Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

ekopom pisze:Zauważyłem także , że jeśli nie ma grzybów w lesie ( u mnie nie widziałem ani jednego w tym roku) to także jest brak objawów chorób grzybowych na pomidorach.
Pisałeś o tym w tamtym roku. Zaciekawiło mnie to i obserwowałem. U mnie się nie sprawdziło. Grzybków w lesie nie było, na pomidorkach jednak, zaczęły się pojawiać :D
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Bo te co widzisz zaliczają się do grzybów makroskopowych. Te co nie widzisz, chorobotwórcze- to mikroskopowe. Widzisz, ale skutki ich pojawienia się .
cezera
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 kwie 2012, o 09:28

Post »

Jak długo można podlewać gnojówka z pokrzyw pomidory? 5 maja zalałem pokrzywy wodą ok.15 maja pierwszy raz podlałem pomidory i podlewam ją co tydzień, jeszcze zostało mi gnojówki na 2-3razy czy ona się jeszcze nadaje czy jest już za stara?

Co do gnojówki to coś działa bo w drugiej szklarni ta sama odmiana ale nie podlewana gnojówka tylko samą wodą (deszczówką) i łodygi są dużo cieńsze krzaki mniej rozłożyste liście mniejsze, wysokość podobna.
demeter1
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 17:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pewnie, że działa: moje na oborniku i cotygodniowej porcji gnojówki z pokrzyw :D
Obrazek
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
winterek
500p
500p

Post »

Działa, działa.
Pytanie na co ?
Na porost włosów podobno tak.
Na wzrost wegetatywny roślin, z tego co mówicie i pokazujecie, również.
Zawiązanych owoców, za dużo to ja na tej fotce nie widzę.
Pokrzywówka jest w porządku, ale nie co tydzień.
2-3 podlania na sezon i starczy.
demeter1
200p
200p

Post »

Grona na Brandywine:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Bawole serce:
Obrazek
Carbon: Obrazek
Jak Bóg pozwoli, to dla mnie starczy, ale jedna uwaga: ja nie startuję w zawodach, ja to lubię ;:108 A chemię z worka stosuję tylko wtedy, kiedy muszę ;:108
Wzrost wegetatywny też jest potrzebny, bez łodyg i liści nie urośnie i owoc, przynajmniej tak mnie uczono o procesie fotosyntezy. Usuwam liście, ale nie drastycznie i dopiero wtedy, gdy mam wykształcone i do dojrzewania pomidory: toż to nie przemysłowy tucz gęsi, to przydomowy foliak, a ja jestem amatorem :D
Wymienię
winterek
500p
500p

Post »

Z bliska wygląda to lepiej.
Brandywine zawiązało Ci bardzo ładnie. Ludzie miewają problemy z dobrą wydajnością na tej odmianie.
Wniosek, jaki się nasuwa : lubi azot. Pytanie, jaki będzie w smaku ?
Carbon jednak chyba strajkuje.
Kozula pisała kiedyś, że "czarne", na nadmiar azotu reagują kiepskim smakiem.
Z tego co pokazałaś, spadkiem wydajności, chyba również.
Jeśli u Ciebie zasilanie sporą ilością azotu co tydzień działa i jesteś zadowolona, zasilaj.
Uważaj jednak na "czarne".
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli chodzi o podlewanie gnojówką z pokrzyw krzaków pomidora to zgadzam się,że za często nie ma co ,ponieważ będą miały dużo liści więc 3-4 razy wystarczy tak co dwa tygodnie. Kiedyś też podlewałam częściej i kilkakrotnie i przekonałam się,że owoców nie było więcej i były średniej wielkości tylko liści było co niemiara ;:oj
demeter1
200p
200p

Post »

Carbon:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Malinowy Olbrzym ( z własnych nasion):
Obrazek
Wymienię
winterek
500p
500p

Post »

demeter, ile dałaś tego obornika w nogi i co to konkretnie było ?
Napisz też, ile razy zasilałaś już pokrzywą ?
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

W poprzednich postach przeczytałam że gnojówka z pokrzyw
cyt. "Zawiera dużo azotu, fosforu, potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Można ją stosować przez cały sezon w stężeniu 1:10 do podlewania gleby i w stężeniu 1:20 do oprysku roślin.
Pozdrawiam
Jerry[/quote]"
Kurcze wczoraj zrobiłam oprysk z gnojówki ale w stosunku 1:10 Czy roślinki mi padną. Poparzyłam je? :(
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

ARABELLA pisze:Jeśli chodzi o podlewanie gnojówką z pokrzyw krzaków pomidora to zgadzam się,że za często nie ma co ,ponieważ będą miały dużo liści więc 3-4 razy wystarczy tak co dwa tygodnie. Kiedyś też podlewałam częściej i kilkakrotnie i przekonałam się,że owoców nie było więcej i były średniej wielkości tylko liści było co niemiara ;:oj
Tu możemy zaobserwować, że syf pokrzywowy posiada Azot oraz znikomą albo brak fosforu i potasu. Czyli mit obalony o gigantycznych pokładach azotu fosforu i potasu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
winterek
500p
500p

Post »

Okazuje się, że pokrzywa to bardzo tajemnicza roślina.
Tajemnicza w takim sensie, że bardzo ciężko znaleźć o niej jakieś informacje, a właściwie, to o jej składzie wyrażonym w NPK i mikro.
Próbowałem w ubiegłym roku, ale poza ogólnikami i prawdami ludowymi, nie znalazłem nic konkretnego.
Wiadomo było mi tylko, że zawiera spore ilości azotu i żelaza, tak wynikało z tego, co udało mi się wygrzebać. O potasie i fosforze, cośtam było, ale żadnych konkretów.
To, że roślina musi je zawierać, nie ulegało żadnej wątpliwości. Pytanie brzmiało : ile ?
To, co pokazała wczoraj demeter, lekko mnie zdziwiło.
Sugerowało, że potasu i fosforu w pokrzywie jest więcej niż przypuszczałem.

No i zacząłem grzebać. Informacji o tej tajemniczej roślinie jest sporo, ale to takie pierdu, pierdu, jak u Nas.

Trafiłem jednak na stronę, gdzie umieszczono wyniki badania laboratoryjnego, które przeprowadzono w ubiegłym roku w Stanach.

Wnioski pozostawiam szanownym forumowiczom.

http://www.lapaixherbfarmproducts.com/s ... ulyhtm.htm
demeter1
200p
200p

Post »

Dziękuję winterku ;:180 za ciekawe informacje, zwłaszcza te: "Warto też wspomnieć, że wielu hodowców uważa, że skuteczność tych produktów nie jest zależna od bezwzględnej ilości NPK w produkcie, ale jego zdolności do stymulowania mikroorganizmów, które zmieniają cykle składników odżywczych w glebie. Mogą one wpływać na pobór roślin, obieg materii organicznej i inne aspekty. Stąd analiza składników pokarmowych Hydrosol z pokrzywy może nie wykazać wielu składników odżywczych, ale rośliny mogą lepiej reagować" (przepraszam za moje tłumaczenie, ale chyba o to chodzi). W zasadzie jako biolog ze specjalizacją z fizjologii roślin mogłam się tego domyślać, ale odwaliłeś kawał dobrej roboty ;:108 Cóż, są rzeczy na niebie i ziemi, o których nie śniło się filozofom, a życie to nie tylko forma istnienia białka; pięknych, zdrowych, smacznych i własnych pomidorów winterku, Tobie i reszcie forumków życzę :wit Pozdrawiam demeter1 :D
Wymienię
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

Bardzo ciekawy link, na spokojnie dokładnie go prześledze. Ale z tego co zrozumiałem to jest mowa o destylacie gnojówek roślinnych.
A tak na marginesie nie lepiej stosować EM-y ? Efekty kosmiczne w uprawach, a w sprzedaży są małe 1l opakowania, podlewanie 1:100 o oprysk 1:10.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”