Termin sadzenia cebul tulipanów

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
stasia50
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2007, o 12:10

Marne tulipany.

Post »

Jestem "ogrodniczką" już trochę lat, ale nigdy mnie coś takiego nie spotkało. Miałam posadzone tulipany na jednej rabatce od dwóch lat - piękne różne /gromadziłam je jakiś czas/. W ubiegłym roku zakwitły koncertowo. W tym roku katastrofa - bardzo dużo nie wyszło w ogóle tylko same liście a te które wyszły niemal wszystkie są zdechłe : pąki zasuszone albo takie parchate, zapleśnione. Co to może być?. Czy możliwe jest że mój kotek je tak załatwił? Będę wdzięczna za radę. Pozdr.
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Marne tulipany.

Post »

stasia50 pisze:Jestem "ogrodniczką" już trochę lat, ale nigdy mnie coś takiego nie spotkało. Miałam posadzone tulipany na jednej rabatce od dwóch lat - piękne różne /gromadziłam je jakiś czas/. W ubiegłym roku zakwitły koncertowo. W tym roku katastrofa - bardzo dużo nie wyszło w ogóle tylko same liście a te które wyszły niemal wszystkie są zdechłe : pąki zasuszone albo takie parchate, zapleśnione. Co to może być?. Czy możliwe jest że mój kotek je tak załatwił? Będę wdzięczna za radę. Pozdr.
Widzę dwie przyczyne takiego stanu:

po pierwsze - błąd w sztuce polegający na nie wykopaniu cebulek po dwóch latach uprawy w tym samym miejscu. Cebule drobnieją z braku miejsca do wzrostu;

po drugie - ciepła zima sprzyjała rozwojowi chorób grzybowych, takich jak szara pleśń i rizoctonia.

W moim ogrodzie tulipany też są zaatakowane przez te choroby. W przypadku jednej z odmian, na posadzone 35 cebul zakwitły dwie rośliny. ;:98
Mietek.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niektórzy z Was na pewno widzieli ile cebulek przybyszowych posadziłem w ogrodzie. Kiedy tydzień temu byłem na wsi zobaczyłem ze połowa została zjedzona przez nornice - całe korytarze w ziemi :(
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W ubiegłym roku nornice zeżarły mi większość tulipanów,to było bardzo smutne i wszystkim współczuję serdecznie,ale dostałam od córci 100 szt.i iiiiiiiii wszystkie zakwitły.Policzyłam.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

U mnie też nornice zrobiły spustoszenia ;:13 ;:99 ale na szczęście wiele roślin ocalało.A tak swoją drogą to zastanawiam się jak to jest z tymi roślinami "odstraszającymi" czy
" zniechęcającymi "nornice :czy rzeczywiście to dziła? :?:
Serdecznie pozdrawiam Danuta
justi28
200p
200p
Od: 19 mar 2007, o 17:52

Post »

Mam pytanie czy jak przekwitną tulipany to obcina się uschnięty kwiat jak w przypadku żonkili?
Awatar użytkownika
eowinka
50p
50p
Od: 16 sie 2007, o 15:02

Post »

justi28 pisze:Mam pytanie czy jak przekwitną tulipany to obcina się uschnięty kwiat jak w przypadku żonkili?
Dokładnie tak, najlepiej go ręcznie oberwać, kiedy dopuści się do zawiązania nasion osłabia to bardzo cebulę.
Pozdrawiam serdecznie
Ilona
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Ja obłamuję już zwiędłe kwiaty
Serdecznie pozdrawiam Danuta
onail
50p
50p
Od: 27 lip 2007, o 11:23

Post »

Ja też obłamuję, kiedy przekwitają i opadną liście. Mam nadzieję, że cebule będą dorodne.
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

onail pisze:Ja też obłamuję, kiedy przekwitają i opadną liście.
Chyba kiedy opadną płatki :D
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Mój ogród jest teraz w trakcie przebudowy, właściwie to urządzam go na nowo i mam problem tulipanowy. Muszę je wykopać jak najszybciej, akurat kończą kwitnienie. Czy mogę je wykopać z bryłą ziemi i umieścić w donicy stwarzając warunki podobne jak na rabacie, żeby liście mogły spokojnie wyschnąć. Jesienią posadziłabym je na nowe miejsce. Są to takie najbardziej popularne tulipany czerwone i żółte. Bardzo proszę o poradę.
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Frida pisze:...mam problem tulipanowy. Muszę je wykopać jak najszybciej, akurat kończą kwitnienie. Czy mogę je wykopać z bryłą ziemi i umieścić w donicy stwarzając warunki podobne jak na rabacie, żeby liście mogły spokojnie wyschnąć. Jesienią posadziłabym je na nowe miejsce...
Tak, możesz to zrobić. Tulipany dobrze znoszą przesadzanie nawet w okresie kwitnienia.
Mietek.
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy ktoś wie jak głęboki jest system korzeniowy tulipanów?
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

eMZet bardzo dziękuję za radę, zatem do dzieła.
Pozdrawiam majowo!
Awatar użytkownika
qrystyna216
50p
50p
Od: 18 sty 2007, o 21:58

Post »

Ja część cebulek tulipanów sadzę w koszyczkach.
Gdy przekwitną wykopuję
cały koszyczek i odstawiam w zacienione miejsce.
Na to miejsce wysadzam canny.
qrystyna216
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”