30 - metrowe maleństwo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
OLUNIA
500p
500p
Od: 11 sty 2012, o 12:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: 30 - metrowe maleństwo

Post »

Bożka Ty nam tego nie rób i w sobotę u Kasi jesteś! no! Podobno ma być słonecznie ;:108
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bozuniu, u mnie tez ogród smagany deszczem i wiatrem, przydałby się wreszcie słoneczny dzień...szok termiczny przeżywam ;:219 Czytam, że tniesz lawendę na suche bukiety - super pomysł, jak się zachowuje po ścięciu, nie opadają kwiaty? Wieszasz gdzieś do wyschnięcia? Mam kilka krzaczkow prowansalskiej odmiany, urosła w tym roku jak szalona, ma pędy długie na 50 centymetrów, wygląda jak żarnowiec! :shock: W zeszłym roku nie kwitła wcale, myślałam, że zimy nie przetrwa, a to prawdziwe giganty teraz! Chyba ją ciachnę, bo zrobił się niezły gąszcz :D
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :wit
Po wizycie u Ciebie zostawiam swój slad bo jestem pełen zachwytu.
Kolorowo,estetycznie i zachęcająco-fotki super.
Pozdrawiam.
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Jule od miesiąca nic nie robiłam w ogródku, nawet nie miałam czasu posiedzieć... Od wczoraj mam wolne i w końcu chciałam odchwaścić, zrobić oprysk na mszyce i mączniaka i najzwyczajniej w świecie poleniuchować w foteliku :wink: A tu masz! Leje bez opamiętania! Ty pewnie masz bardziej piaszczystą glebę, u mnie więcej gliny... Na jutro też zapowiadają deszcze :evil:

Marta ja wylazłam porobić kilka zdjęć, bo już w domu nie mogę wysiedzieć, nawet kawa i ciacho nie poprawiły mi humoru :evil: Aparat musiałam zapakować w worek :wink: a sąsiedzi pomyśleli chyba, że mam nierówno pod sufitem :;230

Ola jak dam radę to będę, a jak nie - będzie jeszcze okazja ;:196

Kasiu, z 40 stopni na 15 to chyba musi być niezły szok :shock: Ale wilgotność przynajmniej podobna :;230
Lawendę tnę przez całe lato (oczywiście jak nie pada :wink: ), nawet jej to dobrze robi, bo bujniej kwitnie. Ucinam długie pędy do pierwszego liścia na łodydze ,związuję bukiecik i suszę "do góry nogami" zwykle przy łóżku :wink: Jak się dobrze ususzy, to może stać nawet w wazonie. Ciachnij swoje, nic się nie bój :wink:

Arkadius witam w moim wątku i dziękuję za miłe słowa :)

No i wylazłam na ten deszcz cyknąć parę zdjęć... na ochłodę dla tych,u których dzisiaj jest upał :wink:
i dalej czekam na słońce ;:3

Liliowce
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Hosta nad oczkiem zaczyna kwitnąć :)

Obrazek Obrazek

Lilie i ostróżka
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28

Post »

...no widzę,że kolejna z Pań na tym forum rozwija skrzydła...Bożka,rewelacja urocze zdjęcia...zachwycam się każdym detalem w Twoim ogródku:)
Awatar użytkownika
OLUNIA
500p
500p
Od: 11 sty 2012, o 12:47

Post »

Bożka Twoje oczko wygląda cudnie,co to tak ładnie kwitnie przy nim na fioletowo? czy to jakiś liliowiec?
Ostróżka rewelacja,ja miałam niebieską ,ale mi uschła nie wiem dlaczego :(
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ale piękny zakątek,a ostróżka jakie cudo ;:167
bozunia
1000p
1000p

Post »

Jacku w takim małym ogródku to jedynie detalami można się delektować :;230 Niedługo nie będę miała co pokazywać, bo mi się rośliny skończą :;230

Ola, oczko już za bardzo zarosło, będę zmieniać na jesień. To fioletowe to trzykrotka wirginijska. Liście ma takie "liliowcowate" :wink:

Obrazek
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34

Post »

Skrzydła to Ty juz rozwinęłaś dawno, dawno temu...To widać na tych zdjęciach, a po deszczu to jakaś fatamorgana. Śliczności, a ta ostróżka to ... szkoda słów.

A co do pytań na forum - wiesz, ja mam kilka pytań bez odpowiedzi :( , czasem szybciej przychodzi odpowiedź jak cos źle napiszę, niz kiedy po prostu pytam... :lol: No problem, uczę sie tak czy siak.
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha ha to tak jak ja :tan jeszcze kilka zdjęć i będzie "lipa" nie będzie już co pokazywać :)
Zostanie mi opowiadać dowcipy o ogrodnikach :tan
Co do "rozwijania skrzydeł" chodzi mi o zdjęcia tematyczne,które są teraz na topie tj ostróżki,liliowce,róże itp..Są świetnie wykonane...Twój ogród ma charakter...
bozunia
1000p
1000p

Post »

zeberka miło, że wpadłaś ;:196 Ostróżka nie do końca zakwitła a ma w zapasie chyba jeszcze 4 opączone kwiatostany, więc będzie na co popatrzeć :D

Debra zgadzam się nieskromnie co do ostróżki :wink: Piękna jest! Jak mi się rozsieje to podzielę się :D

Jacku
jacekopole71 pisze:Ha ha to tak jak ja :tan jeszcze kilka zdjęć i będzie "lipa" nie będzie już co pokazywać :)
Zostanie mi opowiadać dowcipy o ogrodnikach :tan

:;230 ja nawet dowcipów o ogrodnikach nie znam :;230 Będę wrzucać stare zdjęcia :;230 Może nikt się nie skapnie :wink: Na razie mam jeszcze lilie w zapasie :wink:

Dziękuję za docenienie moich zdjęć :oops: Opłacało się stać na deszczu z aparatem owiniętym w reklamówkę :;230
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja będę musiał jeszcze rozwinąć temat opuchlaków:/które masakrują mi liście żurawek,azalii i kilku innych gatunków...Uznaję swoja bezsilność w walce z nimi... :(
Uważam,że starsze zdjęcia to niezły pomysł...wspomnień czar...
bozunia
1000p
1000p

Post »

Czytałam gdzieś, że na opuchlaki stosuje się nicienie, ale nie zagłębiałam się w temat. Ja właśnie się zastanawiam co mi dziurkuje liście i kwiaty... Myślałam też o opuchlakach, ale one chyba zaczynają od brzegu blaszki liściowej... Mam takie zdjęcie, co o tym myślisz? Tych dziurek jest coraz więcej...

Obrazek
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożka,myślę,że możesz spać spokojnie.Dalie,to o ile mi wiadomo są jedne z ostatnich roślin które atakują.Te dziureczki,raczej nie należą do opuchlaka,chociaż głowy nie dam.To fakt, z regóły konsumpcję zaczynaja z boku blaszki liściowej...
Nicienie,no właśnie,problem tkwi w tym,że żona kategorycznie zabrania mi ich zakupu i używania w obawie o Adasia.Z literatury wynika,że nie są one groźne dla człowieka,no,ale nie będę sie kłucił...
bozunia
1000p
1000p

Post »

Na wielu roślinkach mam takie dziurki, jedna żurawka wygląda jakby konfetti z niej było robione :wink: Może to pchełki ziemne... Co do nicieni - skoro żona zabrania, to nie ma wyjścia, trzeba się słuchać :wink: Osobiście też chyba bym im nie ufała ;:181
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”