Jeszcze raz od początku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jeszcze raz od początku

Post »

Helenko Em spisuje się na 5+. Buduje i ( co dużo ważniejsze ) przewiduje ( rury napowietrzające palenisko - no, no )( tu miejsce na oklaski chóru Rubika ) ;:63 ;:63 ;:63 . Dobrze idzie 8-)
Kwiaty - ło matko ;:oj
Mamy 01.07 - czy Twoje dziecię przenieśli już do Wilanowa ?
Jeżeli tak - super - zostanie doręczycielem ( nie mylić z dręczycielem ). Żyworódka przeznaczona dla Ciebie ma już trochę dzieci
Obrazek
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Jaka piękna budowla pojawia się u Was - brawa ;:138 ;:138 ;:138
Malinki pyszne, tylko nie mają mięsnej wkładki? Te letnie tak mi się kojarzą ;:223 .

Coś niezidentyfikowane to tawuła wierzbolistna :) .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Niedługo uroczyste otwarcie,załapie sie na szampana ;:136 ;:138
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Witajcie cieplutko, bo jest cieplutko Obrazek

Misiu ta kępa pysznogłówki to ta, o którą podejrzewałam eMa, że ją sprzeniewierzył. On po prostu przesadził ją w lepsze miejsce. :wink: Stokrotek mam sporo, dopiero zaczynają kwitnąć. Mam nadzieję, ze będą piękne. Czy to je nazywają również delosperma?

Mariolu - syn wczoraj zeznał, że przenoszą ich 20 lipca. Myślę, że spokojnie można zaczekać, chyba, że wcześniej przyjedziesz po wędzarenkę.
M naprawdę dzielnie się spisuje, nawet syn wyraził słowa uznania, a to rzadkość. ;:173

Ewuniu - szampan już się chłodzi, tylko żeby całkowicie nie zamarzł...

Od dzisiaj będę babcią mającą pod opieką wnusię. Zastanawiam się co wymyślić, żeby mieć ją stale w zasięgu wzroku. Obrazek

Nie mogłam znaleźć stosownego obrazka. Wszędzie są słodkie i milusie dziewczynki, a takiej chłopczycy jak Małgosia - brak. Ustawa nie przewiduje. ;:224
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Heleno to masz zapewnione utrzymanie :;230 ja też czekam na moją dopiero 8lipca będzie ... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Mąż zdolniacha jak nie wiem co ;:333
Stokrotki afrykańskie ..inaczej osteospermum :wink: Bardzo je lubię, pierwszy raz posadziłam do gruntu ...
ide jeszcze o jakiej Ty rózy tak ładne mówisz ;:108
Juz zobaczyłam...no rzeczywiscie fajna ta Planten un Blomen , i ta Rosenfee...to okrywówki :?:
Awatar użytkownika
momotkab
200p
200p
Od: 22 mar 2012, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:oj ;:180 dla męża
BASIA
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Halinko, ta twoja Annabelle to jeden krzaczek czy więcej? Niesamowicie dużo ma kwiecia. Ile czasu ją masz?
Zrobiła na mnie wrażenie. Ja mam dopiero Anabelkę od wiosny. Ma już kilka baldachów. Zresztą widziałaś u mnie. No ale ta twoja to rewelacja :D :D
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, ciężko będzie. Gosieńka poddała się Orfeuszowi dopiero po 22-giej. Twarda sztuka. :roll:

Dzisiaj dwukrotnie dopadła nas ulewa z gradem. Włos mi się zjeżył na głowie, na myśl o moich roślinkach.
Całe szczęście obyło się bez istotnych strat. Najbardziej ucierpiały znowu ostróżki. Trochę róże, ale głównie te najbardziej rozwinięte kwiaty. Z reszty powylewałam wodę, hortensje też otrząsnęłam z nadmiaru wody.
Adaś z Gosią nie mogli uwierzyć, że z nieba pada lód. :lol:

Misiu - Twoja wnusia większa i tym samym mniej absorbująca. Na swoją muszę obmyślić sposób.

Dorotko - Planten un Blomen sklasyfikowana jest jako wielkokwiatowa. Nie jest to wysoka róża, ale też nie nazwałabym jej okrywową, Rosefee jest o szerszym pokroju i chyba niższa. Obie sadzone w październiku ub, roku.

Basiu - przekazałam eMowi słowa podziwu i uznania. Był dumny jak paw. Te słowa pochwały dodają mu skrzydeł. Uwolniłam go prawie zupełnie od innych obowiązków, niech buduje. ;:173

Wandziu - Anabelle sadzona w lipcu albo sierpniu 2010 roku. Jeden smutny krzaczek. Wszystkie trzy tam posadzone w jednym czasie (Anabelle, Vanille ? Fraise Renhy i Limelight) stały się ogromnymi krzakami. Czeka mnie wielkie przesadzanie, chcę zabrać tą środkową w inne miejsce, bo mają stanowczo za ciasno. Tylko nie wiem kiedy lepiej, wiosną czy jesienią?

Dzisiaj przez te niespodzianki, tylko parę zdjęć, zrobionych po ulewie..

Najpierw róża Sahara. Jest niesamowita. Na jednym krzaku dwa różne kwiaty. Wygląda to intrygująco.

Obrazek Obrazek

Poniżej: zaczynają kwitnąć Nadia i Lichtkönigin Lucia, obie wymarzły do kopczyka, a nawet głębiej. Pięknie odbiły.

Obrazek Obrazek

Wreszcie, chyba ostatecznie zidentyfikowana róża Brillant Korsar i kwiat katalpy.

Obrazek Obrazek

Tyle podeszczowych obrazków z mojego ogrodu.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ile czekałas na kwitnienie katalpy od posadzenia?.Mam taka 60cm i mam cicha nadzieję że za roki może:)
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06

Post »

:wit
Helenko, mało się udzielam w Twoim wątku, ale uwielbiam czytać Twoje posty. Jestem pełna podziwu dla Twojego zapału i pomysłowości w tworzeniu tego zakątka na ziemi. Szacun dla M za pracowitość ;:180 .
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Helenko, ja bym przesadzała chyba jesienią, bo wiosną one dopiero wypuszczają te swoje kiełki i są takie delikatne, że aż starch byłoby je uszkodzić.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Absorbująca jest ta nasza wnusia. Najchętniej zrezygnowałaby zupełnie ze snu i prawie jej się to udaje. ;:173
Dzisiaj, bez problemu udało się jej zatrudnić i babcię i dziadka, który nawet zaniedbał swoje obowiązki budowlane. :roll:

Przy obiedzie, a konkretnie przy konsumpcji drugiego dania, nagle przy stole zapadła cisza... Małgosia znieruchomiała, z widelca smętnie zwisał makaron, a nasza adeptka etykiety przy stole spała w najlepsze, z jednym, podejrzanie wypchanym policzkiem. ;:206

Ewuniu - moja katalpa posadzona jesienią 2010 roku. Było to jednak spore drzewko, .
kwitła już w ubiegłym roku. Nie wiem ile miała lat, ale wys. to ok. 2 metry.

Alu - mam podobnie, szczególnie jeśli chodzi o wątki specjalistyczne, taki jak Twój. Łatwiej mi się poruszać wśród początkujących, którzy mają podobne problemy jak moje. Coraz jednak odważniej oglądam wątki z różami. :;230

Wandziu - dzięki za podpowiedź. Mnie się też tak wydaje. To samo dotyczy tawliny, chociaż ona dziwnie rośnie, jesienią ma jakby nowe pędy. Muszę się koniecznie dokształcić.

Mimo wszystko, zrobiłam dzisiaj trochę zdjęć i chciałam Was zaprosić na spacer po drugiej części "posesji".
Jest to strona wschodnia nieruchomości, stanowi głównie dojazd na zaplecze domu oraz do budynku gospodarczego i garażu.

Widok ogólny w kierunku bramy wjazdowej, a na kolejnych zdjęciach pas od granicy z sąsiadem.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jak widzicie, granica z sąsiadem jest dość mocno "obsadzona", ale tez widoki za płotem mocno nieciekawe. Na wysokości wejścia gospodarczego do domu, stare leszczyny, kilka młodych dereni.
Dalej, przed tujami najpierw perukowiec, krzewuszki i dalej piwonie i dalie. Przed samymi tujami były posadzone chryzantemy, ale wszystkie wymarzły.

Po drugiej stronie dojazdu, wzdłuż domu, tzw. rabata wschodnia. Pierwsze zdjęcie to stara studnia, a za nią w głąb, rabata.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jest to długa rabata, ok. 15 m. Zrobił się na niej lekki busz i trzeba będzie towarzystwo trochę przerzedzić.
Na początku, za studnia jest "kolonia" tawułek. Dalej dominują lilie. Pomiędzy nimi posadzone były jesienne chryzantemy, wymarzły.
Dalej rabata skręca łukiem w stronę wejścia gospodarczego.
Widoczna na zdjęciu hosta należy do tych bardzo dużych. Na razie jest malutka. :lol:
Na ostatnich zdjęciach stara jabłoń (przed warzywnikiem), no i gospodarczy bałagan.

Oglądam te zdjęcia i widzę jak dużo pracy przede mną. Te radosne, aczkolwiek chaotyczne nasadzenia trzeba uporządkować. Konieczne muszę namówić eMa do rezygnacji z bukszpanu wokół rabaty. Już dwa razy wymarzł. Mimo nowych nasadzęń wygląda smętnie. ;:174
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit noc a ja spaceruję sobie po Twojej posesji po kolei oglądam każdy krzaczek, każdą roślinkę i stwierdzam
jesteś bardzo skromna bo posadzić rośliny w takim pięknym układzie trzeba mieć dużą wiedzę... ;:180
...prawda że wnuki kocha się bardzo i widzi więcej jak rosną... :)
..bukszpan rośnie bardzo powoli ..ale jak będzie ładnie ;:224
..róża Sahara fantazja ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś mnie zbudziło o niesamowitej porze. ;:oj
Korzystając z ciszy w domu, pokażę jeszcze troszkę moich roślinek. Potem wyhamuję, bo mnie jeszcze relegują z FO. ;:173

Na początek troszkę rozmaitości, których u mnie najwięcej w ogrodzie, a fascynacja różami, usunęła je nieco w cień. :oops:

Kawałeczek ogrodu:

Obrazek

Złocienie i coś w paski, może wiecie czy ten obywatel to stwór przyjazny roślinkom, czy raczej nie?

Obrazek

Zaczyna kwitnąć świecznica.

Obrazek

I takie sobie lilijki...

Obrazek

Trudno nie pokazać choć kilku róż. Te specjalnie z dedykacją miłego dnia dla Władzia. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok byłby niepełny bez Sahary...

Obrazek

:wit
Ogród Heleny cz.3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”