Moje kaktusy... i początki choroby, którą wszyscy znacie;-P
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje kaktusy... i początki choroby, którą wszyscy znacie;-P
Jest wiele rodzajów kaktusów, które rosną w Chile a nie należą obecnie do rodzaju Eriosyce, choćby Copiapoa, Oreocereus, Eulychnia czy Trichocereus. Co do Eriosyce bulbocalyx to jest to roślinka rosnąca w Argentynie 

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale chyba zaliczana do tzw chilijczyków
. Zresztą i jeden i drugi rośnie w Argentynie i to obok siebie a bywaja traktowane jako synonim te nazwy 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Wszystko zależy co rozumie się pod mało precyzyjnym określeniem chilijczyk. Jak dla mnie to roślinka rosnąca w Chile. Co w takim przypadku zrobić z islajkami, które rosną głównie w Peru a też obecnie zaliczane są do rodzaju Eriosyce? Wolę używać znanych i precyzyjnych nazw botanicznych niż wydziwiać z terminami typu chilijczyk czy królowa nocy, które każdy rozumie jak chce. Jak ktoś się uprze to i rodzaje Cumulopuntia, Lobivia czy Neowerdermiannia nazwie chilijczykami, bo one również rosną w tym kraju.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Jestem taki mądry bo podpieram się KiI
, a przez to że miałem tego rodzynka bulbocalyx to chciałem coś o nim wiedzieć i tam jest takie sformułowanie jak "argentyńskie chilijczyki" , oczywiście nie mam zamiaru się o to sprzeczać z Tobą Tomek
a tym bardziej w kwestii kaktusów z Ameryki Pd.

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Akurat jakieś 15 siewek tego Pyrrhocactus bulbocalyx rośnie u mnie w kolekcji z moimi numerkami dlatego, że sporo nalatałem się na jednym z jego stanowisk w poszukiwaniu innego cukiereczka zwanego Setiechinopsis mirabilis. Kurdupla nie udało się znaleźć pod żadnym krzakiem za to całe tony nasion P.bulbocalyx udało się dowieźć do domu. Mimo, że kiepsko kiełkowały to sporo siewek rośnie do dziś w mojej i kilku innych kolekcjach.
A co do określenia chilijczyki to musiał chyba wymyślić je ktoś kto kiepsko zna się na kaktusach z Chile, bo tylko rodzaje Copiapoa i Eulychnia są endemitami i rośną wyłącznie w tym kraju.
W Chile byłem tylko na lotnisku w Santiago a wygląda na to, że widziałem w naturze tyle różnych chilijczyków, bo przecież prawie wszystkie islajki i pyrhoaktusy, pełno lobiwek, trichocereusów, neowerdermanek, oreocereusów i innych chwastów, które pasują do tego określenia.
A co do określenia chilijczyki to musiał chyba wymyślić je ktoś kto kiepsko zna się na kaktusach z Chile, bo tylko rodzaje Copiapoa i Eulychnia są endemitami i rośną wyłącznie w tym kraju.
W Chile byłem tylko na lotnisku w Santiago a wygląda na to, że widziałem w naturze tyle różnych chilijczyków, bo przecież prawie wszystkie islajki i pyrhoaktusy, pełno lobiwek, trichocereusów, neowerdermanek, oreocereusów i innych chwastów, które pasują do tego określenia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
W takim razie już nie będę błędnie używała określenia "chilijczyk" w odniesieniu do kaktusablabla pisze:A co do określenia chilijczyki to musiał chyba wymyślić je ktoś kto kiepsko zna się na kaktusach z Chile, bo tylko rodzaje Copiapoa i Eulychnia są endemitami i rośną wyłącznie w tym kraju.

Cieszę się, że moja Aylostera heliosa może wyjść ze swojego kiepskiego stanu, trzymam za nią kciuki

emerald pisze:Śliczne kwiatyMoje gymnocalycium achirasense jeszcze nie ma pąków
Dziękuję Wam bardzo za pochwały. G. achirasense rośnie w doniczce 8x8 cm i niestety więcej pąków na nim nie widaćsokolica pisze:Nic tylko chwalić. I rośliny, i kwiaty i same zdjęciaG. achirasense chyba już dość duży. Ładna sztuka. Miło do Ciebie zajrzeć

Nie wiem czy w tym sezonie wreszcie uda mi się wklejać zdjęcia na bieżąco, w każdym bądź razie jeszcze nie teraz

Troszeczkę zaległych

Ostatnio trafiły w moje ręce poniższe kaktusy. Parodia była prezentem, a echinocereusa nabyłam ze względu na piękny duży kwiat. Oba są od łódzkiego kaktusiarza specjalizującego się w przypołudnikach. Prosiłabym Was o pomoc w pełnej identyfikacji obu kaktusów.

- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Mamilarie miodzio, chętnie oglądała bym je częściej
Piękne ciernie ma Twoja M. centricirrha! (nie znalazłam nigdzie nazwy "centrispina" to chyba znowu radosna twórczość sprzedawców)

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Super rośliny. Przede wszystkim zwróciłem uwagę na naprawdę śliczną Mammillaria centricirrha.
Mammillaria centricirrha fa. centrispina lub fa. longispina. To jest ta właśnie roślina. Miałem to i wiem.
Drugi kaktus to Echinocereus subinermis.

W dawnych pięknych czasach kiedy to jeszcze trudno było o dobre i pewne nasiona rozpowszechniana była ta roślina pod nazwąnie znalazłam nigdzie nazwy "centrispina"
Mammillaria centricirrha fa. centrispina lub fa. longispina. To jest ta właśnie roślina. Miałem to i wiem.

Jest to parodia z grupy microsperma. Może to być też forma P. aureispina bo z cierni nawet podobna tylko płatki kwiatów są zbyt wąskie i spiczaste i środek kwiatu nieco inny niż u typu.Prosiłabym Was o pomoc w pełnej identyfikacji obu kaktusów.
Drugi kaktus to Echinocereus subinermis.
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Bardzo ładnie i kolorowo zrobiło się u Ciebie Justyno.
U mnie też zakwitły Astrophytum i Thelocactus - kwiaty moich kaktusów prawie identyczne do Twoich.
U mnie też zakwitły Astrophytum i Thelocactus - kwiaty moich kaktusów prawie identyczne do Twoich.
Justyno, aż w głowie mi się kręci z wrażenia
Jakie cudne to wszystko, jak kwitnie!
Masz sporą kolekcję i dosyć różnorodną, gratuluję i zdrowo zazdroszczę

Jakie cudne to wszystko, jak kwitnie!

- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super ta Rebucja z białymi kwiatami. Czy masz ją z wysiewu, czy kupiłaś kupiłaś roślinę???
Ja chciałem sobie z nasion ją wyhodować, ale okazuje się że na 10 roślin tylko 2 mam z jasnymi kwiatami i to nie białymi tylko kremowymi.
Czyli wniosek jest taki że, kolor kwiatów nie jest ustabilizowaną cechą tego kultywara
Tak wygląda jedna z moich

Jeżeli będziesz chciała pozbyć się kilku odrostów to bardzo chetnie wymienię się na inne rebucje lub inne kaktusy lub sukulenty.
Ja chciałem sobie z nasion ją wyhodować, ale okazuje się że na 10 roślin tylko 2 mam z jasnymi kwiatami i to nie białymi tylko kremowymi.
Czyli wniosek jest taki że, kolor kwiatów nie jest ustabilizowaną cechą tego kultywara

Tak wygląda jedna z moich

Jeżeli będziesz chciała pozbyć się kilku odrostów to bardzo chetnie wymienię się na inne rebucje lub inne kaktusy lub sukulenty.

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Wspaniałe rośliny, kwiaty, widoki i zdjęcia!!
Aż miło do Ciebie zaglądać.

Rzeczywiście bardzo podobne kwiaty. U mnie oba będą jeszcze kwitły za jakiś czas, ale na razie pąki malutkie.maryjan13 pisze:Bardzo ładnie i kolorowo zrobiło się u Ciebie Justyno.
Dziękuję bardzo, ale jak już masz swój wątek na forum to tylko kwestia czasu jak Twoja kolekcja się rozrośnie i będzie bardzo kolorowaInez pisze:Justyno, aż w głowie mi się kręci z wrażenia![]()
![]()
Jakie cudne to wszystko, jak kwitnie!![]()

Ta rebucja nie ma całkowicie białych kwiatów, właściwie to są jasno żółte, albo chociaż przebija się kolor żółty. Niestety na zdjęciu się rozjaśniają, szczególnie w słoneczną pogodę. Może na tym zdjęciu będzie to lepiej widać.mgr_ pisze:Super ta Rebucja z białymi kwiatami. Czy masz ją z wysiewu, czy kupiłaś kupiłaś roślinę???

Tę rebucję kupiłam na łódzkiej wystawie kaktusów w zeszłym roku. Jak na razie nieśmiało pojawia się tylko jeden odrościk. Jak będzie większa to nie ma problemu z wymianą, jak nadal będziesz zainteresowany mimo innej barwy.
Bardzo miło czytać takie pochwały od Ciebie Henrykuhen_s pisze:Wspaniałe rośliny, kwiaty, widoki i zdjęcia!!![]()

W takim razie dla odwiedzających mój wątek kolejna dawka kolorów

Gymnocalycium na drugim zdjęciu jest takie jasne,bo fotka była zrobiona przy użyciu lusterka

I teraz coś czego strasznie żałuję Lobivia jajoiana v. paucicostata f. glauca. Nie mam zdjęcia jak kwitnie

No ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło

To na teraz wystarczy, jak znajdę chwilę to będą kolejne fotki

-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Justynko,po prostu zawrót głowy u ciebie z tym kwitnięciem ,wara opada
poz.Leszek

poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2