Cissus australijski (Cissus antarctica)

Rośliny doniczkowe
elka_55
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 sty 2012, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cissus australijski

Post »

To jest bardzo problemowa roślinka. Zimą prawie wszystkie listki zrobiły się papierowe. Zagroziłam, że dalsza marna jej żywotność zakończy się na śmietniku. Przyszła wiosna i słoneczko, rosną liście jak oszalałe, ale widzę że znowu mam papierowe listki. Podlewam raz w tygodniu, nie przelewam, raz w miesiącu dokarmiam nawozem. Nie wiem już co robię źle i powoli tracę cierpliwość.
grazia72
500p
500p
Od: 24 maja 2010, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też za wiele nie mogę powiedzieć o tej roślinie, ale na moim przypadku stwierdzam, że z dwojga złego to ona woli przesuszenie niż zalanie. Trzeba ją niestety obserwować i kiedy już prawie zaczyna tracić siły to ja jej wody .... obym tylko któregoś razu nie zareagowała za późno.
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Roślina bardzo "zabawna", w szklarniach rośnie jak oszalała, niekoniecznie się też dba o nią dobrze. Ale na pewno częściej jest przesuszana niż przelewana. Najbardziej kłopotliwa jest w młodym wieku, kiedy pędy są długości nie większej niż pół metra, wtedy to traci szybko wodę i przesuszenie może doprowadzić do uschnięcia, a zbytnie podlewanie prowadzi do pojawiania się plam. Rady nie ma, ale ważne jest aby uprawiać ją w mieszance z piaskiem (a nawet z odrobiną żwiru). Ja swojego podlewam w momencie kiedy zaczyna się kłaść (łodygi i liście mu wiotczeją), nie wcześniej i nie później. I jak na razie rośnie powiedzmy znośnie.
Życzę miłego dnia
Tomek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”