Czosnek zimowy cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Czosnek zimowy cz.2

Post »

Ostatnio dużo pada, mimo to musiałem przyspieszyć podlanie czosnku gnojówą z kurzyny bo kwiaty się pojawiły, zatem podlałem 2 razy w tamtym tygodniu.
Kilka sztuk mocno zżółkło (jak ten wyraz w ogóle wygląda :) ). Nie wiem czy to przez deszcze i gnije czy mogłem przenawozić? Co mślicie o tym?

Obrazek

Obrazek
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wykop i zobacz mi kilka sztuk miesiąc temu też tak "padło" to chyba jakiś szkodnik lub choroba lepiej nie ryzykuj. Teraz nie potrzebnie podlewałeś gnojówką, po czorta czosnkowi w tym okresie wzrostu azot?
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Bo stwierdziłem że skoro jeszcze kwiatów nie ma, tylko gdzie niegdzie pędy powyłaziły to lepiej późno niż wcale. Kwiaty idą dopiero teraz, wtedy ich nie było może to coś da.
W tamtym roku podobnie zrobiłem i były większe okazy niżeli dwa lata temu gdzie pierwszy raz sadziłem czosnek i w ogóle nienawoziłem.
W roku przyszłym a raczej jesienią teraz jak posadzę to kiedy najlepiej podlać taką gnojówą? Można jeszcze jesienią? Potem wiosną jak ledwo wykiełkuje? Sądziłem że do czerwca jest jak najbardziej wskazana pora. Fotkę zrobie faktycznie przy najbliższej okazji.
jacku210
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 mar 2012, o 20:09

Post »

ja też mam problem z moim czosnkiem i nie mam już pojęcia co robić. chyba jest to jakaś choroba bo albo czosnek usycha alebo załamuje szczypior i wtedy usycha a główka puchnie tak jakby i od piętki gnije Obrazek
co to może być?
sorki za słabą jakość
X-A-9
---

Post »

Marku, jesienią to nie podlewać, ale dobrze dać kompostu albo ja dałem granulowany obornik, ewentualnie zielony nawóz. Wiosną zasil azotem jak ukaże się z 2 listki, a potem w połowie maja.
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

MarekBB, jacku210
Może pomoże wam ta informacja ,piszę tam o objawach na czosnku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=54781
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56

Post »

MarkuBB kiedy będziesz likwidował kwiaty? poczekasz aż się rozwiną czy już teraz w fazie pączków?
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ja trochę odczekuję aż widać że są zgłowienia i są na tyle długie by uciąć i móc zawiązać bo dodatkowo zawiązuje :) Właśnie to będę robił jak przestanie tu lać. Wg mnie jednak zadługo też nie ma co czekać, jak już są kwiaty a do tego mocno pękają to pora na wykopywanie.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja w swoim ozimym czosnku oberwałam kwiaty już przeszło tydzień temu - jak tylko "wyszły" na tyle że można było to zrobić . A jarym oberwałam w ten weekend.
jacku210
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

janhel41 myślisz że to niszczyk zaatakował mój czosnek?
jak go zwalczyć opryskiem może jakimś?
i z kąd on mógł się dostać na moje pole z sadzeniakiem jest taka możliwość?

chudziak a w jarym czosnku też są pędy kwiatostanowe?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jacku210 pisze:chudziak a w jarym czosnku też są pędy kwiatostanowe?
Hmmm , ja miałam czosnek jary NN sadzony był na wiosnę ale miał pędy kwiatowe teraz i wszystki tez oberwałam .
jacku210
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

chudziak pisze:
jacku210 pisze:chudziak a w jarym czosnku też są pędy kwiatostanowe?
Hmmm , ja miałam czosnek jary NN sadzony był na wiosnę ale miał pędy kwiatowe teraz i wszystki też oberwałam .
a to ciekawe to mam nadzieje że mój mi takiej niespodzianki nie zrobi :wink: raczej nie powinien bo jak kupowałem główki to nie miały tego badyla w środku
peter
50p
50p
Od: 31 lip 2011, o 16:23

Post »

ja przed wczoraj poobcinałem te przedłużenia na czosnku z których miały zakwitnąć kwiaty ;:138 ale czytam, że jeszcze te końcówki wiążecie? :roll: jeśli trzeba to jutro to zrobię jak nie będzie lać.
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Jacku2010 przeczytaj ten tekst poniżej a ewentualnie odpowiesz sobie skąd on się wziął ,ja nie wiem czy u ciebie na czosnku jest niszczyk.
Specjalista w Nasiennictwie gruntowym -Bejo Poland podaje.

Profilaktyka i zwalczanie
Cytuj:
Niszczyk zjadliwy umieszczony został na liście B szkodników kwarantannowych. Jeżeli zostanie stwierdzony na polu lub w zebranych roślinach, podlega obowiązkowemu zwalczaniu. Na polu opanowanym przez niszczyka nie powinno się przez 5-10 lat uprawiać roślin żywicielskich (cebulowe, czosnek, pietruszka, seler, ziemniak, groch i bób). Na stanowiskach opanowanych przez nicienie należy uprawiać w tym czasie warzywa dyniowate i krzyżowe oraz pomidora, sałatę, marchew, kukurydzę, fasolę i zboża. Trzeba wysiewać wyłącznie nasiona wolne od nicieni, najlepiej pochodzące z plantacji, które były wolne od niszczyka. Cebulę zaatakowaną w niewielkim stopniu można opryskiwać w fazie 4-5 liści preparatem zgodnie z aktualnym Programem Ochrony Roślin Warzywnych wydawanych przez wydawnictwa Plantpress i Hortpress. Po tym zabiegu cebula może być przeznaczona wyłącznie do jesiennego zbioru. Na polach silnie zaatakowanych przez nicienia należy kilka tygodni po zbiorze przeprowadzić odkażanie gleby preparatem zgodnie z aktualnym Programem Ochrony Roślin Warzywnych wydawanych przez wydawnictwa Plantpress i Hortpress.
X-A-9
---

Post »

Peter nie trzeba wiązać, to taki wymysł :wink: wystarczy urwać kwiatostan i tyle.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”