Ogródek Robaczka cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 2

Post »

Dzeń dobry kochani :wit
Dzisiaj pospałam trochę dłużej, bo do 3 w nocy nie mogłam usnąć.. za oknem ciągle szaro i pada nieustannie. Ogród się zieleni jeszcze bardziej, deszcz jest potrzebny, ale może by tak już wystarczyło..? Chciałam wykorzystać ostatnie dni urlopu na prace ogrodowe, a tu niespodzianka - siedzę w domu i wzdycham zza okna ;:131 Może po południu się przejaśni..

Agness, dziękuję ;:196 ogród zgotował mi piękne powitanie! obawiałam się o niektóre rośliny, zwłaszcza te w donicach, czy świeżo posadzone róże, ale wszystkie spisały się doskonale! jest trochę mszyc i oczywiście zatrzęsienie chwastów, ale to akurat mnie nie dziwi. Grunt, że róże nie przekwitły, tylko grzecznie poczekały na mój powrót ;:173
Cześć Asia! bardzo się cieszę, że widzimy się w sobotę ;:4 Miałam nadzieję, że zdążę skosić trawnik i coś tam odchwaścić, ale przy tej pogodzie nie wiem czy się uda... ;:224 Oby w sobotę było słonko ;:333
Dorotko, witaj :wit Faktycznie zaspałam dzisiaj ;:19 zmiana czasu dość męcząca, głowa mnie okrutnie boli..jet leg po powrocie i pogoda za oknem to kiepski zestaw, ale...dojdę do siebie. Różyczki sprawiają, że śmieje się sama do siebie, szczegolnie First Lady, którą właśnie widzę z okna.. :lol: To mają być spore krzaczki, posadziłam je przy ogrodzeniu, mają duużo miejsca. Radziłabym posadzić swoje tak, żebyś mogła je podziwiać w całości. Szkoda, żeby inne roślinki przysłaniały te cudne, zwieszające się do dołu kwiaty..
Tadek, haha, jakbyś mnie widział! M nie mógł mnie wyciągnąć z ogrodu nawet wieczorem! :;230 Te 2 tygodnie zrobiły kolosalną różnicę - gdy wyjeżdżałam, róże były w zielonych pączkach, pojedyncze kwitły...teraz to prawdziwe szaleństwo!
Ewa, u Ciebie słonko? wow, chętnie się zamienię z tą pogodą... ;:224 Ogród poradził sobie beze mnie wyśmienicie, ja też lubię taki gąszcz :D Przy ścieżce rabatki tak zarosły różami, że lawenda się nie nie mieści ;:oj

No to jeszcze kilka wczorajszych fotek

Biało-różowa NN & First Lady

ObrazekObrazek

Szalejąca Rosarium Uetersen - otworzyła jednocześnie chyba z 50 kwiatów ;:oj

Obrazek Obrazek

Octavia Hill & Mirato

ObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Kronenberg & Rosarium U.

ObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Louise Odier & Aphrodite - prawdziwa bogini

Obrazek Obrazek

Mini Eden Rose & Nostalgie

ObrazekObrazek

Santana

Obrazek Obrazek

Zakwitła pierwsza lilia ;:138 - Ivory Pixie

Obrazek

Rabatka różana zabłysła kolorami - rozjaśnia nawet taki szary, deszczowy dzień..

Obrazek

Paul's Himalayan Musk

Obrazek Obrazek

Czerwieni u mnie niewiele, ale ten ognisty Amadeusz mnie uwiódł.... ;:131

Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odpowiadam na raty, sorki ;:131

Jolu, bardzo dziękuję za miłe słowa! Jak tylko przestanie padać zrobię szersze ujęcie tarasu, tymczasem kilka widoków ogólnych dla Ciebie ;:196

Pergola przy wejściu wreszcie zarasta!
Obrazek Obrazek

Wierzby Hakuro szaleją, niedlugo zasłonią wejście - będę musiała trochę przyciąć te giganty ;-))

Obrazek

Ewa, pogoda u nas identyczna, dobrze, że naładowałam bateryjki w tropikach ;:3 róże piękne, zdominowały rabaty, brakuje mi trochę bylinowych wypełnień, myślę o tych Twoich przetacznikach.. poszukam w ogrodniczym, jak przestanie lać.
Aguś! bardzo dziękuję ;:196 Już nie mogę się doczekać, dzisiaj przyszykuję jej miejscówkę :tan
Dorotko, deszcz wysyłam od razu, a ja poproszę słonko ;-))
Jule, dzięki za powitanie ;:196 Deszczowe foty też lubię, choć za ciemno było i trochę rozmazane wyszły, ale nic to. Teraz czekamy na słonko!
Agnieszko, powitanie pierwsza klasa, nie wie kto bardziej tęsknił, ale ja na pewno ;:131
Lulka, witaj! coś w tym jest, że po dłuższej nieobecności wraca świeże spojrzenie, od razu pojawiają się nowe pomysły na zmiany! Ogród poza tym złapał drugi oddech i rozbujał się aż miło. Pamiętasz jak narzekałam na jakość niecierpków? Mile mnie zaskoczyły - odkąd były posadzone rosły słabo, ciągle przypalone i nijakie..spisałam je na straty i proszę! kwitną w najlepsze!

Obrazek

Marta, trawa wielka i soczysta, oby dzisiaj przestało lać, bo już zakwitła, trzeba pilnie kosić!Do zobaczenia w sobotę!
Ilonko, dokładnie, kosić trzeba ale się nie da, strasznie mokro i cały czas pada...rabatki przy ścieżce zarosły tak, jakby miała co najmniej dwa sezony, sama jestem w szoku ;:oj Przecież sadziłam je 3 miesiące temu!
Ketee, Bozuniu, Marta, pospałam dłużej, a do ogrodu tylko kalosze i ortalionowa kurtka ;-)) póki pada mogę się zająć nadrabianiem forumowych zaległości i rozpakowaniem bagażu (walizki wniesione i rzucone, czasu nie było na takie prozaiczne czynności ;-))

Grasten & Nostalgie

Obrazek Obrazek

Coral Castle

Obrazek Obrazek

Artemis

Obrazek Obrazek

Ostróżki szaleją, mają ponad metr wysokości! Podparłam je nieco, bo wiatr tarmosił je na wszystkie strony, mogły się połamać. Wciąż kwitną czosnki, są bardzo trwałe ;:333

Obrazek Obrazek Obrazek

Sahara & Friendship - mój zakątek kolorowych odmienności :wink: Tutaj są żółte i pomarańczowe róże, towarzyszy im błękitny Generał Sikorski wspinający się na magnolię

Obrazek Obrazek

Ambridge Rose & History

Obrazek Obrazek
Obrazek

A tu moje nowe nabytki :D
Iceberg

Obrazek Obrazek

Bremer Stadtmusikanten Zakochałam się w niej dzięki Margo ;:167

ObrazekObrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu witaj :wit po urlopie...ogród pięknieje
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, faktycznie pięknie się zregenerowały niecierpki, widocznie za dużą presję czuły od Ciebie :;230 Hakuro, jak dwaj strażnicy przy furtce koczują, strzegąc Robaczkowego ogrodu :;230
Bardzo podoba mi się zestawienie drobnych bratków na rabacie różankowej. Chyba też coś takiego zrobię, bo prawie w ogóle nie mam tzw zapchaj dziury bylinkowej. Jak pięknie zakwitła rosarium u. ;:oj Moja ma dopiero pąki, ale później była wsadzona, no i u Was wszystko wcześniej rozkwita ;:108
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Kasiu ;:196 i znowu cudne widoczki. Uwielbiam foty z elementami kowalstwa artystycznego ... jeszcze zrobione z perspektywy , gdzie kompozycje pięknie się uzupełniają ;:170 ... i to wejście z hakuro ... malownicze...

U nas też wciąż leje i leje ja już też chcę ;:3

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, witaj :wit Ogród mnie zachwycił ilością kwiatów, gdyby tak jeszcze słonko wyszło... ;:224
Zobacz, jak hortensje też się rozbujały - Annabelle podparłam balkonikami bo kładły się na trawie..

Obrazek

Lulka, jak widać rozłąka była bardzo konstruktywna i z korzyścią dla moich niecierpków ;:333 Drobne bratki wsadziłam do gruntu z donic, przed wyjazdem do Portugalii - w donicach nie miały większych szans na przetrwanie, były już marne wtedy. W ziemi odżyły niesamowicie, rozrosły się i ciągle kwitną od 2 miesięcy! Rosarium U. zaskakująco szybko przyrasta i kwitnie niesamowicie! Sadzonka od Ewuni/Gloriadei - prawdziwy skarb ;:196 Wsadzona była w kwietniu, a ma całą masę kwiatów..za mało zostawiłam jej miejsca, muszę wykopać Kronenberg, który jest obok, ale chyba poczekam do jesieni..bo nie wiem czy przeżyłaby taką przeprowadzkę teraz.
Jolu, bardzo dziękuję za miłe słowa ;:196 Elementy kowalstwa w ogrodzie zyskują dopiero w zestawieniu z kwiatami..dlatego tak czekam, aż pergola na froncie zarośnie różami..cóż to byłby za widok!Na razie sięgają ok. metra, dobrze, że powojniki wspinają się trochę szybciej ;:65

Żylistki otulone białą kołderką, a między nimi Błękitny Anioł

Obrazek Obrazek

Sheer Silk & Perennial Blue

Obrazek Obrazek

History & Charles Austin

Obrazek Obrazek

Fiołkowa Indigolette & Climbing Rosa - zastał mnie wczoraj wieczór w ogrodzie, foty się lekko rozjechały.. ;:224

Obrazek Obrazek Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Kasiu,
doczekałam się wreszcie Twojego powrotu i relacji ogrodowych. :tan
Jak będziesz mogła wstaw Rosarium U. chciałabym zobaczyć jaki krzaczek ona tworzy.
Pięknie wszystko rośnie i kwitnie, życzę słonka. ;:108
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Kasiu wreszcie w domu :wit ogródek ślicznie Cię przywitał, piękne róże no i najwyraźniej chwasty też chciały zrobić wrażenie :lol: Nie martw się, kilka dni i opanujesz sytuację. Ogród z wysoką trawą skąpany w deszczu też wygląda ciekawie
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka, cały krzaczek RU pokazałam tutaj, jak przestanie padać, zrobie kolejne foty :uszy Chciałabym aby wspięła się na parawan, na razie ma mnóstwo pędów i rozrasta się na boki, dam jej teraz wolną rękę, niech rośnie jak chce ;:173
robaczek_Poznan pisze: Szalejąca Rosarium Uetersen - otworzyła jednocześnie chyba z 50 kwiatów ;:oj
Obrazek Obrazek
April, dziękuję ;:196 Chciałabym skosić, bo trawa już zakwitła, a chwasty się panoszą ;:202 Na razie jednak ogród tylko zza okna, od rana znowu leje... ;:145 Miłego dnia :wit
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Pogoda skutecznie utrudniała mi wyjście w plener, ale cykałam foty w każdej przerwie deszczu
To miałaś przewę w deszczu? Szczęściara. :D
Ale piękne są już Twoje maluchy. Powiem z czystym sumieniem -zazdroszczę Wam wielkopolskiej pogody i ziemi. ;:131
Lobelie wyglądają szałowo w tych donicach. Super uzupełnienie dla rożyczek. ;:215
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Kasiu mimo pochmurnej i deszczowej pogody Twój ogród promienieje. ;:1
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

ja na temat deszczu juz nic nie mówie bo mam go serdecznie dość....przez tą wilgoć moje kolano to aż wyje z bólu..........i jeszcze w pracy ale tu nadzieja. bo może pójdę do domku :uszy
ojej ta Rosarium U. - ale ona ma kwiatów! ;:oj
zaś te Ammadeusze......jaki kolorek! ;:224 ;:oj
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Łał :wit
Kasia, gdzie Ty byłaś :shock:
No piękńie.....
....ale i tak wolę Twój ogród i róże :wink: :wink: :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, fajnie powiedziane - maluchy :lol: Fakt, większość to zeszłoroczne lub tegoroczne nasadzenia, jedne radzą sobie lepiej, inne gorzej. Gdy zaczynałam, nie miałam bladego pojęcia o różach, teraz już coś tam więcej wiem, ale i tak jestem zielona w temacie, więc może ten różany urodzaj to szczęście amatora ;:131 Lobelię siałam sama, pierwszy raz i z dumą powiem, że mi wyszła ;:333
Moniczko, leje cały czas, ogród tylko zza okna, ewentualnie w przerwie między deszczem małym i dużym :evil: Ale nawet zza szyby cieszy wszystko, co kwitnie ;:173
Marta, Amadeusz ogniście czerwony, czy widać to na fotce?

Obrazek

Justynko, dziękuję - ja też stęskniona za widokami z ogrodu, ale pogoda do bani ;:222

Kwiaty zmęczone deszczem..ja też ;:219

New Dawn
Obrazek ObrazekObrazek

Indigoletta & First Lady
Obrazek Obrazek

Artemis & Rooguchi
Obrazek Obrazek

Odkąd przyjechałam nie mogę się napatrzeć na First Lady ;:170 Jak dotąd, to moja zdecydowana faworytka ;:215

ObrazekObrazek ObrazekObrazek Obrazek

Bukiet różano-clemkowy :D & Rooguchi szalejący na pergoli
ObrazekObrazek

Pastella & Sour Emmanuelle
Obrazek Obrazek
*moje wątki*
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Kasiu, masz już wiele róż i tak Ci obficie kwitną.
Co sądzisz o Artemis?? Mnie się bardzo podobają te jej kuliste pączkowe kwiaty.
Nie są zbyt wielkie, ale jest ich obfitość.
U Ciebie ma szansę stać się dużą różą parkową, u mnie będzie raczej co roku od kopczyka startować.
Mam pierwszy raz First Lady, ale jeszcze jest w pączkach. Ze zdjęć była zawsze moją faworytką.
Bardzo jestem ciekawa jej kwiatów, już się nie mogę doczekać a pączki małe :roll: .
Robisz śliczne zdjęcia Kasiu. Muszę chyba znowu popracować nad ustawieniami w swoim aparacie.
Twoja Pastella ciemniejsza? Nie wiem, czy to kwestia stanowiska, czy aparatu ? :D
Drugie kwitnienie Pastelli jest nieco inne, kwiaty są ciemniejsze.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”