczególności drzewa ? bo inaczej mi miejsca zabraknie na wszystko to, co sobie zaplanowałem ? a mam już szczegółowy plan ogrodu rozrysowany na papierze milimetrowym... I listę dwustu roślin, które się w nim znajdą... Plus bonusowy wybieg dla kaczek piżmowych, które sobie zamierzamy z Żoną sprawić. I nie będzie tak, że drzew w ogóle zabraknie. Mam moją albicję, którą muszę w końcu wsadzić do gruntu, planuję również kupić złotokap i budleję. Zostawiam także jeden lilak niewidoczny na fotce, bo znajdujący się przed domem.

@ Baina & Niunia ? Dzięki!

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Re: Balkon Lokiego

Post »

Locutus pisze: Obrazek
Loki, prawdziwy z Ciebie "metalowiec"! ;:172 ;:172 ;:172 ;:74
No naprawdę mnie tym zaskoczyłeś, ale o dziwo wiele ludzi spotykam na forach o podobnych gustach co ja i ogromnie się z tego cieszę. U mnie "w pobliżu" nikt się tym nie interesuje. Hip-hop rządzi.. W ogóle czuję, że młodzież niczym się już nie interesuje (poza związkami damsko-męskimi oczywiście...) ;:169

Wspaniale, że już dotarłeś i domowisz się już w nowym miejscu. Będę często popatrywać jak Ci się wiedzie (chyba że we Francji będę zupełnie odcięta od neta...).
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57

Post »

Plus bonusowy wybieg dla kaczek piżmowych, które sobie zamierzamy z Żoną sprawić.

Przepraszam za moje dociekliwe pytania, ale mnie straszna ciekawość zżera :wink: dlaczego akurat kaczki i to piżmowe :!: :?: :shock:
Jak duże stadko planujesz i ile miejsca przeznaczysz na wybieg?
Czym się takie zwierzaki karmi, czy jest jakaś karma "sklepowa", czy rano w ramach joggingu na łąkę po trawkę? Jakbyś mógł to przybliż troszkę ten temat.
Ostatnio byłem na takim wiejskim kiermaszu nazwijmy to roślinno-zwierzęcym, żeby nabyć jakieś nowe roślinki i przy okazji poszliśmy z żoną do części przeznaczonej dla wystawców zwierząt. Przy jednym ze stoisk żona powiedziała na ucho, że też będzie mieć (już nawet nie pamiętam) - kury czy kaczki ozdobne. Dlatego chciałbym się czegoś dowiedzieć przy okazji o hodowli takich zwierzaków, może mi się przydać w przyszłości. :wink:
I nie będzie tak, że drzew w ogóle zabraknie. Mam moją albicję, którą muszę w końcu wsadzić do gruntu, planuję również kupić złotokap i budleję. Zostawiam także jeden lilak niewidoczny na fotce, bo znajdujący się przed domem.
Drzewo, choć jedno w ogrodzie to podstawa. Ja będę szczególnie zainteresowany jak sobie radzi albizia - bardzo mi się podoba ten gatunek, a w Polsce nie ma szans na przeżycie.

PS. Fajna fota ;:172
Pozdrawiam ;:333
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Konwalia ? Ano prawdziwy, prawdziwy? Co do znajdowania ludzi o podobnych gustach muzycznych na forach ? największy opad szczeny miałem kiedyś na forum Antmanii (poświęconym myrmekologii i mrówkom w ogóle, gdzie jestem moderatorem), gdy pojawiła się dyskusja o muzyce. Okazało się, że na kilkanaście ludzi, którzy wzięli w tej dyskusji udział, praktycznie wszyscy słuchali metalu. Pewien doktorant z myrmekologii nawet stwierdził, że ewidentnie występuje istotna statystycznie korelacja pomiędzy zainteresowaniem mrówkami a słuchaniem metalu. :;230

@ Mike ? Dlaczego kaczki piżmowe? A przeczytaj sobie ten post i kilka następnych (w szczególności ten z 10. lutego), to lepiej zrozumiesz ? tylko z góry ostrzegam, że to bardzo smutna historia - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2731287 . Co do karmienia ? one są wszystkożerne... Żywią się zarówno owadami, dżdżownicami, czasem nawet niewielkimi kręgowcami, jak i zieleniną (np. moi świętej pamięci przyjaciele uwielbiali zieloną sałatę). Chcę jedną parkę, wybieg planuję 10 na 3 metry, z obowiązkowym oczkiem wodnym, obsiany mieszanką w stylu ?ukwiecona łąka?. Co do albicji ? siałem ją w zeszłym roku, świetnie przezimowała w nieocieplonej donicy na balkonie, więc nie powinno być z nią problemów.

A poniżej kolejne fotki kwiatów. W tym moja największa duma ? glorioza, która właśnie zakwitła. A przynajmniej powinna tu być, bo jak ją usiłowałem wkleić w wątku poświęconym gloriozie, to forum mi wypluło zamiast tagu ?img? ?img JESTEM WULGARNY? i nie wyświetliło fotek... Zgłosiłem problem administratorowi ? zobaczymy, co z tym zrobi.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Loki witaj w swoim nowym właściwie pierwszym ogrodzie metalowcem w prawdzie nie jestem , ale chyba mi wybaczysz to nie to pokolenie , choć pewnie w moim wieku też by się troszkę metalowców znalazło .

Pracy masz pewnie teraz nie do przerobienia ,życzę powodzenia .
zapraszam na nowy wątek.
Genia :wit
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Ale dobrze trafiłam, akurat na przeprowadzkę. 2 razy w życiu się przeprowadzałam i starczy.
Jednak namawiałabym CIę na zostawienie jabłonki, wyciąć zawsze zdąrzysz a kojec dla kaczek może być w cieniu drzewa, i naczej zaraz będziesz myślał o siatce cieniującej dla pierzastych. Jak przeczytałam o planowanych pupilach od razu wróciły złe wspomnienia, cześć Wam i chwała za taki hołd dla tamtych kaczek ;:180 .
Malwy piękne. Jak ja bym chciała takie w ogrodzie...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”