Kolorystyka hortensji

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Kolorystyka hortensji

Post »

Chciałbym w jednej linii uzyskać efekt 3 krzaczków hortensji w 3 różnych kolorach.
Czy przy zachowaniu odległości jednego metra jedna od drugiej będzie to możliwe?
Czy podlewanie gnojówką z pokrzywy i podsypywanie krzaka kurzym nawozem doprowadzi do koloru niebieskiego?
A krzak obok będzie mógłbyć np. żółt lub biały?
Nie wiem jak zorganizować sobie taką uprawę tychże kwiatów, podpowiecie coś? :)
Bacardi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sty 2012, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolorystyka hortensji

Post »

Jak podsypiesz wapnem/popiołem drzewnym uzyskasz kolor różowy,natomiast jeśli np wodą spod ogórków kiszonych albo nawozem zakwaszającym to będzie niebieska, jeśli odczyn będzie obojętny(nie kwaśny i nie zasadowy) w tedy niektóre będą niebieskie, różowe albo połączeniem tych 2 barw.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

No to nic zostaje zaeksperymentować bo przy tej odległości to chyba nikłe szanse żeby krzaki wyglądały zupełnie inaczej :)
Rozumiem że gnojówka z pokrzyw będzie sprzyjać dla koloru niebieskiego?
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Może jednak zapytam... Czy komuś udało się wyhodować całkiem różne kolory hortensji w bardzo bliskiej odległości?
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Post »

Jest to możliwe. Tylko będziesz musiał wymienić podłoże i odpowiednia kupić odmianę (kolor). Do uzyskania w prosty sposób niebieskiej barwy kwiatów u hortensji najlepiej pójdzie Ci z kolorem różowym. Taką hortensję posadź w kwaśne podłoże, np torf kwaśny. Podsyp nawozem dla roślin kwasolubnych. Do drugiego dołka posadz hortensję, np: czerwoną, tutaj bez zadnych kombinacji wystarczy odkwaszony torf. I w końcu hortensja biała lub różowa. Postępuj tak samo jak w przypadku czerwonej.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Mam w tej chwili 3 hortensje posadzone i ukorzenione już w odległości niecały metr od siebie.
Ktoś wcześniej pisał że do uzyskania niebieskiego koloru potrzeba kwaśnej gleby, zatem przyjołem że podlewam ją co chwilę gnojówką z pokrzyw.
Drugą obsypuje popiołem z ogniska i podlewam wodą zwykłą.
Trzecią tak jak pierwszą.
Czy takie czynności wystarczą by mieć niebieską, czerwoną(różową lub białą sam już nie wiem), i znów niebieską?
Zabardzo nie chciałbym znów ich wykopywać bo jedna z ledwością się przyjęła, była połamana przez drzewo i posadzona z gołymi korzeniami. Dwie pierwsze są wieloletnie, natomiast ta trzecia to młody osobnik :)
No i sprawa najważniejsza, kwiaty te przesadziłem sobie z poprzedniej działki, a jedną dostałęm. Raczej rozmyślam czy z tych gatunków dojde do takich efektów bo nie mam pojęcia jakie to kolory jakie gatunki...
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

Najpierw musisz ustalić gatunek. Zdjęcia pomogą w identyfikacji. Tylko z hortensji ogrodowych ( H.macrophylla) uzyskasz kolor niebieski, a odmianowo masz róż, czerwony i biały. Obawiam się, że podlewanie pokrzywą nie uzyskasz koloru niebieskiego. Gnojowica z pokrzywy zawiera dużo fosforu, magnezu i wapnia ( czyli zobojętniasz). Jak już nawóz to np: saletra amonowa. Tylko podkreslam to jest ostatni dzwonek do nawożenia saletrą, bo przed zimą nie zdąrzy wejść w stan spoczynku i roslina zmarźnie. Jest jeszcze jeden sposób na kolor niebieski, a mianowicie podlewanie ałunem potasowym ( dostępnym w aptece). Pamiętaj jednak, że najszybciej uzyskasz kolor niebieski z różowej hortensji.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Dzięki za info, w takim razie zrobię fotki ale rozumiem że jak już zakwitną. Póki co nie mam pojęcia jaki to gatunek, choć zaraz... z poprzedniej działki zachowało mi się zdjęcie gdzie w oddali widać różowy kolor. Inna miała pamiętam taki nieciekawy biało zielonkawy. Tak czy siak pokarzę fotki jak wszystkie 3 gatunki będą miały kwiaty.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Marek-BB cz Ty chcesz stracić te hortensje?
Marek-BB pisze:.. do uzyskania niebieskiego koloru potrzeba kwaśnej gleby, zatem przyjołem że podlewam ją co chwilę gnojówką z pokrzyw.
Drugą obsypuje popiołem z ogniska i podlewam wodą zwykłą.
Trzecią tak jak pierwszą.
Czy takie czynności wystarczą by mieć niebieską, czerwoną(różową lub białą sam już nie wiem), i znów niebieską?..
Gnojówka z pokrzyw to przede wszystkim nawóz o sporej zawartości azotu, więc szybko ją przenawozisz azotem, o skutkach sobie poczytaj. Popiół z kolei jest baaardzo alkaliczny więc łatwo doprowadzisz do zaburzeń w pobieraniu pozostałych składników mineralnych, bo pH poszybuje w niebo.
Najpierw popatrz na tabelę na str 13 http://www.horticentre.pl/uploads/ipdis ... 939681.swf - wpływ odczynu pH na dostępność składników mineralnych w glebie. Zbadaj u siebie i możesz wtedy trochę pokombinować, ale trzeba cały czas pilnować pH. Przyjmij, że dla hortensji może być przedział 5-6,5/8 (poniżej 7) pH.
A kolor hortensji możesz próbować zmienić wytrącając wapień z wody ,którą podlewasz. Takim najbanalniejszym sposobem jest podlewanie wodą którą zalejesz liście rabarbaru (rabarbar ma kwas szczawiowy a ten powoduje wytrącanie wapnia). Ale wszystko w granicach rozsądku, bo zniszczysz krzewy
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

Skoro zielono-białe kwiatostany to może to być H. arborescens :roll: z niej na pewno nie zrobisz innego koloru niż taki jaki dała jej matka natura. A ta różowa, to może być właśnie H. macrophylla. Z niej możesz wykombinować kolor niebieski. Myśle, że jak będziesz sukcesywnie ( w miare rozsądku) zakwaszał ta różową to na II rok bedzie już niebieska :)
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

A ja się martwię,że co zimę wymarzają mi zawiązki pąków hortensji ogrodowej na zeszłorocznych pędach i nawet nie mam ich naturalnego koloru.
Halina
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

halina522 pisze:A ja się martwię,że co zimę wymarzają mi zawiązki pąków hortensji ogrodowej na zeszłorocznych pędach i nawet nie mam ich naturalnego koloru.
U mnie też tak było, aż w końcu wkurzyłem sie i przesadziłem do dużej donicy. Hortensje zimuje w chłodnym pomieszczeniu i co roku mi pieknie zakwita. Oczywiście donice wystawiam od wiosny na zewnątrz. Tak robię hortensjami ogrodowymi, talerzowatymi, aspera i i dębolistną. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”