Kilka sztuk mocno zżółkło (jak ten wyraz w ogóle wygląda

Hmmm , ja miałam czosnek jary NN sadzony był na wiosnę ale miał pędy kwiatowe teraz i wszystki tez oberwałam .jacku210 pisze:chudziak a w jarym czosnku też są pędy kwiatostanowe?
a to ciekawe to mam nadzieje że mój mi takiej niespodzianki nie zrobichudziak pisze:Hmmm , ja miałam czosnek jary NN sadzony był na wiosnę ale miał pędy kwiatowe teraz i wszystki też oberwałam .jacku210 pisze:chudziak a w jarym czosnku też są pędy kwiatostanowe?
Specjalista w Nasiennictwie gruntowym -Bejo Poland podaje.
Profilaktyka i zwalczanie
Cytuj:
Niszczyk zjadliwy umieszczony został na liście B szkodników kwarantannowych. Jeżeli zostanie stwierdzony na polu lub w zebranych roślinach, podlega obowiązkowemu zwalczaniu. Na polu opanowanym przez niszczyka nie powinno się przez 5-10 lat uprawiać roślin żywicielskich (cebulowe, czosnek, pietruszka, seler, ziemniak, groch i bób). Na stanowiskach opanowanych przez nicienie należy uprawiać w tym czasie warzywa dyniowate i krzyżowe oraz pomidora, sałatę, marchew, kukurydzę, fasolę i zboża. Trzeba wysiewać wyłącznie nasiona wolne od nicieni, najlepiej pochodzące z plantacji, które były wolne od niszczyka. Cebulę zaatakowaną w niewielkim stopniu można opryskiwać w fazie 4-5 liści preparatem zgodnie z aktualnym Programem Ochrony Roślin Warzywnych wydawanych przez wydawnictwa Plantpress i Hortpress. Po tym zabiegu cebula może być przeznaczona wyłącznie do jesiennego zbioru. Na polach silnie zaatakowanych przez nicienia należy kilka tygodni po zbiorze przeprowadzić odkażanie gleby preparatem zgodnie z aktualnym Programem Ochrony Roślin Warzywnych wydawanych przez wydawnictwa Plantpress i Hortpress.