Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
piratka77
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 sie 2011, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5

Post »

forumowicz ja bardzo proszę o odpowiedz czy te pomidory spryskać drugi raz? Przy wysadzaniu był miedzian potem saletrzak następnie oprysk siarczanem magnezu z bioflorinem i tydzień temu oprysk acrobatem. W domu mam curzate m, prysnąć nim czy czymś innym? teraz czy potem? Jak myślisz brakuje im czegoś czy są ok?? :)
Dziękuje i pozdrawiam :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Aneta.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

monika pisze:No dobra, ale jakbyś kiedyś miał wenę to ja z przyjemnością poczytam, bo wyjaśniasz świetnie, ale baaardzo rzadko
Moniko Ja tu już nudzę o pomidorach od wiosny. Od rozsad. Potem pokazałem jak nawozić pomidory, potem jak , czym i kiedy je chronić. Kto się zastosował efekty ma jak np Yvona ,picadera czy zenmach .Uważam , że zrobiłem dużo a teraz co najwyżej , jak ktoś mi tu pokazuje jakiegoś pomidora-zdechlaka ,to może dostać opr.. :lol:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Piratka

Ty się pytasz:
piratka77 pisze: Jak myślisz brakuje im czegoś czy są ok?? :)
A ja Ci odpowiem, że wklejaj te zdjęcia pomidorów na początku każdej strony tego wątku. Niech każdy widzi jak pomidor wyglądać powinien.

PS Moje są identyczne tyle że większe . Co do oprysku, to gdzie te pomidory rosną ?. Od tego zacznijmy.
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziś znowu byłam u sąsiadki, jej pomidorki chyba zaczynają chorować:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na razie widziałam dwa krzaki z takimi objawami, podwiędnięte, żółkniejące liście
co im jest, co powinna zrobić, co mam jej powiedzieć?

Z moich obserwacji:
W folii ciasno, nie wiedziała o usuwaniu wilków więc przez to gęsto (trochę usunęłam, ale gąszcz jest nadal - pytanie, ile takich rozrośniętych wilków można na raz usunąć i czy w ogóle je usuwać (zostają po nich dosyć 'głębokie' rany))
Powiedziała, że objawy pojawiły się po zostawieniu otwartej folii (doradziłam) na noc, więc uparcie nadal zamyka.
piratka77
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 sie 2011, o 11:20

Post »

forumowicz pisze:Piratka

Ty się pytasz:
piratka77 pisze: Jak myślisz brakuje im czegoś czy są ok?? :)
A ja Ci odpowiem, że wklejaj te zdjęcia pomidorów na początku każdej strony tego wątku. Niech każdy widzi jak pomidor wyglądać powinien.

PS Moje są identyczne tyle że większe . Co do oprysku, to gdzie te pomidory rosną ?. Od tego zacznijmy.
Wszystkie pomidory mam w gruncie,ziemia ciężka, gliniasta. O ten oprysk pytam ponieważ na moich ziemniaczkach wczesnych pojawiła się ZZ i nie wiem pryskać pomidory czy nie? Acrobatem pryskane tydzień temu, curzate m mam w domu,jutro jadę do miasta więc kupie coś innego jak curzate nie będzie. To mój pierwszy rok tak na poważnie z pomidorami, niby co roku sadziłam ale chciałam bez oprysku i zawsze ZZ mi je zjadła a ja pomidory w sklepie kupowałam, w tym roku stwierdziłam że jak spryskam dwa, trzy razy to na pewno będzie mniej niż te sklepowe. Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam Aneta.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Piratko77

Skoro uprawiasz pomidory w sąsiedztwie wczesnych ziemniaków to sytuacja jest niewesoła. Po minięciu więc tej fali opadów musisz możliwie jak najwcześniej/ piątek- sobota/ wykonać drugi oprysk Curzate M
Awatar użytkownika
Aniusia
50p
50p
Od: 18 mar 2012, o 11:37

Post »

forumowicz i Moniko
Kazałam mężowi dodać tylko siarczan magnezu,on nieraz też przegląda to forum i gdzieś mu coś świtało o oprysku saletrą,więc dodał.Na przyszłość już tego nie zrobi ;:14
To mój pierwszy rok z uprawą więc proszę nie bijcie ;:134
Teraz już wiem,że saletra amonowa wykazuje silne właściwości parzące.Jedno wiem,że zapamiętam to do końca życia ;:108
Każdy kiedyś zaczynał...
Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
grzesiek1008
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 lut 2012, o 16:45

Post »

witam
Dzięki KOZULA ;:180 tak myślałem że to zbyt wysoka wilgotność podłoża ale lałem tydz temu w środę rano tylko że mam taką ziemię i do tego pogoda jest jaka jest że mimo tego że pomidorki rosną w tunelu mocno wietrzonym (jest cały czas uchylony z dwóch stron) ziemia dalej jest wilgotna i faktycznie gorzej wyglądają krzaki które rosną w miejscach bardziej wilgotnych
pozdrawiam

-- 14 cze 2012, o 15:34 --

pomidoRRo Ja miałem turkucia ale w tym roku zginęły ostatnie sztuki w sumie w 6 lat ciężkiej walki po około 60-80szt rocznie nie licząc całych gniazd ale udało się :tan
Co do żarłoczności tego owada, obgryza wszystkie korzenie jakie spotka na swej drodze z tego co pamiętam to chyba cebuli nie ruszał ale resztę pustoszył
pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Koxu
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 cze 2012, o 11:24

Post »

Witajcie,

Na jednym ze swoich krzaczków zauważyłem że zwijają się liście do góry i dziwne plamy, krzak ten ma największe pomidory wielkości pięści. Domniemam że to może być brak magnezu, ale dlaczego występuje tylko na jednym krzaku??? Proszę o poradę .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
grzesiek1008
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

KOXU masz chyba to co ja czyli za dużo podlewasz ;:108 a czy czasem ten akurat krzak nie rośnie w miejscu gdzie dłużej ziemia wysycha po podlaniu :?: bo u mnie tak właśnie jest.
pozdrawiam
Koxu
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Wiesz co wszystkie podlewam tak samo, ale ten krzak jest najmniejszy i ma największe pomidory.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

agaM - moim zdaniem za to żółknięcie odpowiada szara pleśń. Co do usuwania - trzeba to czynić stopniowo, po jednym albo po połowie na dzień. Jak są grube to ciachnąć nożem :wink:

Koxu - może akurat ta odmiana ma większe zapotrzebowanie na magnez, a skoro ma już duże owoce niedobór ma prawo się pojawić.
Pozdrawiam, Maciek.
grzesiek1008
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

KOXU
u mnie tez tak wychodzi przy tych największych gdzieś czytałem że pomidory mięsiste mają większe zapotrzebowanie na mg a w takich warunkach jak mamy teraz jest utrudnione jego pobieranie
pozdrawiam
Koxu
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Suppa a czym podlać żeby uzupełnić niedobór magnezu? I co najważniejsze żeby krzak szybko przyswoił ten magnez, podlać a może spryskać liście?
grzesiek1008
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

KOXU
opryskaj siarczanem magnezu
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”