No to jestem ogrodnikiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: No to jestem ogrodnikiem

Post »

Myślałam, ze masz już dorosłego elfa, malucha to i ja mam. Zobaczymy co z niego bedzie :D
Mecz kochana jak będę znała odpowiedz, to chętnie pomogę
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

edi13 pisze: kozino ,sasanko pomysł zgapiony z Mai w ogrodzie i spisuje sie super
Chyba nawet ich myć nie trzeba, bo nic się do nich nie lepi :D
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Edytko, ale clemki u Ciebie szaleją ;:oj Śliczne są, Elfie chwycił mnie za serce ;:167 ;:131 Rooguchi nie mieści się już w swoim koszu, pięknie się rozbujał! Będziesz go jakoś inaczej upinać?
Twoje pęcherznice prowadzone na pniu zachwycają..u mnie eksperyment na razie nieudany... ;:224
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Witajcie!! znowu zimnica coś te lato słabo się rozkręca :? Wiatrzycho niesamowite .Wczoraj z tarasu poleciał clematis Wyszyński z donicą ;:202 całe szczęście że się nie połamał :lol: Po kolejnych latających donicach postanowiliśmy obsadzić przód a nóż będzie mniej wiało.
Padło na cisy kolumnowe. Mamy jednego cisa dość ładnego pokroju tylko nie pamiętam odmiany ;:223 i wydaje mi się że ładnie będzie wygladał szpaler ale tylko do wysokoci płotu .Później będziemy przycinać z ogrodzeniem.
Znacie odmiany szybko rosnące ;:131

Rabatkę różaną wkomponuje z boku tarasu , miejsce może na tą chwile nienajlepsze ale innego nie mam , ziemia tam kiepska ale wymienię pod róże no i wietrznie ale jak obsadzę cisami będzie cieplej :tan

Myślałam o takich odmianach Boule de Neige,Victor Verdier, Comte de Chambord, Tea Clipper ,Nostalgie,Abraham Darby, Chippendale ,Pomponella, Ascot,Pastella. Wszystkie w tonacji bieli,kremu, jasnego różu,brzoskwiniowe a nawet jedna herbaciana. Nie mam koloru czerwonego i fioletu - lila.
Heidi Klum Rose ???
;:162 co polecicie ;:180
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
sasanka_
200p
200p
Od: 10 maja 2011, o 08:46

Post »

Ja a propos cisów. U nas jest Wojtek i ładnie przyrasta ale jednak wolno. Na szpalery to chyba najszybciej rośnie Straight Hedge tylko nie wiem jak z jego dostępnością.
Jest kilka szybkorosnących ale w formie rozłożystych krzaczorów a pewnie nie o taki efekt Ci chodzi.
Ewa
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No no, następna różana dziewczyna ;:63 Weż pod uwagę Kosmos, jest piekny ;:167
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Sądząc po zdjęciach i opinii Shirall, Kosmos jest wart grzechu. Już żałuję, że kupując go Kasi-Robaczkowi, nie wzięłam też dla siebie... Chyba wkrótce naprawię ten błąd :D .
Haidi K. Jest piękna. Ja się w niej zakochałam, ale wykreśliłam z wiosennych zakupów (czego też teraz żałuję), bo podobno modelka jest wątłego zdrowia. Myślę jednak, że warto zaryzykować.
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

Wpisuje na listę rezerwową Kosmos Ÿ Fairy Tale ale co z mojej listy nie warte uwagi :?:

Na chwile obecną brak w Rosarium :Pastella ,Nostalgie , Comte de Chambord :? n ie dopytałam czy jesieną bedą ;:223

Lepiej kupować w donicy czy goły korzeń :?:

Sasanko Straight Hedge wydaje mi się za szeroki myslę o Hessei, Mecenas ;:131
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
sasanka_
200p
200p
Od: 10 maja 2011, o 08:46

Post »

Hm, tych dwóch nie znam, ale o hessei piszą: Taxus media 'Hessei'

'- odmiana pochodząca z Niemiec, ze szkółek Hessego, pokrojem przypominająca "Hatfieldii", jednak jej igły, promieniście ułożone na pędzie, są bardziej dekoracyjne. Rośnie trochę wolniej, 10-letni okaz rzadko przekracza 60 cm wysokości' to nie wiem czy to na pewno to o co ci chodzi ;:131

zobacz jeszcze mojego wojtka, on rośnie w miare szybko
Ewa
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Edytko, na strzyżony żywopłot polecam Cis pośredni 'Hicksii' albo niższy 'Hilii', są dosyć szerokie i w miarę szybko rosną.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z gołym korzeniem u mnie żadna nie przetrwała, właśnie trąbię wszem i wobec, że mój Kosmos jest różą Haven Rose ;:224
Już nie kupię nigdy z gołym korzeniem ;:185 O pastellę też pytałam w R, na pewno będzie na jesieni
Jak donica?
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

Kochana prace idą :;230 już wyczyszczona , rysuneczki przygotowane zobacz co Ci wyśle PW
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36

Post »

Ja mam takiego jednego cisa, ma złociste igły i pokrój "roztrzepańca", rośnie u mnie około 10 lat i ma tak z 1,3m. Generalnie jest dość szeroki, ale ja tnę go tak na owalne jajo i taki kształt prawie już usyskałam. Myślę że nawet te szerokie można dość dowolnie formować jeżeli robi się to od maleńkości. A tak sobie myśle, że róże mogłyby wyglądać fajnie na tle żywopłotu nie takiego nudnego prostego, ale takiego strzyżonego w falę, miejscami grubszego , miejscami cińszego. Do tego idealnie nadawałyby się cisy szeroko rosnące, a one przecież rosną dużo szybciej, a i oszczędność funduszy jest nie bez znaczenia. W tych wgłębieniech róże wyglądałyby bardzo ładnie. Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Edytko - spośrod odmian, którw wybrałaś, mam Boule de Neige, Pomponella, Pastella. wszystkie sadzone wiosną z gołym korzeniem z Rosarium, ładnie rosną i jestem zadowolona, szczególnie z Pastelli ;:167 Nostalgie - to moja pierwsza różana miłość, mam kilka krzaczków i wszystkie rosną bardzo dobrze ;:173
edi13 pisze: Nie mam koloru czerwonego i fioletu - lila.
Heidi Klum Rose ???
Ascot jest bordowo-malinowa więc masz coś czerwonego, fioletowa jest Heidi a liliowa np. Indigolette - do obejrzenia u mnie.
Heidi jest śliczna, ale ponoć chorowita. Ja się skusiłam i na razie nie żałuję, choć przez te deszcze już łapie mączniaka i ma plamy na liściach.. Ale nie ona jedyna, a ładnie przezimowała i zakwitła u mnie jako pierwsza, w maju ;:173 Pozostałych nie mam, więc ciężko mi doradzać, ale mogę powiedzieć, że ja sadziłam cały ubiegły rok z donic i wszystko się przyjęło (z Rosarium). Jesienią sadziłam z gołym korzeniem i wypadły 3 ( z ponad 20), resztę dosadzałam wiosną tego roku. Stadium tych róż bardzo podobne, ale jakoś wolę sadzić wiosną niż jesienią..Są różne szkoły, ale jestem z tych mniej cierpliwych, więc jak robię różankę to chcę zobaczyć kwiaty... ;:65 i to najchętniej w tym roku.. ;:224 Unikaj tylko upalnych dni na sadzenie, zasada dotyczy z resztą wszystkich roślin więc to nic odkrywczego :uszy Super, że będziesz miała różyczki, wybrałaś piękne odmiany, powodzenia!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p

Post »

Kleo nie pomyślałam o roztrzepańcach :;230 . Ja mam płot ok 1,5 m przęsła w w kształcie łuku i wykombinowałam , że będziemy je tak cieli będzie wygladać ładniej ;:333 . Raczej myślałam o wąskim, zwartym pokroju ale poszukam w ogrodniczych co w ogóle mają bo z cisami kiepsko . Ja już są to pojedyncze sztuki a ja potrzebuje ok 25 szt.

Kasiu
jak mówisz poczekam do wiosny , bo z pozycji które chciałam kilku nie mam a wiosną będzie wiekszy wybór i lepszy efekt rabatki ;:138 ja też do ciepliwych nie należe :;230.
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”