Dom w odcieniach zieleni (2)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Misiaczka
500p
500p
Od: 10 mar 2011, o 16:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dom w odcieniach zieleni (2)

Post »

Bardzo ładny biedak ;:167 to też skrętnik?
Trzymam kciuki za malutkie Concordy ;:333 ty to masz rękę do zielonych ;:108
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Dziękuję ;:196 .
Tak, to też skrętnik: skrętnik Wendlandii :) . Charakteryzuje się tym, że ma tylko jednego liścia, dlatego szkoda, że go uszkodziłam :oops: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja znajoma szukała tego jednolistnego skrętnika po kwiaciarniach i giełdach i do tej pory nie znalazła.A Tobie bez problemu wpadł do siatki,to się nazywa fart ;:138
Kwiat z wdzięczności szybko się regeneruje, jest sliczny ;:oj
Listka nie wypuści,więc jak go rozmnożymy ;:224
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajny ten nowy skrętnik, teraz to już nie biedak tylko piękna, dorodna roślina! ;:138
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko - ;:196 Jeszcze wczoraj, podczas zakupów w Castoramie, widziałam takie (tym razem już wewnątrz). Niestety, nie wiem, w jakiej cenie tym razem, bo ile razy tam widzę takie skrętniki, to inaczej kosztują :roll: .
No właśnie nie wiem, jak takiego delikwenta rozmnożyć. Jeszcze nie doczytałam o żadnym stuprocentowym sposobie :roll: .
Domimiko - dziękuję ślicznie ;:167 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Wiktorio, dzięki wizycie u Ciebie wiem, że są jednolistne skrętniki!! Jeszcze się na takiego
nie natknęłam. Przyznam, że cały jest piękny - jego liścior w takim ciekawym kolorze
i cudowne, delikatne, mnogie kwiatuszki - podoba mi się. ;:63 ;:63 ;:108
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się, że Ci się roślinka spodobała i że w moim wątku też można dowiedzieć się czegoś nowego ;:108 .
Ja, kiedy go zobaczyłam pierwszy raz (na zdjęciach) bardzo się nim zachwyciłam. Potem przyszło otrzeźwienie, że zbyt dużo w tym wypadku zależy od jednego liścia. Przecież przeważnie nikt się nie przejmuje, kiedy na jakimś kwiatku jeden liść zżółknie, uschnie, czy opadnie, a tu trzeba na niego chuchać i dmuchać. Nawet, jak pierwszy raz je sprowadzili do naszej Castoramy, gdzieś pod koniec grudnia, to wolałam kupić fikusa, a tego skrętnika tylko pooglądałam na regale, mimo, że był w bardzo korzystnej cenie (około 24 zł). Po kilku miesiącach znów go widziałam, ale cena była już ponad dwa razy wyższa, więc tym bardziej wydał mi się nieatrakcyjny. Tym razem nie wiem, co mnie podkusiło żeby go kupić - chyba to, że był taki biedny, zmoknięty, z uszkodzonym liściem i znów w dobrej cenie :wink: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Ciekawi mnie jeszcze czy one tylko w tym jednym kolorze? A może wybiorę się do mojej casto,
choć w mojej nie bywają takie atrakcyjne kwiaty. Czasami czytam co też forumowicze kupują.
Musiałabym jechać pod Kraków kawałek a bez samochodu, komunikacją miejską - koszmar.
W tamtejszym punkcie pewnie są, bardziej im zależy na szerokim asortymencie.
W każdym razie cieszy mnie, że go masz, pokazuj czasami jak będzie się sprawował. ;:108 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Akurat, jeśli chodzi o rośliny, to mam wrażenie, że poszczególne castoramy zaopatrują się indywidualnie. Wtedy, za pierwszym razem, w grudniu, pan z obsługi sam z siebie podszedł do mnie :shock: i zaczął rozmowę o tych skrętnikach. Pamiętam, jak powiedział "sprowadziliśmy je pierwszy raz, na próbę". Wywnioskowałam, że chodziło o ten, konkretny sklep, a nie o całą sieć. Chociaż może mają jakiś ogólny katalog, z którego mogą zamawiać :roll: .
Co do koloru, to ostatnio i poprzednio widziałam tylko takie jak mam, ale za pierwszym razem były dwa kolory, tyle, że tego drugiego nie jestem pewna. Chyba to był biały, ale to tak na 50% :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

mmaryla pisze: Listka nie wypuści,więc jak go rozmnożymy ;:224
Widziałam tego skrętnika w opcji (że tak powiem) białej młode listki w sprzyjąjących okolicznościach wypuści u nasady starego listka. Zdjęcia można zobaczyć u forumka Miś20 w wątku o skrętnikach autor Piotrk2 str.8
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

o kurka! ;:oj jednolistny skrętnik?! ;:oj Wiktoria - pojęcia nie miałam, że taki istnieje.. tym większy wytrzeszcz zrobiłam jak go pokazałaś ;:111 do tego tak cudnie odwdzięczył Ci się za porwanie go ze "strefy śmierci" :;230 bo wyglądał faktycznie... marnie ;:222 a teraz... no piękność ;:167
Wiktoria_W pisze:pan z obsługi sam z siebie podszedł do mnie i zaczął rozmowę o tych skrętnikach. Pamiętam, jak powiedział "sprowadziliśmy je pierwszy raz, na próbę".

to, że pan sam z siebie podszedł to nie zdziwiło mnie tak, jak fakt, że był w temacie sprowadzenia nowej rośliny :shock:

uważam, że sklepy budowlane typu Castorama czy OBI to niby asortyment mają taki sam ale co miasto to inaczej półki (przynajmniej w kwiaty) zastawione ;:219
no i oczywiście jak już się okaże, że można tego pięknisia rozmnażać to Wiktoria... wiesz... ;:224 ja w kolejeczce ;:108 nie wiem która...? pierwsza? ;:224
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
chan-dzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 12:45

Post »

:wit Wiktorio,przejrzałam Twój wątek ,masz baardzo piękne rośliny,te wewnątrz i na zewnątrz(mix jak u mnie ;:109 )
.
Piszesz,że skrętniki kupiłaś w castoramie i tak zastanawiam się do której castoramy zaglądasz,bo w mojej nie ma (faktory -graniczna,może dlatego,że brak w niej ogrodu zewnętrznego ,wystawiają rośliny w ciągu dnia na chodnik przed wejściem ).
Wątki chan-dzi
Pozdrawiam i zapraszam do mnie Ania
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fiskomp - dziękuję za naprowadzenie ;:108 . Ja właśnie przekopuję internet w poszukiwaniu informacji i znajduję same sprzeczności. Też udało mi się doczytać, że po przekwitnięciu może wypuścić młode listki, ale też wyczytałam, że trudno je rozsadzić bez szwanku, bo bardzo łatwo im uszkodzić korzonki. Ktoś inny napisał o zapylaniu kwiatów i wysiewaniu nasion, a znów ktoś inny, że zapylenie jest prawie niemożliwe. Do tego wyczytałam, że z fragmentów liścia też się nie da :( . No cóż, będę szukać dalej.
Mniodkowa - dziękuję ;:196 .
Mnie bardzo zdziwiło to, że podszedł, bo zazwyczaj, kiedy czegoś potrzebuję, to cała obsługa w tajemniczy sposób znika :) .
Jak tylko znajdę jakiś sposób na tego skrętnika, to będę o Tobie pamiętać ;:108 .
Chan-dziu - cieszę się, że zajrzałaś ;:108 . Właśnie wpadłam na jakiś stary wątek, w którym się wypowiadałaś o skrętnikach. Zamierzałam podrzucić Ci cynk :wink: , ale później stwierdziłam, że to wątek sprzed kilku lat i pewnie już nieaktualny :) .
Ja mam najbliżej tą Castoramę przy Koronie i tam najczęściej bywam. I tam właśnie widywałam skrętniki ;:108 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
chan-dzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 12:45

Post »

Wiktoria_W pisze:Ja mam najbliżej tą Castoramę przy Koronie i tam najczęściej bywam. I tam właśnie widywałam skrętniki .
a wiesz ,że tak podświadomie właśnie tę casto...obstawiałam :D ,chorobcia troszkę daleko(przejeżdżam koło niej tylko wtedy jak jadę do mamy -Lublin)No chyba,że bym się wybrała prosto po pracy :wink: ale mogę przysnąć.Muszę zaatakować moją castoramę w końcu torfowe krążki mi sprowadzili,więc może i ze skrętnikami się uda.
Trzymam ;:215 za rozmnożenie jednoliściowca ;:113
Wątki chan-dzi
Pozdrawiam i zapraszam do mnie Ania
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta Twoja Castorama taka jakby bardziej przestrzenna i w dodatku ma okna. Ta "moja" to tylko z bunkrem mi się kojarzy :wink: , ale za to jest najbliżej, więc nie będę narzekać :lol: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”