Stanowisko i towarzystwo dla azalii, rododendrona
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 kwie 2008, o 00:37
Stanowisko i towarzystwo dla azalii, rododendrona
Mam pytanie odnośnie pnącza na pergolę. Do zagospodarowania mam sciankę drwewnianą, a przed nią posadzone różaneczniki. Czy mogę obsadzić tą ściankę bluszczem zimozielonym? Czy lubi on kwaśną ziemię i półcień? Jakie są wasze doświadczenia, czy bluszcze są chorowite, czy lubią je mszyce?
Re: Jakie pnącze koło różaneczników?
Półcień owszem ale bluszcz jednak woli glebę zasadową bogatą w wapń.(nie)zapominajka pisze:Czy lubi on kwaśną ziemię i półcień? Jakie są wasze doświadczenia, czy bluszcze są chorowite, czy lubią je mszyce?
Mszyca? a co to takiego? U mnie nie ma.
Polecam hortensję pnącą, lubi i półcień i glebę kwaśną a nadto pięknie kwitnie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 kwie 2008, o 00:37
- Pawel91
- 200p
- Od: 4 sty 2008, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rododendron - stanowisko ...
Witam!
Dziś zakupiłem sobie Rododendrona, który od dłuższego czasu mi się podoba
Na dołączonej do kwiatu etykiecie widniał napis:
"Stanowisko: półcieniste."
Jednak w miejscu, które na niego zaplanowałem cały dzień świeci słońce (może za parę lat, jak podrośnie rosnąca w pobliżu jabłoń cień będzie ...).
Czy takie stanowisko nie zaszkodzi Rododendronowi
I jeszcze tak nawiasem pytając ... kwiat ma kilkanaście pąków, kiedy zakwitnie (jaki miesiąc)
Dziś zakupiłem sobie Rododendrona, który od dłuższego czasu mi się podoba
Na dołączonej do kwiatu etykiecie widniał napis:
"Stanowisko: półcieniste."
Jednak w miejscu, które na niego zaplanowałem cały dzień świeci słońce (może za parę lat, jak podrośnie rosnąca w pobliżu jabłoń cień będzie ...).
Czy takie stanowisko nie zaszkodzi Rododendronowi
I jeszcze tak nawiasem pytając ... kwiat ma kilkanaście pąków, kiedy zakwitnie (jaki miesiąc)
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3792
Azalia na słońce,
Różanecznik/ Rhododendron do cienia i półcienia.
Kaktusy nie będa rosły w stawie
Można próbować, tylko po co?
Będzie chorował, miał poparzone liście..po co go męczyć?
Azalia na słońce,
Różanecznik/ Rhododendron do cienia i półcienia.
Kaktusy nie będa rosły w stawie
Można próbować, tylko po co?
Będzie chorował, miał poparzone liście..po co go męczyć?
- lila31
- Moderator Forum.
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Z praktyki czyli z obserwacji moich około 40 Rh wynika, że jeżeli mają odpowiednie pH podłoża, i są podlewane na czas, to stanowisko nie robi im różnicy.
Mam 6 Rh.repens cv.Scarlet Wonder rozmieszczonych symetrycznie na długości 40m.
Część z nich jest w półcieniu, część w pełnym słońcu, nie widać między nimi żadnej różnicy.
Podobnie zachowują się pozostałe Rh.
Mam 6 Rh.repens cv.Scarlet Wonder rozmieszczonych symetrycznie na długości 40m.
Część z nich jest w półcieniu, część w pełnym słońcu, nie widać między nimi żadnej różnicy.
Podobnie zachowują się pozostałe Rh.
- lila31
- Moderator Forum.
Pawle kupiłam na Allegro (obecnie w Castoramie są jeszcze tańsze) węże do podlewania kroplowego. Ja płaciłam chyba po 1,70 zł za mb.
Mam rozciągnięte te węże wzdłuż całej długaśnej rabaty, i jak istnieje potrzeba podlania, to włączam hydrofor, i woda sobie kapie pod Rh.
Podobnie mam nawadniane hortensje.
Mam rozciągnięte te węże wzdłuż całej długaśnej rabaty, i jak istnieje potrzeba podlania, to włączam hydrofor, i woda sobie kapie pod Rh.
Podobnie mam nawadniane hortensje.
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Witaj Pawle91 ,a jaka masz odmianę?
Rh. repens, impeditum obficiej kwitną w slońcu
Z wielkokwiatowych niektóre z rosnących w pełnym słońcu ucierpiały w tym roku np. Dominik ,po ociepleniu pod koniec zimy nabrzmiały mu pąki i wtedy przyszły przymrozki 0k -8 st. i poparzyło mu liście.Te w półcieniu budziły się póżniej, oczywiscie zależy to też od odmiany...
Te o kwiatach fioletowawych dłużej kwitną i maja ładniejsze wybarwienie w półcieniu.
Latem trzeba podlewać częściej,(jeśli suchy teren to chyba najlepiej mieć linię kroplującą) nawet stosowałam deszczownie aby obniżyć temp. powietrza ,w cieniu było + 34 st. celsjusza, w słońcu pewnie więcej niż 40 st. właściwie to azalie bardziej parzyło-liście im mdlały
Rh. repens, impeditum obficiej kwitną w slońcu
Z wielkokwiatowych niektóre z rosnących w pełnym słońcu ucierpiały w tym roku np. Dominik ,po ociepleniu pod koniec zimy nabrzmiały mu pąki i wtedy przyszły przymrozki 0k -8 st. i poparzyło mu liście.Te w półcieniu budziły się póżniej, oczywiscie zależy to też od odmiany...
Te o kwiatach fioletowawych dłużej kwitną i maja ładniejsze wybarwienie w półcieniu.
Latem trzeba podlewać częściej,(jeśli suchy teren to chyba najlepiej mieć linię kroplującą) nawet stosowałam deszczownie aby obniżyć temp. powietrza ,w cieniu było + 34 st. celsjusza, w słońcu pewnie więcej niż 40 st. właściwie to azalie bardziej parzyło-liście im mdlały
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- lila31
- Moderator Forum.
Mario nie będę wszystkich odmian wymieniać, wybacz.
Na tej stronie mojego ogrodu jest kilka z nich.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=336
Wiesz jaka ta aura jest teraz dziwna. Piszesz, że u ciebie pąki Rh nabrzmiały pod koniec zimy, a u mnie (gdzie niby jest najcieplejszy region), pąki Rh wielkokwiatowych robią to dopiero teraz.
Wiesz jaka ta aura jest teraz dziwna. Piszesz, że u ciebie pąki Rh nabrzmiały pod koniec zimy, a u mnie (gdzie niby jest najcieplejszy region), pąki Rh wielkokwiatowych robią to dopiero teraz.
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Przepraszam za nieporozumienie pytanie było do Pawła, który zaczął ten wąteklila31 pisze:Mario nie będę wszystkich odmian wymieniać, wybacz.
A skorzystałam z okazji i obejrzałam zdjęcia Twoich Rh. Piękne odmiany, parę z nich mam i kwitną ("Scarlet Wonder",Baden Baden, Cream Crest, Blue Tit, Billy Novinka, Dominik) lub nawet już przekwitają (Rh.impeditum Buchlowice itp.)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Pawel91
- 200p
- Od: 4 sty 2008, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Możesz zrobić zdjęcia twojej linii krolującejlila31 pisze:Pawle kupiłam na Allegro (obecnie w Castoramie są jeszcze tańsze) węże do podlewania kroplowego. Ja płaciłam chyba po 1,70 zł za mb.
Najbardziej interesowałoby mnie połączenie jej z wężem doprowadzającym do niej wodę ...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na etykiecie dołączonej do Rh był napis:MariaTeresa pisze:Witaj Pawle91 ,a jaka masz odmianę?
"Rhododendron Catawbiense Grandiflorum"
Więc to chyba jego odmiana ... ale do pewności załączam poniżej jego zdjęcie: