Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1

Zablokowany
fajny23lb
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2012, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY

Post »

witam czy ktos moze mi powiedziec co to moze byc za choroba i czy leczyc? to cos brazowe wokolo kaktusa przy ziemi dodam tylko ze to jest dosyc jak drewno Obrazek Obrazek
agi26
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 cze 2012, o 13:29

Re: Choroby kaktusów.

Post »

Witam,

Chciałam prosic o poradę odnosnie mojej opncji, przestawiłam ją w tym rok do pokoj syna, okno połdniowe i drastycznie wyrosła oraz dostała różowych plam.
http://imageshack.us/photo/my-images/28/04062012.jpg/

Pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niech roślinka pozostanie tam gdzie jest. Ta słoneczna lokalizacja jej służy. Plamy są naturalnym zjawiskiem u tej roślinki ponieważ jest to forma picta zwana też forma variegata i kolorowe plamki mają na niej być. Im więcej roślinka dostaje słonka tym plamki są bardziej widoczne.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
bodzio239
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 cze 2011, o 09:42

Wołanie o pomoc.

Post »

Serdecznie witam.
Proszę o pomoc w rozpoznaniu tego kaktusa(powiedzmy , że to kaktus). Moja Szanowna Małżonka kupiła go w Tesco , niestety ani ona ,ani obsługa nie zna nazwy . Mają to jako kwiaty doniczkowe i nic po za tym. Jeżeli ktoś zna nazwę oraz wie jak hodować i dbać o niego to w Jej imieniu proszę o pomoc. Pozdrawiam Bogdan

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wołanie o pomoc.

Post »

To są echeverie pomalowane farbą :?
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

No to eszewerkom dostało się za Euro. Łatwo sobie wyobrazić, jak wyglądałby Tephrocactus geometrizans, gdyby był w sprzedaży.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Ratunku - co z tym kaktusem (?) nie tak...?

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie i proszę o pilną pomoc. Jak zaznaczałam wcześniej, na forum jestem od niedawna, jednak nie raz już chyba od trzech lat zaglądam po Wasze rady. Nie raz okaząły się bezcenne, mam tez nadzieję, że i tym razem pomożecie. Sama posiadam "kilka" kwiatków - głównie sukulenty. Swoim hobby zaraziłam niemal całą rodzinke, w tym pięcioletniego Synka (gustuje w roślinkach mięsożernych ;:131 ) natomiast mąż - z racji zawodu- będąc na każdej wizycie czy to w mieszkaniach, czy domach, bardzo często coś "skubnie", ku mojej nieopisanej radości (oczywiście za zgodą właścicieli). Dzisiaj przytargał do domku kilka sadzonek, kóre się już ukorzeniają, ale mam naprawdę kłopot z jednym - nazwał go "kurczakiem". Przywędrował do nas błagający o światło - to widać ewidentnie. Natomiast od spodu jest cały żółty - przypuszczam, że przelany. Właścicielka trzymała go - uwaga - na klatce schodowej, ciemnej,zimnej, w dodatku na parapecie od strony północnej, gdzie światła nie ma prawie wcale. ;:223
Moja prośba do Was o pomoc - bo nie będę mogła spać - jak się ten kurczaczek nazywa?
I drugie: co radzicie z nim zrobić, jak go uratować, bo jest śliczny i wyjątkowy.
Z góry bardzo dziękuję za wszystkie wpisy

Obrazek Obrazek
Obrazek

Bardzo przepraszam, jeśli popełniłam jakieś błędy - temat, czy też zdjęcia -ale dopiero się uczę.
I jeszcze pytanie: zauwazyłam jakby zarodek kwiatu na innej jego części - czy to możliwe, żeby kwitł w takich warunkach?
Pozdrawiam i dziękuję- Żaneta.
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

ten kaktus jest strasznie wyciągnięty z braku swiatła , może to zdeformowany Cleistocactus strausi , nawet jesji wypuścił pąk to wg mnie już po nim , gnicie od dołu za daleko zaszło
Hipnotyzer
50p
50p
Od: 8 mar 2012, o 15:02

Post »

Jeżeli ta roślina jest płaska a niezbyt to widać na zdjęciach, to jest to opuntia microdasys var. albispina. Uważam, że można ją uratować. Należy zagniłą końcówkę obciąć aż do zdrowej części. Należy dokładnie po obcięciu obejrzeć wiązki przewodzące, jeśli zauważymy choćby najmniejszy brązowy punkcik, to należy jeszcze obciąć plasterek. A kiedy przekrój będzie już idealnie czysty, to warto czystym nożem, który nie miał kontaktu ze zgnilizną, obciąć jeszcze plasterek.
Następnie położyć go na pięć dni w suchym miejscu aż do zaschnięcia miejsca cięcia. W tym czasie można kłaść go w takich miejscach by stopniowo przyzwyczajać go do światła i obracać go stronami by się nie wyginał. Potem przywiąż go do patyczka i patyczek wbij w ziemię doniczki tak by zaschnięta końcówka dotykała do podłoża. Co jakiś czas wyjmij patyczek z rośliną by sprawdzić czy pojawiają się zaczątki korzeni. Gdy się pojawią, zrób w podłożu mały dołek ok. 1 cm i patyczek z roślinką wbij nieco głębiej, a końcówkę roślinki przysyp ziemią, oraz podlej po raz pierwszy. Podlewaj w ciepłe dni. Kiedy roślina już dobrze się ukorzeni i nabierze wody, możesz wyjąć patyczek.

Powodzenia.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Nie jest płaski - właśnie, kiedy mąż przysłał najpierw zdjęcie tego cuda, to też wydawało mi się, że jest płaski. Później sprawdzę w sieci i na forum, czy to Cleistocactus. Na pierwszy "rzut" moje cudo jest podobne zupełnie do niczego :?
Natomiast oczywiście pierwsze co zrobiłam czekając na wasze porady, to obcięłam chorą część i zostawiłam do wyschnięcia - czyli zaczęłam instynktowanie dobrze ;:63 i położyłam na oświetlonym parapecie. Teraz dostosuję się do dalszych wskazówek. Mam nadzieję, że z niego coś będzie - zawsze staram się uratować każdą roślinkę, jaka trafi mi się w ręce ;:204
Bardzo dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

nolina pisze:Niepokoi mnie moja Crassula 'Morgan's Beauty'
Na dolnych liściach dostała takich plam .Cała góra wygląda ok.Odrosty też są zdrowe.
Może ktoś rozpozna co to może być i czym to potraktować :wink:

Obrazek Obrazek
U mnie jest podobnie....
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obawiam się, że to jakiś grzyb.... znalazłem podobny problem na innym forum w wątku o juce takie środki zostały zaproponowane
Bravo 500 SC
Dithane NeoTec 75 WG
Amistar 250 SC
Score 250 EC
Topsin M 500 SC
Tarfun 80 WG
Gwarant 500 SC

Mam nadzieje, że ktoś potwierdzi co to za przypadłość za nim użyje środka :) bo w sumie to nie wiem...
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Ja uszkodzone poobrywałam i obserwuje co dalej.
Na razie cisza :wink: Z tym ,że u mnie to pojawiło się tylko na dolnych starych liściach.
kali1155
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 cze 2012, o 21:03

Post »

Bardzo proszę o poradę dostałam kaktusa i jest chory.Wygląda jakby usychał korzenie są zdrowe

Obrazek

czy da się jego jeszcze uratować
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Jeśli te czarne to ziemia, to jest w porządku. Jasne miejsce to skorkowacenie, normalny objaw starzenia się rośliny.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
kali1155
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 cze 2012, o 21:03

Post »

Spy pisze:Jeśli te czarne to ziemia, to jest w porządku. Jasne miejsce to skorkowacenie, normalny objaw starzenia się rośliny.
Dziękuję za odpowiedz
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”