Liliowce od A do Z- dyskusja do Bazy
- tadeo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Liliowce od A do Z
Grażyno.Danuta prawdopodobnie myślała o pędach a nie pąkach.Myślę że powodem może być zbyt dużo wody,ale też przeazotowanie.U mnie takie tendencje ma jedna odmiana rosnąca na skarpie,na pewno nie jest przenawożona.Tadeusz
Uśmiechnij się jutro będzie lepiej. Tadeo
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
danutastachurska1 pisze:Na kilku moich liliowcach zauważyłam,że pękają pędy kwiatowe jeszcze przed rozwinięciem pąków i odpadają.Czy ktoś też tak ma........
Na pewno nie jest to choroba, lecz objaw fizjologiczny.
U siebie tego nie zauważyłam, ale ostatnio o tym czytałam. Jest to zjawisko określane jako ,strzelające pędy'. U niektórych odmian obserwuje się je po nagłej zmiane dłuższego okresu suszy, na okres z bardzo dużą ilością opadów.
Być może ma na to wpływ także nawożenie, jak wspominał Tadeusz, ale to wymaga potwierdzenia doświadczalnego.
Jest dokładnie tak jak piszą Grażyna i Tadek
Pęknięcia pędów kwiatowych są powodowane min. przez przenawożenie azotem w czasie ich formowania się oraz nagłych zmian warunków pogodowych (zaburzenia wzrostu tkanek). Niektóre odmiany są bardziej podatne na pękanie pędów kwiatówych niż inne (sprawa genetyki).
Bardzo fajnie wyjaśnił to Dan Hansen ze szkółki liliowców Ladybug Daylilies (Floryda, USA):
End of April Part 2: Problems in the Garden
Dla osób, które nie znają angielskiego podaję niżej linki do momentu trwania filmu, w którym przedstawione są kolejne uszkodzenia. Jest tam też wzmianka o pękaniu łodyg kwiatowych
thrips damage - uszkodzenia pąków przez wciornastki
recent thrips damage - odbarwienia na płatkach spowodowane przez wciornastki
scape blasting - pięknięcie pędu kwiatowego
spider mite damage - uszkodzenia spowodowane przez przędziorki

Pęknięcia pędów kwiatowych są powodowane min. przez przenawożenie azotem w czasie ich formowania się oraz nagłych zmian warunków pogodowych (zaburzenia wzrostu tkanek). Niektóre odmiany są bardziej podatne na pękanie pędów kwiatówych niż inne (sprawa genetyki).
Bardzo fajnie wyjaśnił to Dan Hansen ze szkółki liliowców Ladybug Daylilies (Floryda, USA):
End of April Part 2: Problems in the Garden
Dla osób, które nie znają angielskiego podaję niżej linki do momentu trwania filmu, w którym przedstawione są kolejne uszkodzenia. Jest tam też wzmianka o pękaniu łodyg kwiatowych

thrips damage - uszkodzenia pąków przez wciornastki
recent thrips damage - odbarwienia na płatkach spowodowane przez wciornastki
scape blasting - pięknięcie pędu kwiatowego
spider mite damage - uszkodzenia spowodowane przez przędziorki
- tadeo
Em.Jesteś Wielki.Właśnie w taki sposób można wszystkim pięknie przedstawić problem.Wielkie dzięki
- Danutka55
- 1000p
- Od: 5 lut 2009, o 17:36
Bardzo dziękuję wszystkim za odzew.Moje liliowce na pewno nie są przenawożone.Mam kilkadziesiąt kęp różnych odmian liliowców i tylko jedna odmiana,która rośnie w kilku miejscach w ogrodzie tak się zachowuje od trzech lat
Śnieżko...strzelające pędy...to określenie idealnie pasuje do mojego problemu.
Emilu...dokładnie tak to wygląda jak na pokazanym przez ciebie filmiku i chyba najbardziej prawdopodobna jest sprawa genetyki.
Wasze wypowiedzi pomogły mi dojść do wniosku,że w swojej kolekcji posiadam bardzo niewdzięczną odmianę.
Emilu...dokładnie tak to wygląda jak na pokazanym przez ciebie filmiku i chyba najbardziej prawdopodobna jest sprawa genetyki.
Wasze wypowiedzi pomogły mi dojść do wniosku,że w swojej kolekcji posiadam bardzo niewdzięczną odmianę.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
- tadeo
Danuta - czyli sprawa się już wyjaśniła
Tadku, jeśli Ci bardzo zależy żeby zobaczyć kwiaty (nie wiem co to za odmiana) albo na pyłku do zapylania to trzeba będzie zrobić rusztowanie z prostego drutu (bambusowego patyka) i delikatnie obkleić pęknięte miejsce taśmą izolującą.
Jeśli to stara odmiana albo duża kępa z wieloma pędami to lepiej wyłamać całość - szkoda żeby roślina się męczyła...

Tadku, jeśli Ci bardzo zależy żeby zobaczyć kwiaty (nie wiem co to za odmiana) albo na pyłku do zapylania to trzeba będzie zrobić rusztowanie z prostego drutu (bambusowego patyka) i delikatnie obkleić pęknięte miejsce taśmą izolującą.
Jeśli to stara odmiana albo duża kępa z wieloma pędami to lepiej wyłamać całość - szkoda żeby roślina się męczyła...
- tadeo
Emilu.odmiana nie koniecznie do zapylania,pęd już odcięty,fotkę zrobiłem z ciekawości.Odmiana ma jeszcze z 20 innych pędów wiec jest ok.Emilu a co tam kwitnie ciekawego u Ciebie.Tadeusz
Tadku, zaczynają się powoli otwierać pąki na odmianowych i siewkach.
W tym roku powinno być sporo mocno pofalbanionych siewek w kolorach czerwonym, żółtym i kremowym plus niebieskookie diploidy
Laura Mast

John Hawkins

Nile Jewel

Siewka po Serene Thoughts - duże silne rośliny z wysokimi pędami i masą pąków. Zimuje bez okrywania

W tym roku powinno być sporo mocno pofalbanionych siewek w kolorach czerwonym, żółtym i kremowym plus niebieskookie diploidy

Laura Mast

John Hawkins

Nile Jewel

Siewka po Serene Thoughts - duże silne rośliny z wysokimi pędami i masą pąków. Zimuje bez okrywania

- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Danusiu, a możesz nam zdradzić konkretnie, jakiej odmiany ten problem dotyczy? Możliwe, że ktoś jeszcze ją ma i jestem ciekawa, czy wszędzie się tak samo zachowuje.danutastachurska1 pisze:Bardzo dziękuję wszystkim za odzew.Moje liliowce na pewno nie są przenawożone.Mam kilkadziesiąt kęp różnych odmian liliowców i tylko jedna odmiana,która rośnie w kilku miejscach w ogrodzie tak się zachowuje od trzech lat
- Danutka55
- 1000p
- Od: 5 lut 2009, o 17:36
Tadeuszu...pędy na moich liliowcach wyglądały identycznie.Usunęłam je,bo palikowane i obwiązane w ubiegłym roku i tak nie zakwitły.Pędy były zbyt rozszczepione.Muszę pomyśleć o innych odmianach w ich miejsce.Dla takich darmozjadów szkoda miejsca w ogrodzie.
Śnieżko...niestety...jest to odmiana NN.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
-
- 100p
- Od: 10 kwie 2007, o 18:07
- Kontakt:
Strzelające pędy się zdarzają, uwarunkowanie genetyczne jest oczywiste, u mnie również w ubiegłym roku się pojawiło troszkę ich ale właśnie to był efekt przenawożenia, zbyt często były zasilane gnojowicą w czasie wzrostu. Człowiek uczy się na własnych błędach ;)
-
- 100p
- Od: 10 kwie 2007, o 18:07
- Kontakt:
Ładnie się zapowiada zakącik liliowcowy, tylko mam takie pytanie czy to ten czerwony liliowiec to miał być frans hals? jeśli tak to jak to zwykle bywa z liliowcami w sklepach ogrodniczych, to zupełnie co innego. Frans hals ma żółte sepale czyli te spodnie, cieńsze płatki.
Tak to miał być Frans Hals. Dokładnie oznaczyłam miejsce gdzie został posadzony i tez jestem zdziwiona bo na zdjęciu opakowania jest zupełnie inny żółto- czerwony.Kłącza kupiłam wiosną w" Leroy-u" - holenderskie. Chyba prześladuje mnie jakiś ogrodniczy pech. To samo mam z liliami. Jesienia kupiłam na Targach Ogrodniczych kilkanaście cebulek lilii. Wybierałam odcienie prosząc o zapakowanie do osobnych woreczków. Połowa cebulek wymarzła a te co wyszły będą pomarańczowe. Wszystkie. Fioletowa ubiegłoroczna lilia zmieniła kolor na ciemnoczerwoną. Może liliowce u mnie też zmieniają kolory?