Zakładam ten wątek z myślą o ludziach którzy hodują, lub mają taki zamiar, zwierzęta przydomowe. Z autopsji wiem, jak ważna jest wiedza podstawowa dotycząca konkretnej dziedziny poszczególnych zwierząt. Dotyczy to szczególnie osób, które nigdy nie mieli z tym do czynienia. Mam nadzieję iż poruszymy w tym miejscu wiele tematów związanych z pielęgnacją, karmieniem, dojeniem, rozmnażaniem, leczeniem i t.d. zwierząt. Mnie, na przykład, interesuje jak zrobić klatkę dla królików. Nie chodzi mi o taką kupną, całą z kratki a normalną zbitą z desek, taką co robili nasi dziadkowie. Nu i oczywiście cały proces utrzymania królików.
Zachęcam i zapraszam wszystkich do zadawania pytań, udzielania odpowiedzi i zamieszczania zdjęć. Piszcie o swoich rozwiązaniach technicznych i budowlanych w miejscu trzymania zwierząt, sposobów leczenia. Zamieszczajcie zdjęcia karmników, poideł i niezbędnego inwentarza. Uwierzcie, że dla nas, byłych mieszczuchów, każda informacja jest ważna. Osoby, urodzone na wsi, proszę o wyrozumiałość i cierpliwość wobec nas. Musicie zrozumieć, że my świadomie zamienili życie w mieście na wiejskie, chcemy mieć swoje jajka, mleko i mięso tylko nie bardzo wiemy jak za to się zabrać.
Jeżeli ktoś z Was ma wiedzę i chęć napisania artykułu na dany temat, serdecznie zachęcam, zamieszczajcie swoje artykuły w tym miejscu a my chętnie przeczytamy.
Nie jestem moderatorem ale chciała bym przypomnieć, że jest to dział edukacyjny. W tym miejscu zadajemy konkretne pytania udzielamy konkretnych odpowiedzi lub zamieszczamy artykuły.
Na początku poruszę, wydawałoby się, najprostszy temat w hodowli - kury
Dla nas z mężem było to nie lada wyzwaniem, założenie przydomowej hodowli kur. Mam krótkie doświadczenie ale podzielę się z wami wiedzą którą już mam. Nie mieliśmy pojęcia od czego zacząć nu i zaczęliśmy od wybudowania kurnika. Nie mieliśmy funduszy na architekta, projekt i plany ale Pan Bóg dał nam rozwiązanie

Nasz kurnik powstał absolutnie z materiałów recyklingowych. Do czego i Was zachęcam! Ściany, drzwi, siatka,okna, kawałek blachy na dach, to są rzeczy, które tylko zagracały pomieszczenia gospodarcze lub wzięte od znajomych bo chcieli to wyrzucić. Nawet wielgaśne gwoździe, którymi mąż zbijał ściany, były najpierw prostowane. Opisuje tak dokładnie, po to, żeby nie przerażał was ewentualny brak funduszy. Naprawdę można wybudować tanim kosztem.

Bardzo ważnymi elementami w kurniku są wentylacja, szczelność (lisy, kuny) i okno (w zimie lepiej się niosą). W tym że czasie nakosiliśmy trawę, która po wyschnięciu służyła jako ściółka.
ps.Chcę przeprosić za ewentualne błędy w pisowni. Nie jestem z pochodzenia polką, czasami mylą mi się końcówki lub spółgłoski i w rezultacie powstaje "byk" z którego, później, sama się śmieje. Będę się starać pisać, najpoprawniej jak potrafię.