Zielono mi w głowie... i na parapetach;) - cz.II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie... i na parapetach;) - cz.II

Post »

Tesia39- przydałoby się słońce... Brakuje mi pięknych sesji słonecznych ;:224
Pierwsze grzyby to gołąbki. Ale, w moich okolicach Znajomi już Zbierali prawdziwki i rydze. A ja czekam na moje, ulubione kurki.

Mmaryla- ismena już rozkwitła pierwszym kwiatem. Cieszę się, że i u Ciebie ismena ma się świetnie. Alsobię polecam, traktuję ją, jak skrętnika i pięknie się rozrosła i będzie kwitła długo, bo pączków ma całe mnóstwo.

Chan-dzia- kliwia to "babcina" odmiana o pięknych, pomarańczowych kwiatach ;) O dziwo bukiet stoi już długo...

Mika181-szkoda, a może Masz balkon chociaż. Polecam alsobię - jest maleńka, a jakże słodka ;)

Trzynastko- alsobia bardzo ciekawa i jeszcze półtora roku temu nie miałam pojęcia, że istnieje taaki kwiatek. Dostałam z wymiany, to musiałam się wyedukować ;:224

Filigranowa- dziękuję - ten ogródeczek ma już około 15 lat. Teraz rośliny osiągnęły taki wiek, jaki mi się podoba. Nie dosadzam nowych roślin, bo rozrosły się te, które mam. I nawet mam odwrotny problem - niektóre już są za duże, np.: żywopłot wymaga systematycznego cięcia.

Kociaro- wokół Krakowa też są lasy...Wybierz się w weekend na grzybobranie. Ja mam 300 m do lasu, moje osiedle jest ostatnim w mieście. A z działki do lasu mam 100m, dlatego korzystam, jak tylko mam okazję.

Rapunzel - hihi...Koleżanka się Przeprowadziła i Ma teraz do mnie, jakieś 400km...
Na pewno i Twoje białe pelargonie zakwitną.
A truskawki rzeczywiście mają "kosmiczne" ceny. U mnie najtaniej były po 6,50 za 1kg, teraz są po 8,50.
Dziś nazbierałam kolejne sześć kilogramów na działeczce...

Niunia- naprawdę polecam alsobię - łatwo się ukorzenia, ma cudne "mechate: listeczki i kwiatuszki - delikatne i podobne do kwiatów skrętników. Bardzo mi się podoba.
Kliwię, żeby naszczepić, po prostu trzeba rozciąć dużym nożem lub łopatką sztychówką. Bo ma wielkie i grube korzenie, kruche i ciężko ją jest podzielić. Chyba gdzieś w lutym pokazywałam moją kliwię przed i po podziale. Z jednej wyszły trzy sadzonki.

Nuta- dziękuję.
Zielono - białe irysy...hmm, to dopiero ładnie musiały wyglądać ;)

Jolu- dziękuję. Alsobii postaram się w weekend zrobić sesję zdjęciową, jak tylko słońce będzie świecić.

Stokrotkaniu- lubię wiejskie bukiety. Pachnące i "bogate" w kolory i zapachy. Uwielbiam pachnące zioła z łąk i nieraz je dokładam do bukietów. W tym bukiecie jest tylko krwawnik, jako "wzmacniacz" zapachów.

Pio237- no co Ty? Alsobia jest łatwa w uprawie - zachodnie okno, ziemia lekko wilgotna i...sama rośnie. Zauważyłam jedynie, że od kiedy wisi w kwietniku ładniejsze rozłogi puszcza.

Oto grudnik w stokrotkach:

Obrazek

Ismena rozkwitła:

Obrazek

Ciekawe jak długo jeszcze Bianka będzie trzymać mnie w napięciu, pączek rośnie od półtora miesiąca ;:224

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
APe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 23:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kwiat ismeny uroczy ,też mam taką ,ale jeszcze nie kwitnie .Czekam na rozkwit Bianki ,ciekawe jaką ma bużkę :D
Pozdrawiam, Anna
-------------------------------------
Moje kwiatki:)
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Ismena pięknie kwitnie ;:oj a Bianka chyba ćwiczy twoją cierpliwość :;230 oby Ci szybko się ten pączek rozwinął ;:108
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Justynko ale czary się u Ciebie dzieją, bo kto to widział, żeby grudnik kwitł w stokrotkach ;:oj
Ciekawe co wymyśli na święta :wink:
Oczywiście fiołki/skrętniki bossskie, ale ten warzywnik... ;:333
Teraz rozumiem, dlaczego tak bezproblemowo rozpoznałaś nasionka warzyw w Krakowie.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Od: 12 cze 2012, o 10:06

Post »

Witaj Justynko,wstąpiłam z rewizytą i się napatrzyłam tylu śliczności,że pewnie będą mi się śnić w nocy :)
a grudnik w stokrotkach i do tego kwitnący w czerwcu to dopiero gratka ;:138
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Justynko, mnie ten rumieniec w stokrotkach zauroczył. A jeśli o wycieczkach leśnych :
w bezpośredniej okolicy lepiej po lasach nie chadzać, można znaleźć nie bardzo
atrakcyjne rzeczy, wręcz niepożądane, tfu..... :evil: ;:185
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

Mam wrażenie Krysiu, że nie myślałaś o kleszczach.... ;:224
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Justynko kwiaty alsobii niesamowite ;:oj ach kiedy moja zaskoczy mnie choć jednym kwiatuszkiem :roll:
oksi
1000p
1000p
Od: 18 lut 2012, o 18:21

Post »

:wit no prosze jakie pięknosci ;:180
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No tak, 400 km w jedną stronę to nieco zmienia postać rzeczy. :)
Twoja ismena wygląda bardzo egzotycznie. Nie znam tych kwiatków i ciekawi mnie, czy wszystkie mają te długie zakręcone sterczące we wszystkie strony płatki. Chyba one nadają jej takiego niezwykłego charakteru. Grudnik w stokrotkach to faktycznie zadziwiające połączenie. :)
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Ismena biała jest przeurocza, jak nie z tego świata ;:oj , moje paki nabierają, pokazuje się słoneczko.Twój grudniki ma racje że zakwitł w czerwcu. Do twarzy mu ze stokrotkami, piękny duet bialo-czerwonych. A skretnik o nazwie Bianka to ma gardziel w jakim kolorze :?: ;:215
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

rapunzel pisze:Hm, najbardziej dziwię się tej koleżance, co to nie ma czasu zabrać kliwii z pączkami, bo ja bym na jej miejscu biegiem leciała... :roll:

a ja to z tych co to i 400km potrafią pokonać ;:224 moja kliwia otrzymana od Anjji w tamtym roku, napuściła liści ale o kwiatach.... ;:14

Justynko dajesz po oczkach tymi kompozycjami ;:202 to bukiecik ;:167 to grudniczek ;:167 to ismena... świetnie postrzępiona ;:167
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
martucham1
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 14:06

Post »

Ale alsobia śliczna ;:oj a bukiecik uroczy ;:224
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ależ śliczna ta alsobia, pierwszy raz ją widzę ;:oj a grudnik na tle stokrotek - artystyczne zdjęcie ;:63 i ismena kwitnie egzotycznie, chyba sobie jej poszukam :D
Pytałaś o porzeczki, ja swoje rozmnażam przez odkłady z gałęzi. Szykuję doniczkę z ziemią, właśnie teraz maj czerwiec, przykładam do niej gałązkę porzeczki czy agrestu, trochę obsypuję ziemią, przyciskam np kamieniem - tak żeby jej nie złamać i czekam do jesieni dbając o wilgoć ziemi w doniczce, wtedy obcinam od krzaka i wsadzam do ziemi. Nigdy nie zwracałam uwagi iloletnia jest gałąź - byle nie młody tegoroczny przyrost, a zawsze się udawało. NIe jestem specjalistą, a ta metoda jest pewna, bo zawsze można gałązkę odsłonić i sprawdzić czy są już korzenie. Jak sobie upatrzę gałązkę rosnącą wyżej to doniczkę ustawiam na pieńku, ważne żeby była zdrowa i trochę rozgałęziona, z doniczki może wystawać ok 20-30 cm. Zresztą wszystkie krzaczki tak rozmnażam :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ape-i mnie się podoba ismena, w przyszłym roku skuszę się na żółtą, "do kompletu".
I ja jestem ciekawa kwiatów Bianki ;:65

Tesia39- mam nadzieję, że jak jutro pojadę na działkę, to wreszcie zobaczę "Biankę" rozwiniętą, a może jeszcze nie...

Heliofitka- haha...grudnik już tak ma w genach. w Tamtym roku też kwitł w czerwcu, potem w listopadzie i chyba w marcu. Widać, że jakiś całoroczny jest ;:224
Nie no...nie wszystkie nasiona rozpoznałam..bodajże z pomidorami miałyśmy problem i chyba soczewicą ;:224
Polecam warzywnik - własne buraczki, cukinia, fasola i ogórki smakują o wiele lepiej, niż te ze sklepu.

IkaD- witaj miło ;)
Zapraszam częściej...

Kociaro- to trzeba znaleźć taki las, gdzie jest czysto i można pospacerować miło. Ja byłam kiedyś w okolicach Olkusza. Pięknie tam jest ;:108

Fiskomp- hihi...pewnie nie tylko...

Andzia- na pewno i Twoja alsobia zakwitnie. Moja ma rok i kwitnie ;)

Oksi- dziękuję.

Rapunzel- tak, ismena jest dość dużym kwiatem (dlatego uprawiam ją w ogrodzie, bo w mieszkaniu miejsca brak) i jest "zakręcona"

Mmarylo- dziękuję w imieniu ismeny.
Bianka powinna być cała biała. Marzyłam o niej, bo jest przeciwieństwem do skrętników, które mam. A są one w "ostrych" kolorach.

Mniodkowa- podziwiam...
Poczekaj jeszcze rok, dwuletnie kliwie już powinny kwitnąć.

Martucham1- dziękuję.

Sylvi- o tym nie pomyślałam. Przecież z "odłogow" już mam jedną, młodą porzeczkę :oops:
W weekend zrobię, tak, jak Piszesz. Doniczki i nagnę kilka gałązek do szczepienia.

Tropical Heat o zachodzie słońca (kolor przekłamany - w rzeczywistości jest bordowy):

Obrazek

Skoro już mowa o porzeczkach, to... smacznego życzę:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”