Zielony świat Moniki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielony świat Moniki

Post »

Małgosiu - wydaje mi się, że ten szczawik preferuje stanowisko cieniste, u mnie rośnie właśnie w najciemniejszym kącie balkonu i szaleje :heja
Izuś - dziękuję, wpadaj kiedy chcesz posiedzieć na balkoniku i wypić mojito ;:136
Tesiu - no dopiero będzie kwitnąco jak fuksje ruszą ;:224 pięć odmian pełnych :tan Wtedy kochana trzeba będzie szczękę zbierać z podłogi :;230 Mam nadzieję :;230
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

No to już drutowanie szykuję :;230
Awatar użytkownika
tasikk
200p
200p
Od: 8 lut 2012, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monia jak mi sie twój balkonik podoba. Cudny jest ;:oj az miło popatrzeć
Pozdrawiam Kasia
Moje kwiatuszki
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Kasiu! Jak fajnie, że już jesteś z powrotem ;:196
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniś, ale dałaś po oczach tą nastrurcją ;:oj Pisz mi tu zaraz koniecznie, jaka to dokładnie odmiana. Jest wspaniała! Za rok na pewno zagości na moim balkonie :D Na taką nawet bym się nie obraziła, gdyby nie kwitła :) Koleusik - bomba, a skrętniki w takich samych domkach - klasa! U mnie zawsze najobficiej i najdłużej kwitnie właśnie ten biały i jest ogólnie najmniej problemowy w uprawie (innym zasychają końcówki liści, a ten zawsze ma zdrowo wyglądające).
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Fajne skrętniki i fajne mają domki gdzie je kupiłaś ?
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Witaj z rana Moniko :wit zachwycilam sie Twoimi balkonowymi kwiatami. Śliczne kolory i zapachy,bardzo podoba mi sie taka rożnorodność kwiatów. Fuksja z trąbkami jest śliczna ,miałam ja kilka lat do tyłu.Szczawik i nasturcja rywalizują swoimi pięknymi listkami. Skrętniki urocze w długich wygodnych osłonkach. Wszystko pięknie i zadbane ;:138
Awatar użytkownika
rumiankowa
100p
100p
Od: 30 maja 2011, o 16:46
Kontakt:

Post »

Oj jak pięknie :)
skrętniki są boskie, fajna alternatywa dla storczyków bo również piękne i takie efektowne :) przyznam, że nie znałam tej rośliny wcześniej ;:218

Za smagliczką nie przepadam i za jej zapachem też, ale jest bardzo ładna. Ja ogólnie na wonności muszę z moją alergią uważać i albo unikać albo sadzić z dala od kącika wypoczynkowego ;)

Szczawik też super, miałam go dawniej jako pokojową roślinkę i bardzo go lubiłam :)
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Śliczne kwitnienia pokazałaś ;:oj ;:63
A mnie się spodobał uczep,petunia,koleus i nasturcja.Zbieraj nasionka ;:224
A skrętniki mam takie same :heja ,a nawet inne ;:224 :;230
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p
Od: 9 mar 2012, o 09:20

Post »

Ale elegancko wyglądają Twoje skrętniki w nowych domkach :tan
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Helo Dziewczynki :wit
Od rana tyle roboty że nawet czasu na FO nie ma tylko pracować każą ;:223 No ja nie iwem co to za porządki :;230
Mandragoro - Mi ta nastircja też się bardzo podoba, na moje nie musi nawet kwitnąć ma takie dekoracyjne listki :;230 W doniczce sa dwie odmiany: karłowa Alaska i Alaska Salmon Orange - jedna kwitnie na taki standardowy kolorek a druga na jasno-łososiowo-pomarańczowy. Tzn dopiero będą kwitnąć :;230 Skrętniczek biały kwitnie najobficiej i rzeczywiście bardzo zdrowo wygląda ;:108 Uwilebiam te kwiatki :tan
Trzynastko - doniczki to zwykła plastikowe osłonki jak do storczyków, kupiłam w ogrodniczym, producent Lamelia, cena 6,25 zł za sztukę. Skrętniki wsadzone są w takie same plastikowe wkłady jak storczyki ;:108
Marylko - Dzień dobry kochana ;:108 Najbardziej pachnie smagliczka i heliotrop, nic tylko siedzieć na balkonie i się wentylować.
Rumiankowa - ja przed FO tez nie wiedziałam co to skrętnik ;:185 Teraz mam trzy :tan Smagliczka rzeczywiśice ma dość mocny zapach ale na szczęście ja alergikiem nie jestem, a ty kochana uważaj na siebie bo wiem jak alergicy porafią cieepieć - mój M. to alegik ;:145
Joluś - Tak jest! Nasionka będę zbierać! A jakie nawet inne masz skrętniki ;:152
Dagg - dziękuję ;:196 Na parapecie stoją w takich samych doniczkach 3 skrętniki i 3 storczyki ;:108
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Mam pięknego fioletowego o ogromnych kwiatach i 2 jeszcze w pąkach.Oraz przedszkole skrętników odmianowych i nie tylko,w inkubatorach ;:138 :heja
Mam nadzieję,że listki się przyjmą.Co dzień zaglądam i nic jeszcze nie wyłazi ;:185
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Niunia, może i masz rację, że nie przejmowali się sprzątaniem mając w sąsiedztwie taką zaniedbaną działkę, ale teraz faktycznie może ich to zmotywować, bo jak zobaczą u ciebie trawę i kwiatki na baczność, to pewnie się zawstydzą, ze tam taki bajzel, zresztą co to za wypoczynek w takim chlewie ;:222
Muszę ci się pochwalić, że moja jedyna tunbergia, której nasiona kupiłam zainspirowana twoimi wysiewami ma już pierwsze pączki. :tan
Kobea natomiast nic, a nic. Szkoda twoich kroplików. Moje kwitną w zasadzie fazami. jak tylko przychodzi ochłodzenie i ewentualnie deszcz, to kwiaty stopniowo opadają, a nowe pąki się nie rozwijają. W tej chwili wyjrzałam przez drzwi balkonowe i widzę, ze na dwóch sadzonkach są raptem dwa kwiaty, a trzeci kielich wisi już na włosku.
Nie nazwałabym tego spektakularnym kwitnieniem. :lol: Pewnie dlatego ciężko się przebić temu kroplikowi na ogrodniczym rynku. Możliwe jednak, że już za kilka dni, będzie masa kwiatów.
Twoje smagliczki są śliczne i nie bardzo podoba się ich miodowy zapach, a takiej różowej jeszcze nie widziałam, tylko białe. Moje smagliczki sadzone ponad miesiąc temu praktycznie nie mają już kwiatków. Jeśli nie zakwitną ponownie, to zastąpię je jakimiś stojącymi werbenami lub niecierpkami, albo czymś fajnym po obniżonej cenie, bo to dopiero po powrocie z wyjazdu.
Olaboga, ale się rozpisałam u ciebie. :lol:
Aha, zapomniałabym prawie pochwalić wytworne osłonki skrętników.
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joluś - to pewno będziesz miała nadmiar tych skrętników ;:224
Jagodo - Właśnie u Ciebie czytałam o tunbergii - gratuluję pączka ;:138 Moja tunbergia po spaleniu na słoneczku została przesadzona do innej donicy i jak na razie żyje, ale mizernie. Ten brak słońca nie pomaga się jej zregenerować ;:223 Ale dalej trzymam za nią kciuki ;:333 Kobea nie przeżyła przesadzania i rozplątywania i zrobiła kaput ;:14 Ale to był mój błąd bo powinnam wcześniej ją przesadzić do docelowej doniczki ale nie miałam się gdzie podziać w domu z 60 cm skrzynką więc się kisiły w pojemnikach po śmietanie i potem to już tylko mogiła ;:170 Na przyszły rok muszę wymyśleć nowy patent na takie "wielkogabarytowe" siewy bo mam nasionka wilca w trzech rodzajach i nasturcji pnącej waniliowej i żółtej kanaryjskiej i na pewno nie zrezygnuję z siania :tan Smagliczki były w trzech kolorach - biała, jasno różowa i bardzo ciemno różowa. Te są z siewu a mam jeszcze rozmnożoną wegetatywnie i ta kwitnie mniej intensywnie ale jest za to zdecydowanie większa. Werbenę też mam jedną ale coś nie chce zakwitnąć, ma pączki ale nie mogą "dojrzeć". Rozpisuj się rozpisuj do woli, lubię czytać ;:108 I dziękuję w imieniu osłonek ;:108
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

na balkonie wszystko kwitnie ;:167 w domu takie skrętniki eleganckie ;:167 ;:180 Monia normalnie u Ciebie jak u damy jakiejś ;:224 ;:180 na kawkę się załapać to pić z palcem u góry :;230 inaczej nie wypada ;:222
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”