Moja domowa zielenina

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja domowa zielenina

Post »

Dzięki Izka, dostałam 3 i tyle mi wystarczy, zawsze z francuskiego byłam beznadziejna, na nic wecej nie liczyłam :wink: Jeszcze tylko ustny i to pewnie będą moje ostatnie słowa wypowiedziane po francusku :roll:
dagg mój pluszak to Cotyledon Ladysmithiensis, z sukulentowatych :wink: Uwielbiam go, tylko ręce świerzbią, żeby go ciągle głaskać ;:oj
Jejku już ta godzina, a ja dopiero co skończyłam szykować rzeczy na jutro... Zajechać się można ;:124
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p
Od: 3 sie 2010, o 15:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

uff to super - ale wiesz, że francuski w praktyce bywa przyjemny... :;230
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p
Od: 9 mar 2012, o 09:20

Post »

No, tak, potem cofnęłam się trochę w Twoim wątku i doczytałam, nic to, mój też jest milutki i póki co, co go mijam to go głaszczę ;:224 a potem palce mi pachną cytrynowo :;230
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p
Od: 7 wrz 2011, o 19:49

Post »

Tylko pozazdrościć takich relacji z mamą ;:108 moje nie są najlepsze a im więcej kilometrów nas dzieli tym lepiej się dogadujemy ;:223 No i brawa za francuski ;:138 ;:138 ;:138 ja miałąm w podstawówce a w technikum zmienili mi na angielski i żałuje bo francuski bardzo lubiałąm ;:145
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Od: 12 cze 2012, o 10:06

Post »

Witaj ;:196 przybyłam z rewizytą i wybacz na razie wyrywkowo pooglądałam co 2-3 stronę i wątek z rysunkami bo jest mi bliski.Kwiatki śliczne, nawet te kłujące za którymi ja nie przepadam ale inne super .Rysunki świetne! ;:138
Domimika
500p
500p

Post »

:wit Dzisiaj pora pokazać trochę roślinek. Nowości niestety nie mam, jak na razie jest zakaz przynoszenia do domu czegokolwiek zielonego :roll: Przepraszam za jakość, aparat znów stroi jakieś fochy, zawiesza się lub wyłącza mimo, że z baterią jest wszystko ok, więc musiałam sobie radzić telefonem, a i światło miałam kiepskie.
Na początek może przypomnę storczyka.
Domimika pisze: Obrazek
Z tego co pamiętam był kupiony w sierpniu, dziś nie wygląda już tak okazale, ale te badyle które widać na zdjęciu niżej to wciąż te same pędy- roślinka ciągle przedłuża je od prawie roku.
Obrazek

Tak wygląda moja donica kaktusowa. Zwłaszcza opuncja albata ruszyła ze wzrostem, te trzy segmenty na górze wypuściła tej wiosny.
Obrazek

Kolejna opuncja
Obrazek

Begonia ładnie się przyjęła, puszcza nowy listek
Obrazek

Pęd kwiatowy haworthii. Na tym tle kiepsko widać, ale jeśli się dobrze przyjżycie, to zobaczycie, ze pęd się rozgałęził.
Obrazek

I na koniec dzbanecznik...
Obrazek

...i największy z dzbanków...
Obrazek

... który niestety jest dziurawy od dołu ;:174 Nie wiem jak to się stało, już gdy był malutki, to zauważyłam tą dziurę, mimo to rósł i rozwijał się tak jak inne dzbanki. Mam podejrzenie, że byś może przez jakiś czas był oparty o szybę i być może słonko wypaliło, choć to mało prawdopodobne, ale innego wytłumaczenia nie widzę.

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dominiko, storczyk jest nieziemski, jak go uprawiasz?
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

;:138 ;:138 ;:138 dla storczyka, ma tak dużo pędów że zapowiada się obfite kwitnienie ;:138
Haworthia zaszalała z tym pędem kwiatowym ;:oj
Awatar użytkownika
Takhisis
200p
200p
Od: 21 wrz 2010, o 23:30

Post »

Mnie się howorthia bardzo podoba.. jest taka rozrośnieta i na dodatek kwitnie.. i ten dzbanecznik.... Ma małą dziurkę, może mucha z niego nie ucieknie.. a jak tak, to zabij sama i jej wrzuć hi hi hi :D
Moje doniczkowce :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=52689" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupię, sprzedam, wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=55268" onclick="window.open(this.href);return false;
Domimika
500p
500p

Post »

Karolina -storczyka nie uprawiam wcale :wink: To mojej mamy, czasem jak jej się przypomni to podlewa. On już jak był kupiony to miał dwa pędy kwiatowe dobrze rozgałęzione i z mnóstwem pączków, to pierwsze zdjęcie to było właśnie po tym, jak kwiatki się rozwinęły.

Tesia dziękuję, z tego co pamiętam to będzie czwarte kwitnienie tej haworthii, ale pierwszy raz pęd się rozgałęził. Przekrzywia się na bok, bo od dołu rosną maluchy i trochę ją "odpychają" :wink: A część pędów storczyka, zwłaszcza od góry usycha- są już stare i dawno już te części kwitły, ale na razie nie ruszamy póki kwitnie.

Takhisis dziękuję za pochwały. Dziura jest spora, mucha z pewnością dałaby radę uciec. A poza tym dla rośliny jest tak na prawdę bezużyteczny, nie ma w nim cieczy trawiennej, która zawsze jest na spodzie dzbanka, więc nawet gdyby coś złapał- nie dałby rady tego strawić :roll:
Awatar użytkownika
Takhisis
200p
200p
Od: 21 wrz 2010, o 23:30

Post »

ale i tak ładnie wygląda ;:3
Moje doniczkowce :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=52689" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupię, sprzedam, wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=55268" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p
Od: 3 sie 2010, o 15:40

Post »

ale ci storczyk szaleje
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p
Od: 9 mar 2012, o 09:20

Post »

Jakoś mnie rozczulił dziurawy dzbanek :)

Czyli ten storczyk niedługo będzie kwitł już rok? ;:oj wow! ;:63
Awatar użytkownika
7vstyna
200p
200p
Od: 28 sty 2010, o 11:13

Post »

Storczyk gigant bardzo ładny ;:138
Mój leniwy nie chce kwitnąć :( tylko liście i korzonki puszcza.
Pozdrawiam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=32078" onclick="window.open(this.href);return false;
Domimika
500p
500p

Post »

7vstyna też mam jednego takiego, jakiś czas temu miał nawet ochotę zakwitnąć i wypuścił dwa pędy, jednak żaden kwiatek się nie pokazał, bo pędy uschły ;:144

Dzisiaj zrobiłam mały porządek na parapetach. Dla liczi już nie miałam litości i wylądowało w koszu- po raz kolejny ta roślinka nie przetrwała u mnie zimy :( Na razie daję sobie z nią spokój. Mój aloes też kiepsko ostatnio wyglądał, więc wymieniłam mu ziemię (przy okazji pierwsza osoba, która przyszła w odwiedziny została obdarowana;), porozdzielałam i czekam, czy mu się polepszy. Jeśli tak, to chętnie się podzielę, w doniczce są trzy spore roślinki z maluchami, nie mam miejsca żeby zatrzymać wszystkie w oddzielnych doniczkach, a wyrzucić tak jakoś mi szkoda. Jednak chwilę po tym, jak wywaliłam go z doniczki i porozdzielałam rośliny, zorientowałam się, że nie mam żadnego podłoża w domu. W dwóch marketach nie znalazłam nic, poza takim do storczyków :evil: Tak więc żeby wymienić ziemię aloesowi, musiałam się nieźle nalatać. Przy okazji wymieniłam też mojemu gruboszowi i gwieździe betlejemskiej. A tak jeśli już o niej mowa... czy trzeba ją jakoś specjalnie potraktować, żeby na zimę miała ładne, czerwone listki?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”