Pomocy, spadające pomidory!

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Kapitan Bomba
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2012, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pomocy, spadające pomidory!

Post »

Witam, mam problem ,nie wiem co atakuje moje pomidory , na gałązkach pojawił się ciemny śliski nalot ,a pomidor zrobił się miękki i odpadł z krzaka.
Przez ostatnie 10 dni było mokro i teraz staram się przesuszyć i przewietrzyć dobrze namiot. Jak myślicie co atakuje moje pomidory i czy powinienem wykonać jakiś oprysk? Dodam ,że ten nalot i spadające pomidory występują tylko na odmianie Carbon jak na razie..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poza tym koktajlówki mają dziwnie poskręcane liście nie wiem czemu , bo inne pomidory mają te same warunki i rosną poprawnie.
Wszelkie sugestie i komentarze mile widziane:)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Re: Pomocy, spadające pomidory!

Post »

Zapytaj w wątku o chorobach pomidorów, tam zaglądaja eksperci wiec szybciej uzyskasz pomoc.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Dopadła Cię szara pleśń- przyjacielu.
Tu jest lista preparatów http://www.ochronaroslin.agro.pl/index. ... fag&id=265
A koktajlowka ma albo za mało wody, albo uszkodzone korzenie/ zasolenie albo np wertycylioza/
Kapitan Bomba
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2012, o 18:51

Post »

Tula dzięki za radę ,spytałem w wątku o chorobach:)

forumowicz no właśnie, na szarą pleśń dostały już oprysk, i wygląda na to ,że z tego wychodzą ,co do koktajlówki to raczej jak piszesz" albo uszkodzone korzenie/ zasolenie albo np wertycylioza/"wody mają wystarczająco tym bardziej ,że ostatnio dużo padało więc stawiam na zasolenie +uszkodzone korzenie przez kreta,w poniedziałek dostaną oprysk z saletry wapniowo magnezowej mam nadzieję ,że pomoże. Jak byś mógł zajrzeć do wątku o chorobach tam dodałem nowy temat , bo dzieje się coś złego z łodygami a tam wstawiłem zdjęcia, Dzięki bardzo za diagnozę ,pozdrawiam Kapitan Bomba
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Ja chyba dwa lata temu miałem atak szarej pleśniw tunelu- jak widać, to już za późno- dlatego nie widzisz efektu oprysku. Ale następne grona może ochronisz. I wietrzenie!
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”