Działka na Kaszubach - amba19

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tereniu Ja mam urodziny wnuczek - bo to bliźniaczki ;:112 A na ślimaki oczywiście coś tam jest ale napiszęCi wieczorem ja wrócę z pracy, bo ja dzisiaj pracuję buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ;:145

Grzegorzu Dzięki za odwiedziny! Odnośnie majówki - to trochę kiepsko - dzisiaj pracuję a na dodatek dopadła mnie rwa kulszowa i trzyma już tydzień czasu.
Takie późne kwitnienie to nie kwestia odmiany tylko kaszubskiego klimatu, do nas wiosna przychodzi na końcu ;:10 Ja mam trzy lilaki - ten na zdjęciu to biały pełny, mam jeszcze dwa zwykłe fioletowy i biały - przesadzone zza płotu. Tam było stare opuszczone siedlisko i przetrwało trochę roślin, które 'wyłopatkowaliśmy" i przenieśliśmy na nasze działki. Ja mam stamtąd dwa bzy, jaśminowiec, takie zwykłe pomarańczowe lilie, śniedki. Pamiętam że jak przesadziłam lilaki(takie malutkie gałązki), to im obiecałam że będzie im u mnie dobrze, a one w to uwierzyły - i wyrosły na duuuuże krzewy Obrazek
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, zdrowiej kochana :) roślinki juz z niecierpliwością Cię wypatrują na drodze :wink:
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

steresa pisze:Witaj Marysiu piękne zdjęcia.Ostatnio rzeczywiście są jakieś problemy z fotosikiem.Ja wchodzę na forum zwykle ok.23 i też mam problemy z wklejaniem zdjęć.Przy niektórych było kilka podejść.Dzięki za odwiedziny u mnie.No to w maju świętujemy-Ty urodziny wnuczki ja mojego synka/9 maja kończy 3 latka/.
Czy twoja mądra książka coś wspomina o specyfikach na ślimaki.Mam granulki ale potrzebuję coś czym mogłabym opryskać świerk.
Czekam na następne zdjęcia.Uwielbiam Kaszuby.Dawno temu na studiach przeszłam pieszo spory obszar i do dziś mam bardzo miłe wspomnienia.Często z mężem i dziećmi
jeździmy na wycieczki i zawsze jest coś ciekawego do obejrzenia.
Tereniu
Na ślimaki (ale też skutkuje na mrówki i gryzonie a podobno też na krety!!!!!) robi się preparat z kwitnącego piołunu. Niestety na to trzeba poczekać do lipca.
Pół kilograma piołunu pokroić i zalać 5-cioma litrami wody. Następnego dnia rozcieńczyć wodą pól na pół i konewką
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no ładnie post mi się wysłał przed ukończeniem ;:1
I konewką polewamy glebę by :pogon pogonić ślimaki i inne gady
Ten sam wyciąg, ale po przefermentowaniu(ok 1 tydzień) jest skuteczny na mrówki. Należy polać nim mrowiska bez rozcieńczania.
Ja na razie zrobiłam wyciąg z mlecza i polałam nim skoszoną trawę na kompostowniku. Zobaczymy czy faktycznie szybciej się przekompostuje
Empuzo Dziękuję ci za dobre słowo!
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wyciąg z mlecza? Chyba nie doczytałam, ale nie wiem, z liści, z całych roślin razem z korzeniami, czy z samych kwiatów?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nalewko - całe rośliny z korzeniami!
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po dwóch dniach wróciłam właśnie z działki. Pierwszy raz w tym roku nocowaliśmy na działce. Kominek spełnia swoją rolę bez zarzutu. Zabraliśmy na wszelki wypadek grzejnik elektryczny, ale nie było potrzeby aby go włączać. Poprzednie wyjazdy były pracowite a ten wybitnie rekreacyjny. (głównie przez moją rwę - niestety :cry: )
Za to był czas na spacer. Takie widoki mam kilkaset metrów od mojego płotu. A rano i wieczorem słyszę klangor żurawi.
Baliśmy się że opuszczą naszą okolicę gdy zaczęło przybywać działek, a jednak zostały. Przeniosły się tylko w mniej dostępne strony.
Rekreacja - rekreacją, ale gnojówkę z pokrzyw i mniszka nastawiłam! A ponadto obok kompostownika zrobiliśmy z synem rozsadnik. Oprócz kwiatków mam tam następną szkółke. Mój kolega został pozbawiony gałązki iglaka - przeznaczonej do wyrzucenia na kompost.
a to zdjęcia z dzisiejszego spaceru. To istne uroczysko, wygląda tak pierwotnie.........

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Ambuniu co by nie mówić to Kaszuby są piękne :lol:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje tulipany -dużo roślin choruje, więc tym bardziej cieszą te, którym udało się przetrwać. Nie znam nazw odmiam. większość cebul pochodzi od znajomych, bądź jest kupowana w marketach. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój prezent imieninowy od przyjaciół z działek. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Prezencik świetny :) , roślinki będą się wdzięczyć do słonka jak je podlejesz takim sprzęcikiem :)
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

W tym roku wiele roslin choruje.Szczególnie szaleje zgnilizna roslin.Ja dzisiaj robiłam opryski na mszyce,na brunatną zgniliznę drzew bo juz się pokazała i na grzyba.Na rózy jest juz rdza :evil: Jak tak dalej pójdzie to codziennie oprysk.
Tulipanki i tak masz ładne :D
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale masz super sąsiadów na działkach :) Gratuluję :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Anulko a czym robiłaś oprysk :P ja na róże kupiłam score na czarną plamistosć .

Ambuniu ale u ciebie ślicznie :lol: . Tulipany masz piękne bo moje pomimo sadzenia w tamtym roku też chorują :cry:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

Piękne okolice U Ciebie, to prawdziwe uroczysko :roll: , A tulipanki bardzo fotogeniczne :P
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”