W. o...zwierzętach gospodarczych cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: W. o...zwierzętach gospodarczych
Płatki owsiane drobno pokruszone, ewentualnie żółtko na twardo ale trzeba usuwać od razu niezjedzone. Siekana zielenina typu pokrzywa, koperek - pokrzywa poczekać aż zwiędnie. Najlepsza by była pasza dla kurcząt. Kwoka nie krowa, do piersi przystawia tylko w celach grzewczych;) A jak jest zamknięta to za dużo im z ziemi nie wygrzebie..
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
loeb dziękuję za podpowiedź. Odpowiednią paszę kupię w poniedziałek, już wiem gdzie 
Dziś nastąpiły zmiany: klatka została przestawiona do zagrody z kurami i OTWARTA.
Śmieszna była ta 'pielgrzymka' do kurczaków najpierw koguta: zajrzał, wszedł (po specjalnie zrobionej desce z drankami) dostojnym krokiem, obadał, pogrzebał w sianie.. za nim potem dwie ciekawe kurki towarzyszki..
bałam się że po takim 'odizolowaniu' mogą podziobać kurczaki albo nawet i kwokę. Ale nic z tych rzeczy
zupełnie jak u ludzi ;) ciekawość zwyciężyła 

Dziś nastąpiły zmiany: klatka została przestawiona do zagrody z kurami i OTWARTA.
Śmieszna była ta 'pielgrzymka' do kurczaków najpierw koguta: zajrzał, wszedł (po specjalnie zrobionej desce z drankami) dostojnym krokiem, obadał, pogrzebał w sianie.. za nim potem dwie ciekawe kurki towarzyszki..
bałam się że po takim 'odizolowaniu' mogą podziobać kurczaki albo nawet i kwokę. Ale nic z tych rzeczy

Zbudowałam dość prymitywny inkubator. Jeszcze w fazie testów. Trzymajcie kciuki,
we wtorek zapełnię go przepiórczymi jajeczkami. Już się denerwuję.
we wtorek zapełnię go przepiórczymi jajeczkami. Już się denerwuję.
- zielonookakate
- 100p
- Od: 27 sie 2011, o 22:50
Powiększyłam klatkę o połowę. Fakt że nie solidnie ale materiałów mi zbrakło a się rozpędziłam i nie było odwrotu.
Dodam że miałam na przebudowę niecałe 2 godziny ;)

Kasieńka
- zielonookakate
- 100p
Nowa klatka będzie piętrowa i z nowych materiałów a nie z odzysku
Powiedzcie mi proszę co to może być u mojej ,,Kiki,, koło gardła takie jakieś wole czy coś????
Hodowca mówił o rasowych królikach że jeśli ma takie coś to odejmuje się jej punkty. Ratujcie czy to może przez to ,,podgardle,, nie rodzi małych???
Takie miała jak ją kupiłam.
A już ma takie

RATUJCIE

Powiedzcie mi proszę co to może być u mojej ,,Kiki,, koło gardła takie jakieś wole czy coś????
Hodowca mówił o rasowych królikach że jeśli ma takie coś to odejmuje się jej punkty. Ratujcie czy to może przez to ,,podgardle,, nie rodzi małych???

Takie miała jak ją kupiłam.

RATUJCIE

Kasieńka
-
Nic jej nie jest, spokojnie. Dorosła po prostu.. Będzie miała skąd puch skubać;)
- Farmland
- 200p
- Od: 14 mar 2012, o 18:50
To podgardle to nic złego. Wydaje się spore ale w rzeczywistości to fałd tłuszczu pokryty sierścią. W rasowej hodowli uważa się to za niedopuszczalne, a w najlepszym razie odejmuje punkty.
"Konserwanty zabijają powoli"
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
A o co chodzi z tymi punktami?
Wczoraj byłam u znajomego, który hoduje krowy rasowe-mięsne, piieeeeknee!! Byczki wyglądają jak kulturyści-atleci, pod czas zawodów
każdy mięsień widać
to one na kulczyku, w uchu, maja wypisane procenty, od 70% do 90%. Oczywiście zapytałam o co chodzi z tymi procentami, okazuje się, że to procent ilości genów rasowych.
Domyślam się, że u krów procenty a u królików punkty?
Wczoraj byłam u znajomego, który hoduje krowy rasowe-mięsne, piieeeeknee!! Byczki wyglądają jak kulturyści-atleci, pod czas zawodów

Domyślam się, że u krów procenty a u królików punkty?
-
Nie. Te krowy mają rodowód, rodzice dziadkowie itp są wpisani w księgi hodowlane. Np matka rasowa x+ ojciec nierasowy lub innej rasy to będzie tylko 50% czystej krwi rasy x.
Oprócz tego jest coś takiego jak wzorzec rasy : jak osobnik idealny powinien wyglądać i jakie mieć cechy, oraz jakich nie może mieć wad. Jest dobra cecha - punkt na +, nie ma - 0, jest wada - punkt na - [to tak bardzo upraszczając].
Oprócz tego jest coś takiego jak wzorzec rasy : jak osobnik idealny powinien wyglądać i jakie mieć cechy, oraz jakich nie może mieć wad. Jest dobra cecha - punkt na +, nie ma - 0, jest wada - punkt na - [to tak bardzo upraszczając].
- Farmland
- 200p
- Od: 14 mar 2012, o 18:50
No i właśnie u królików obowiązuje taki wzorzec. Oczywiście w przydomowej hodowli nikt nie będzie patrzył czy jego króliki są wzorcowe. Ale np hodowcy którym zależy na najlepszych cechach królików krzyżują tylko te osobniki które najbardziej odpowiadają wzorcowi i tylko te które mają najlepsze cechy. Później te punkty przyznaje komisja na wystawach zwierząt.
"Konserwanty zabijają powoli"
- zielonookakate
- 100p
U mnie wiosną kwoczyła się kura. Trochę ja przytrzymaliśmy, ale nie chciała zejść z jajek, które ciągle się jej podbierało a nawet jak się wszystkie zabrało, wciąż siedziała na sztucznym. Jako że była bliska zdechnięcia, zakupiliśmy kilkudniowe kurczęta no i przyjęła je

W między czasie druga kura zaczęła się kwoczyć i też jej daliśmy kurczęta:

To znaczy, że w sumie lepiej jest - przynajmniej u mnie, poczekać aż kura się dobrze zakwoczy i podłożyć jej co się tam komu podoba a wychowa jak swoje. Nie ma przy tym stresu z jajkami, można dowolnie wybrać przyszłą rasę no i podobno są już szczepione (chociaż tego nie wiem na pewno)
Później karmiłem to kurką naturką z jajkiem i płatkami owsianymi i daje się też im zsiadłe mleko (tylko takie od prawdziwej krowy czy czegośtam) wzbogaca florę bakteryjną przewodu pokarmowego. No a później to już wystarczy trochę karmy a resztę znajdą sobie w trawie. Jest lato to mają na co polować. Rosną szybko i chowają się zdrowo. Od czasu do czasu dostają na oswojenie nieco sera żółtego lub białego.

W między czasie druga kura zaczęła się kwoczyć i też jej daliśmy kurczęta:

To znaczy, że w sumie lepiej jest - przynajmniej u mnie, poczekać aż kura się dobrze zakwoczy i podłożyć jej co się tam komu podoba a wychowa jak swoje. Nie ma przy tym stresu z jajkami, można dowolnie wybrać przyszłą rasę no i podobno są już szczepione (chociaż tego nie wiem na pewno)
Później karmiłem to kurką naturką z jajkiem i płatkami owsianymi i daje się też im zsiadłe mleko (tylko takie od prawdziwej krowy czy czegośtam) wzbogaca florę bakteryjną przewodu pokarmowego. No a później to już wystarczy trochę karmy a resztę znajdą sobie w trawie. Jest lato to mają na co polować. Rosną szybko i chowają się zdrowo. Od czasu do czasu dostają na oswojenie nieco sera żółtego lub białego.
- romaszka

Ale nie rozumiem, to co, z żadnego podłożonego jajka nie wykluło się kurczę?
Jajka były niezalężone. Zimą koguta coś zadusiło. Ale wiosną kury i tak zaczęły się kwoczyć ;p
- romaszka
Mi kurka zaczęła się kwoczyć, trzeci dzień siedzi na jajkach w przegródce gdzie się niosą
Czy nie jest za późno na wysiadywanie kurcząt?