Aprilkowy las

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las

Post »

Marzenko, może u Ciebie będą dobrze rosły, nic nie jest przesądzone ale wymagają znacznie więcej uwagi niż bukietówki, które kwitną na pędach tegorocznych więc nie szkodzi im przemarzanie pędów i wystarczy lekko zakopczykować i to cała praca przy nich. Za to ogrodowe są piękne i jak mają dostatecznie dużo jedzonka i kwaśną glebę to cudownie niebiesko się wybarwiają. A sierściuchy dokazują bardzo, lubią się od pierwszego dnia poznania. :tan

Magdo, szałwie teraz szaleją. Warto kupić. Moje omszone już zaczynają przekwitać, niedługo je zetnę to powtórzą kwitnienie. Moje ogrodowe hortensje zawsze przemarzają a i tak po kwiatku się pokazuje na tegorocznych pędach ale nie jest to ukwiecony wtedy krzew. Niestety tulipanów nie mam wcale a z liliami jeszcze doświadczenia nie mam ale mam nadzieję że obrodzą. Marzą mi się jeszcze tulipany tarda i inne takie miniaturki. Miałaś może? bo nie pamiętam.

Jolu dzięki za identyfikację, tak podejrzewałam po Twoich zdjęciach. Też jestem bardzo zaciekawiona jak zakwitnie. Z pewnością obfocę niespodziewanego przybysza. Czy potem sam się rozsieje czy coś muszę z nim zrobić?

Jule, psowate dokazują aż wióry lecą. Fajne tak ale potrafią być niesamowicie męczące no i szkodniki w ogrodzie nie do opisania.
Ja wiele roślinek nawet takich do gruntu najpierw wysiewałam w rozsadniku i dopiero przenosiłam do gruntu. Gipsówka też mi nie wylazła ta siana a ta kupiona połowa wyschła na moim piasku. Ona lubi jednak wilgotniejszą glebę i u mnie źle się czuje. Jedyne co mi się udało to smagliczka, kocimiętka i geodecja. Choć ta ostatnia jeszcze mizerna i nie kwitnie.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Muszę zapolować na bukietowe hortensje w takim razie. No, ale ich na wyprz raczej nie znajdę. Poza tym teraz muszę się ograniczać nawet z wyprz zakupami.
Melduję, że paczuszka doszła ;:196
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, niech ci się wszystko ładnie przyjmie :uszy na pw trochę info
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tulipanki mam mix kolorów bez nazwy i trochę papuzich, ładnie zimowały, lilie też chyba wszystkie wyszły :heja Większość zakwitnie pierwszy raz, bo zauroczona ich kwiatami dokupiłam na jesieni kilka odmian, ale nie pamiętam jakie ;:223
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jola, a ja nadal będę Cię namawiała na choć jedną różyczkę.
Byłaś może u Ewy http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0#p3103090 ?
Może ona podpowiedziałaby Ci coś jeśli chodzi o uprawę róż w lesie
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Śliczne te lilie, a wiewiórka ;:79 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

April, lilie fantastyczne zwłaszcza, że jak piszesz to ich pierwszy rok. Ja też sadziłam po raz pierwszy, kilka mam od Ewy - o której pisze Margo. Wspominałam Ci o jej lesie różano-liliowym, również gorąco polecam odwiedziny - może jednak sprowadzisz jakieś róże do siebie ;:173
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05

Post »

Jolu masz więcej tych lilii? Moje dopiero w pączkach, 5 posadziłam w donicy na tarasie, ale chyba będę je musiała na jesieni przesadzić do gruntu. Zwierzaków Ci zazdroszczę, ja po żałobie nad moimi kotami znów chciałam wziąć dwa małe mój M jakoś nie ma ochoty. Pewnie i tak postawię na swoim, ale chciałabym i psy i koty. Cóż mój M twierdzi, że warunków nie ma. :(
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu szałwie omączone piękne, ;:138 ale ja do nich nawet nie podchodzę w sklepie, skoro nie zimują.
Szałwie omszone także są cudne i nie ma z nimi problemu.
Lilie lubią kwaśną ziemię oprócz białej candidum, więc z pewnością dobrze by się czuły u ciebie.
Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu prześliczne hortensje, u mnie jeszcze daleko do kwitnienia, dopiero widać maciupkie pąki.....ogrodowe nie zakwitną wcale....ale to już wiedziałam jesienią, zbyt długo było ciepło i chciały rosnąć już w tedy, nie było mowy, żeby pąki nie przemarzły :evil: Biała lilijka cudna :D Szałwie omszona również....wspaniała dorodna kępa, mnie ostatnio udało się upolować różową, teraz poluję na niebieską :D
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu "nie" dziękuję za roślinki, widzę, że weekendowe upały dały im chrzest bojowy, bo z przyjemnego cienia na moją patelnię trafiły, ale radzą sobie. Ziemia rzeczywiście u Ciebie podobna do mnie, więc choć z tym szoku nie mają. Idę na wymianę lilii z Tobą, mam 6 odmian, po jednej cebulce, do tej pory 2 zakwitły, i juz je pokazałam. Kolejne w pączkach.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam gości, przepraszam że ogólnie ale jestem na wyjeździe i nie mam czasu ani swobodnego dostępu do neta. Pozdrawiam i do środy, może upały zelżeją. Aż się boję co zrobiła w ogrodzie dzisiejsza burza.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Burza raczej łagodnie potraktowała Twój ogród, a jak nie to będzie miała ze mną doczynienia. Czekam do środy na wieści :wit
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Joluś odpoczywaj i baw się dobrze :D
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Piękne lilie i leśne zwierzątka- oj to także moje klimaty będę tu zaglądać.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”