Pierwsze grzyby to gołąbki. Ale, w moich okolicach Znajomi już Zbierali prawdziwki i rydze. A ja czekam na moje, ulubione kurki.
Mmaryla- ismena już rozkwitła pierwszym kwiatem. Cieszę się, że i u Ciebie ismena ma się świetnie. Alsobię polecam, traktuję ją, jak skrętnika i pięknie się rozrosła i będzie kwitła długo, bo pączków ma całe mnóstwo.
Chan-dzia- kliwia to "babcina" odmiana o pięknych, pomarańczowych kwiatach ;) O dziwo bukiet stoi już długo...
Mika181-szkoda, a może Masz balkon chociaż. Polecam alsobię - jest maleńka, a jakże słodka ;)
Trzynastko- alsobia bardzo ciekawa i jeszcze półtora roku temu nie miałam pojęcia, że istnieje taaki kwiatek. Dostałam z wymiany, to musiałam się wyedukować

Filigranowa- dziękuję - ten ogródeczek ma już około 15 lat. Teraz rośliny osiągnęły taki wiek, jaki mi się podoba. Nie dosadzam nowych roślin, bo rozrosły się te, które mam. I nawet mam odwrotny problem - niektóre już są za duże, np.: żywopłot wymaga systematycznego cięcia.
Kociaro- wokół Krakowa też są lasy...Wybierz się w weekend na grzybobranie. Ja mam 300 m do lasu, moje osiedle jest ostatnim w mieście. A z działki do lasu mam 100m, dlatego korzystam, jak tylko mam okazję.
Rapunzel - hihi...Koleżanka się Przeprowadziła i Ma teraz do mnie, jakieś 400km...
Na pewno i Twoje białe pelargonie zakwitną.
A truskawki rzeczywiście mają "kosmiczne" ceny. U mnie najtaniej były po 6,50 za 1kg, teraz są po 8,50.
Dziś nazbierałam kolejne sześć kilogramów na działeczce...
Niunia- naprawdę polecam alsobię - łatwo się ukorzenia, ma cudne "mechate: listeczki i kwiatuszki - delikatne i podobne do kwiatów skrętników. Bardzo mi się podoba.
Kliwię, żeby naszczepić, po prostu trzeba rozciąć dużym nożem lub łopatką sztychówką. Bo ma wielkie i grube korzenie, kruche i ciężko ją jest podzielić. Chyba gdzieś w lutym pokazywałam moją kliwię przed i po podziale. Z jednej wyszły trzy sadzonki.
Nuta- dziękuję.
Zielono - białe irysy...hmm, to dopiero ładnie musiały wyglądać ;)
Jolu- dziękuję. Alsobii postaram się w weekend zrobić sesję zdjęciową, jak tylko słońce będzie świecić.
Stokrotkaniu- lubię wiejskie bukiety. Pachnące i "bogate" w kolory i zapachy. Uwielbiam pachnące zioła z łąk i nieraz je dokładam do bukietów. W tym bukiecie jest tylko krwawnik, jako "wzmacniacz" zapachów.
Pio237- no co Ty? Alsobia jest łatwa w uprawie - zachodnie okno, ziemia lekko wilgotna i...sama rośnie. Zauważyłam jedynie, że od kiedy wisi w kwietniku ładniejsze rozłogi puszcza.
Oto grudnik w stokrotkach:

Ismena rozkwitła:

Ciekawe jak długo jeszcze Bianka będzie trzymać mnie w napięciu, pączek rośnie od półtora miesiąca