Sylwia i działka na ROD

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
sylko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 maja 2012, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Sylwia i działka na ROD

Post »

"Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Philip Otto Runge "

Witam wszystkich.
Zaczynam przygode z działką oraz przygodę na forum.Oba te obszary będą dla mnie wielką przygodą i wyzwaniem bo w obu jestem laikiem. Działkę kupiliśmy wraz z mężem w listopadzie 2011 od moich rodziców i wujostwa (uprawiali ją we czwórkę). Podobnie jak na forum, tak i na działce zaczynam od zera. I to dosłownie. Ale o tym nastepnym razem :)
Awatar użytkownika
Marysiek
100p
100p
Od: 15 sie 2011, o 18:02

Re: Sylwia i działka na ROD

Post »

:wit Skoro zaczynasz od zera, będziesz miała tak jak chcesz! :wink: To też z jednej strony jest fajne. Może pokażesz nam jakieś zdjęcia?
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

zdjątka poprosimy :)
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
sylko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Hej hej witam pierwszych gości :) Zdjecia... no tak, tylko muszę ogarnąć jak je dodawać ;)
sylko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obrazek
No to chyba sie udało. To zdjęcie przedstawia naszą działkę wczesną wiosną 2012. Jak już wspomniałam działkę przejęliśmy od moich rodziców. Na działce oprócz starej altany było pełno gruzu, bowiem kilkanaście lat temu mojemu tacie zamarzył się murowany domek. Zwiózł odpowiedni materiał, a brat zapferował że wykona wszelkie prace. Budyneczek jednak nigdy nie stanął bowiem poróżniła ich... piwnica. Tato uparł się że domek ma być podpiwniczony. Brat zaczął kopać dół, ale to wyzwanie go przerosło. Efekt był taki jak na zdjeciu: mnóstwo materiału bydowlanego na całej działce i ogromna dziura tuż przed altaną. Rodzice część materiałów budowlanych wrzucili do wykopanego rowu reszta "walała się" po całej działce. I tak juz zostało przez następnych około 15 lat...
sylko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obrazek
Gruz znajdowal się z jednej i z drugiej strony altany, działka ulkokowana jest na skarpie, teren bardzo nierówny i dodatkowo ta dziura po niedoszłej piwnicy... Nad altnaną rósł piekny orzech, na środku działki piękna stara jabłoń - papierówka. Działka była w opłakanym stanie...
Obrazek
sylko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Powiem szczerze - byłam załamana. Nie wiedziałam jak ugryść temat. Postanowiliśmy wyrównać teren działki, która ma ok 550 m2 oraz wywieź gruz. Maż znalazł odpowienią firmę, właściciel zgodził się podjąć tego wyzwania, ale poradził by gruz zakopać zamiast go wywozić. Po pierwsze dlatego, że ułatwi to wyrównanie terenu - nie będzie trzeba nawozić brakującej ziemi, po drugie ze wzg. na koszty (wywóz gruzu + nawiezienie ziemi dodatkowy koszt). I tak rozpoczęły sie prace na działkę wjecha spychacz:
Obrazek
Obrazek
Na zdjęciach powyżej bardzo dobrze widać jak nierówny był teren na działce.
Ponieważ drewniana altana znajdowała się w dole trzeba było ja rozebrać:
Obrazek
Jeden ruch łopatą kpoarki i drewnainego domku nie było:
Obrazek
sylko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Całość gruzu została ukryta w ziemi i zasypana, teren wyrównany:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Po zakończonej pracy koparki teren działki wygladał mniej wiecej tak:
Obrazek
Dla porówniania zdjecia mniej więcej z tego samego miejsca przed i po wyrównaniu:
Obrazek
Obrazek
sylko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Po tej rewolucji na działce zostały: jabłoń która rośnie na środku działki, trzy krzaki porzeczek, agrest, dwa krzewy bzu (biały i fioletowy) winogrono, rabata z kwiatami, która ciągnie się na całej długości płotu a na niej: krzewy z różami, yuka, mieczyki, konwalie, piwonia i kilka innych drobiazgów, których jeszcze nie rozrózniam. W rogu działki stoi choinka, która gościła u nas w Boże Narodzenie 2011. Na razie jeszcze sie trzyma, cchociaż nie wiem co będzie, bo jej korzenie były mocno uszkodzone.
Obrazek
Jabłoń oraz krzewy owocowe. W tle, nad furtką rosnie róza pnąca:
Obrazek
Działka przypomina bardziej łyse pole niż zielony ogród. Na dodatek zostałam bez miejsca na narzędzia. Długi czas woziłam dyżurne grabie i szpadel w bagażniku samochodu, ale było to bardzo uciążliwe. Ponieważ nie mamy obecnie funduszy na porządny domek trzeba było znaleść inne rozwiązanie. I na działce stanęło to:
Obrazek
Narzędziówka ma wymiary 2x2 czyli dokładnie tyle by pomieścić niezbędne narzędzia oraz jakiś stolik i krzesła. Przeglądałm wcześniej forum, by znaleść jakieś inne tanie konstruktywne rozwiąznie, ale niczego innego nie znalazłam. Wiem również że wielu forumowiczów jest przeciwnych tego typu "wynalazkom", ale podam moje argumenty: jest względnie tani w stosunku do swojej jakości, na jego postawienie od momentu zamówienia czekaliśmy dosłownie kilka dni, nie wymaga jakiejś szczególnej konserwacji. Wcześniej rozważaliśmy postawienie drewnianego domku z narzędziówką i wc, ale zrezygnowałam z tego pomysłu również ze względu na wypowiedzi z forum. Po pierwsz przytłoczyła mnie cena. Taki drewniany domek ok 20m2 z narzędziówką i wc to obecnie koszt ok 18 000 zł Poza tym argumenty o ciągłym konserwowaniu, duchocie w środku, kornikach, gryzoniach itp. przekonały mnie że powinnam postawić domek murowany. A że mam nadzieję zrobic to porządnie muszę poczekać aż zbiorę odpowiednie fundusze. Potzrebny mi też bedzie jakiś projekt i mniej więcej okreslenie ile materiału będzie potrzebne. Moze ktoś z Was dysponuje tymi danymi? :)
xp_w-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 10 maja 2012, o 11:15

Post »

Powoli, powoli...sobie urządzisz działeczkę i na pewno będzie ładna:)
Jabłoń i krzewy owocowe już masz...wszystko powoli...czym wolniej tym zazwyczaj bardziej solidnie:)
sylko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za słowa otuchy :) Mam nadzieję, że z biegiem dni, z biegiem lat mój ogródek będzie co raz ładniejszy :) Jeśli chodzi o blaszak -narzedziówkę to zdaję sobie sprawę że to nie może być budynek docelowy i tak jak pisałam wcześniej mam nadzieję postawić murowany domek ok 25m2 (działka stoi w ROD na terenie miasta). Docelowo mam zamiar ozdobić moja działę iglakami i obsiać trawą. W przyszłości może jakiś skalniak. Oboje z mężem pracujemy więc działce możemy poświęcić tylko weekendy. Na dzialce zostało tochę cegieł mam w planie zrobić z nich ścieżkę. Czytałam na forum, że nie jest ona wdzięcznym materiałem, ale z drugiej strony skoro przeleżała na działce bite 15 lat i nic jej nie jest to moze posłuży jeszcze kilka lat jako ścieżka :) Część cegieł jest pełnych część pustaków:
Obrazek
Rozpoczęłam już przygotowania:
Obrazek
Marzyła mi się ścieżka z otoczaków ale dla mieszczucha ich zdobycie to nie taka prosta sprawa a moja ścieżka ma ok 20 m.
xp_w-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 10 maja 2012, o 11:15

Post »

scieżki też muszą być na ogródku , bo przecież trzeba się jakoś po działce przemieszczać:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”