Na zachód od Wisły

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Na zachód od Wisły

Post »

Cudne zdjęcia, a goździki i serduszka masz śliczne!
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zosiu :) Twój ogród jest dla mnie wzorem. Wiesz wprowadzam złocień maruna, w razie czego będzie na ból głowy (czytałam o nim u Ciebie). Powoli zapominam o stratach po zimie. Cieszę się że tamaryszek przezimował. Od dawna chciałam mieć tę roślinę.

Remi dziękuję, staram się :wink: Goździki z dnia na dzień coraz bujniejsze. Normalnie szok. Mam je chyba 3 rok i nigdy jeszcze tak obficie nie kwitły. Z serduszki też jestem zadowolona tym bardziej że już kiedyś ją uprawiałam ,ale nie wzeszła na wiosnę.

Poprzednio fotki dotyczyły środkowej części województwa, teraz pokażę coś z południa. Rzeka Wda.

Obrazek
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale sobie wycieczki organizujesz ;:65
słyszę że tamaryszek ożył :tan
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Olu śliczny kolor krzewuszki i piękna serduszka.
Masz ciekawe rośliny, np ta Kozłówka - napisz coś więcej o niej - to bylina?
Ja tez zbieram nasiona gdy już próbują się wysiewać.
Kostrzewa sina u mnie też ginie w tym roku -zostały 2 kępki.
Natomiast na wsi gdzie jest sucho rośnie pięknie.
Może nie lubi dużo wody.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, Wda to rzeka mocno kręta - co widać na zdjęciu, ona tam jakby zawraca. Płynął nią nawet w wyprawie kajakarskiej błogosławiony Jan Paweł II ;:167 :wit

Maryla :) Kozłówka to lekko ścieląca się bylina, o odstających, dość krótkich, ale stosunkowo gęstych igiełkowatych żywo zielonych listkach, gęsta (gęsto rozmieszczone łodyżki). Kwiat - różowe słoneczko - ma odchodzące od głównego kwiata promyczki. Roślina średniej wysokości - około 15- 20 cm. Wysiałam ją na próbę, zrobię w tym roku do-siewkę. Myślę że zostanie mi trochę nasion. Mam kilka nadwyżek nasion bylin które mi wyginęły - chyba czas wziąć się za wysiewy. Kostrzewa rośnie na suchym, słonecznym miejscu, dotąd dobrze zimowała, za wyjątkiem ostatniej zimy. W mojej okolicy wymarzły nawet miskanty olbrzymie.

Obrazek Obrazek
Goździki brodate
ObrazekObrazek
Pierwiosnek i szałwia lekarska.
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Kontakt:

Post »

Bardzo ładny pierwiosnek :D
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Dziękuję Olu za ofertę podwiezienia mnie na spotkanie. Może uda mi się namówić kogoś z Gdańska na wspólny wyjazd. Gdyby mi się nie udało to chętnie skorzystam. Bliżej terminu spotkania jeszcze się odezwę. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
Czarna Woda czyli Wda to raj dla kajakarzy. A portreciki goździków piękne.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysztof miałam dwa, ale cytrynowo żółty nie wzeszedł po zimie. Być może to moja wina. Jest u mnie czasem szybka rotacja roślin i mogę nie opacznie zaszkodzić którejś. Muszę zwrócić na to uwagę. W tym roku wzbogaciłam się o dwie nowe odmiany. Za chwilę zakwitnie jedna z nich. Otóż zauważyłam dzisiaj rozwijający się pączek ząbkowanego.

Lusiu liczę, że jednak uda się zgromadzić odpowiednia liczbę osób na 7 lipca, gdyż tylko ten termin mi pasuje. Miło by było znowu Cię zobaczyć.

Czas zaprezentować kwiaty wszystkich czterech krzewuszek jakie mam: czerwona i biało-różowa są starsze od dwóch różowych.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Kwitnie dzwonek ogrodowy (o dziwo w ubiegłym roku miałam tylko białe, a w tym pojawiły się i fioletowo-liliowe), rutewka orlikolistna, jaśminowiec (w żywopłocie). Byłam dzisiaj na tagach ogrodniczych, na które jedzie się przez Żuławy.
Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Zakupy to:
- kosodrzewina, jałowiec Pinga Loderi, jałowiec posp. Suesica Gold (tak napisała sprzedawczyni, moim zdaniem to Suesica Aurea), cis posp. Wojtek, żurawki: Marmelade (moim zdaniem to Lime Marmelade) i Vienna. Koszt 70 zł. Niektóre iglaki miały niezłą przebitkę cenową np. o 8 zł droższe niż w szkółce. Dzięki jednak wizycie na targach przekonałam się do dwóch odmian jałowców, stosunkowo łatwo dostępnych: Obelisk i Hibernica, których jednak poszukam w szkółkach :)
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Olu, fajne zakupy.
Zauważyłam, że przy okazji targów lub kiermaszy ogrodniczych ceny nieco wywindowane.
Jeśli jest możliwość kupuję w szkółkach i sprawdzonych centrach. Rośliny na ogół też większe i w lepszej kondycji.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Zakupy imponujące. Ja doszłam do wniosku, że nic więcej nie kupuję, bo miejsca na nowe rośliny już nie mam. Ale goździki jeszcze gdzieś wcisnę, twoje mnie oczarowały. Jest taka mnogość kolorów, że najlepiej chyba kupować kwitnące. Czy one długo kwitną? Krzewuszki masz bardzo ładne. Mam jedną o czerwonych kwiatach i bardzo ją lubię, teraz kończy już kwitnienie.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justyna :) O tak, chyba sprzedawcy kiermaszowo-targowi liczą na totalnych amatorów, ale czy tacy w ogóle chodzą na takie imprezy? Ja nie należę do osób, która się targuje, gdy cena jest dla mnie za wysoka, po prostu rezygnuję. Na szczęście rośliny które kupiłam miały względne ceny. Żurawki po 8 zł, cis 25 zł, mały Suescica 4 zł, kosówka i Loderi po 10. Chciałam jeszcze kupić sosnę Pumila, ale para przede mną wybrała najładniejsze sztuki i zrezygnowałam.

Małgosiu dziękuję, nie ma tego za wiele. Ja chcę pozbyć się części bylin (m.in. przez link w mojej stopce) i w ich miejsce wprowadzić krzewy. Mam bardzo dużo bylin, a mało krzewów i chcę to przynajmniej zrównoważyć, a najlepiej pozbyć się znacznej ilości kwiatów. Goździk którego pokazywałam (ogniście różowy) to goździk kropkowany. Kwitnie VI-VIII. U mnie najpóźniej zakwitła biało-różowa, a myślałam już że obędzie się bez kwiatów w tym roku.
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Olu, zakupy imponujące. A ja przez Stare Pole jechałam do rodzinnego domu i też zatrzymałam się na targach. Dla mnie za dużo ludzi ale roślinek było zatrzęsienie i gdybym miała coś w portfelu to miałabym dylemat co kupić, a tak tylko oglądałam i notowałam co w przyszłości sobie kupię.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Ładne kolory tych krzewuszek, a zakupy takie, że hoho ;:oj
A te zakupy to tam gdzie pomnik krowy stoi?
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lusiu jak przyjechałam to myślałam że nie ma tych targów, tak mało było ludzi idących w tą stronę i w ogóle, parking prawie pusty, a do tego baner nad ulicą co był co roku - znikł, przewieszono go w mało widoczne miejsce obok targów. Mniej więcej w ciągu godziny pojawiała się znaczna liczba ludzi. Gdy wracaliśmy był już dość długi korek od strony Malborka. Roślin rzeczywiście było dużo, może dlatego że nie za tanie? Mało ludzi kupowało. Kupiłabym jeszcze kilka roślin, ale skończył mi się budżet.

Remi dziękuję, w sumie nic takiego specjalnego. To raczej przemyślane zakupy (poza żurawkami, które mnie w końcu zauroczyły - ale tylko te dwie). Tak, jest tam 'nieruchoma' krowa.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

a mnie żurawki bardzo poruszyły ;:108
ale krzewuszki też ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”