Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1
- Justyna0608
- 50p

- Od: 26 mar 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Maliny w folii (?)
Jali system korzeniowy mają maliny?Bo moje po przesadzeniu w rowki wyłożone folią zaczynają usychac.Dodam ,że na folię dałam obornik z kompostem na to dałam ziemię.Może jest zbyt płytko,a może maliny nie lubieją kompostu lub też były za stare i się nie przyjęły?
-
barbarka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 maja 2007, o 22:38
A jaką folię dałaś ? Zwykłą ?
Korzenie malin rościągaja się i główna ich część znajduje się na 10-30 cm głebokości , ale sięgają też tak do 50 cm .
Korzenie malin rościągaja się i główna ich część znajduje się na 10-30 cm głebokości , ale sięgają też tak do 50 cm .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
Folia uniemożliwia podsiąk wody do korzeni, być może za duże stężenie i koncentracja składników pokarmowych w glebie,przy wysokiej temperaturze powietrza za gorąco mają korzenie bo obornik fermentuje. Nigdy nie uprawiałem malin na folii, to co napisałem to tylko moje przypuszczenia.
Pozdrawiam.
and777
Pozdrawiam.
and777
-
gienia1230
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
nie można dawać folii na dno rowu, utrudnia to nie tyle podsiąkanie , ile odpływ nadmiaru wody. Folią (grubą) nawet złożoną podwójnie obkłada się boki rowu na głębokość około 40-50 cm aby niemożliwić przerost korzeni i rozłażenie sie malin po całym ogrodzie. No i ten obornik musi być dokładnie wymieszany z ziemią, nie można go ot tak sobie wyrzucić z taczek i przykryć warstwą ziemi. Musisz szybko te maliny przesadzić, jeśli chcesz je uratować.
-
lotta
- 500p

- Od: 11 lut 2008, o 20:09
To prawda, wykładając dno rowu folią narażamy korzenie na uduszenie się po deszczach, a nawet obfitym podlaniu. Z kolei w razie suszy i braku podlewania odcinamy roślinę od wody w głębszych warstwach gleby. Doraźnie można podziurawić folię jakimś szpikulcem, ale to chyba nie wystarczy. Gdyby chodziło tylko o nadmiar wody, liście żółkłyby od dołu; jeśli usychają na szary kolor to - znowu zgadzam się z gienią1230- mógł zaszkodzić także i obornik.
-
haniahania
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 22 sie 2008, o 13:19
Podcinanie malin
Witam! mam pytanie. czy ktoś wie jak i kiedy obcina się krzewy malin?Dziękuję 
haniahania
-
haniahania
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 22 sie 2008, o 13:19
-