Glicynia - uprawa,problemy Cz.1
Re: Glicynia - uprawa i pielęgnacja
Mam pytanko czy odrosty korzeniowe zachowują cechy rosliny matecznej ???? Ta zmarznięta bidula kwitła w zeszłym roku , czy jak puści od korzenia to ma szansę zakwitnąć w tym ?????
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lorrie - cieszę się, że mogłem pomóc 
Figlik76 - odrosty zachowają cechy matecznej o ile glicynia nie była szczepiona (słyszałem, że się tak czasami robi, ale to raczej mało prawdopodobne). Z całą pewnością nie zakwitnie na wiosnę jeżeli puszcza od korzenia - pąki kwiatowe u wisterii zawiązywane są już na jesieni. Teoretycznie możliwe jest aby zakwitła w lecie jeżeli jest to odmiana której się to zdarza (np. chińska "Prolific"), ale nie liczył bym jakoś specjalnie na to. Nawet jeżeli, to kwitnienie letnie jest bardzo słabe w porównaniu z wiosennym.

Figlik76 - odrosty zachowają cechy matecznej o ile glicynia nie była szczepiona (słyszałem, że się tak czasami robi, ale to raczej mało prawdopodobne). Z całą pewnością nie zakwitnie na wiosnę jeżeli puszcza od korzenia - pąki kwiatowe u wisterii zawiązywane są już na jesieni. Teoretycznie możliwe jest aby zakwitła w lecie jeżeli jest to odmiana której się to zdarza (np. chińska "Prolific"), ale nie liczył bym jakoś specjalnie na to. Nawet jeżeli, to kwitnienie letnie jest bardzo słabe w porównaniu z wiosennym.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
lesioc , dzięki za wyczerpującą odpowiedź , nie liczyłam na ten rok (żle napisałam
ale nie chciałabym czekać latami aż zakwitnie
) niestety nie wybija od korzenia, milin już puścił , chyba czeka mnie kolejny zakup ale się uparłam że będę miała glicynie w ogrodzie i będę 

Szanowne grono forumowe,
Przychodzę z nietypowym problemem i prośbą o pomoc. Mianowicie na przełomie marca i kwietnia kupiłem w centrum ogrodniczym dwie glicynie w odmianie floribunda. Przy zakupie pytałem, jak długo mogę przechowywać je w "doniczkach" w których je zakupiłem - miały one zwieńczyć ławkę z pergolą, której jeszcze się nie dorobiłem. Sprzedający powiedzieli, że w sumie, jeśli będę je podlewał, to mogą tak w sumie i cały rok stać. Podlewałem, przed mrozem chroniłem. Zastanawiam się, czy powinienem się niepokoić tym, że nie wypuściły dotychczas nawet jednego listka. Sadzonki mają około 60 cm wysokości i wyglądają prawie jak uschnięte (przełamałem jedną z mniejszych gałązek i była w środku zielona. Czy jest szansa, iż jeszcze "nie ruszyły", gdyż nie zostały wsadzone do ziemi?
Przychodzę z nietypowym problemem i prośbą o pomoc. Mianowicie na przełomie marca i kwietnia kupiłem w centrum ogrodniczym dwie glicynie w odmianie floribunda. Przy zakupie pytałem, jak długo mogę przechowywać je w "doniczkach" w których je zakupiłem - miały one zwieńczyć ławkę z pergolą, której jeszcze się nie dorobiłem. Sprzedający powiedzieli, że w sumie, jeśli będę je podlewał, to mogą tak w sumie i cały rok stać. Podlewałem, przed mrozem chroniłem. Zastanawiam się, czy powinienem się niepokoić tym, że nie wypuściły dotychczas nawet jednego listka. Sadzonki mają około 60 cm wysokości i wyglądają prawie jak uschnięte (przełamałem jedną z mniejszych gałązek i była w środku zielona. Czy jest szansa, iż jeszcze "nie ruszyły", gdyż nie zostały wsadzone do ziemi?
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 maja 2007, o 18:27
Moją glicynię mam czwarty sezon. Każdej zimy przemarza, każdej wiosny startuje od nowa, odbija od dołu
Oczywiście z tego powodu nie kwitła jeszcze
Tej zimy pod koniec stycznia było ocieplenie, pąki jej nabrzmiały a potem przyszedł siarczysty, ponad 30-stopniowy mróz i padła, na szczęście odbija bidulka znowu od dołu. Straciłam już nadzieję, że kiedykolwiek doczekam kwiatów 

- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moim zdaniem ,to ,że Twoje glicynie rosły w doniczkach nie miało wpływu na ich kondycję.O tej porze powinny już coś zielonego wypuścić.Nie chcę odbierać Ci nadziei ,ale duże jest prawdopodobieństwo ,że Twoje glicynie po prostu zmarzły.Sosek pisze:Zastanawiam się, czy powinienem się niepokoić tym, że nie wypuściły dotychczas nawet jednego listka. Sadzonki mają około 60 cm wysokości i wyglądają prawie jak uschnięte (przełamałem jedną z mniejszych gałązek i była w środku zielona. Czy jest szansa, iż jeszcze "nie ruszyły", gdyż nie zostały wsadzone do ziemi?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
Przesadź ją w cieplejsze miejsce, mocno nasłonecznione w ciągu lata i blokujące zimne wiatry zimą. Wiele osób sadzi je blisko ścian domów a wtedy raczej nie przemarzają. Ja mam na otwartej przestrzeni i ostatnia zima skróciła ją o 2/3 (było -25 C przez tydzień) ale teraz szybko nadrabia i czuje że na jesieni będzie ogromnaeclair pisze: pod koniec stycznia było ocieplenie, pąki jej nabrzmiały a potem przyszedł siarczysty, ponad 30-stopniowy mróz i padła, na szczęście odbija bidulka znowu od dołu. Straciłam już nadzieję, że kiedykolwiek doczekam kwiatów

-
- 200p
- Od: 6 maja 2011, o 08:55
Moja 15-to latka zaskoczyła mnie w tym roku jednym kwiatkiem
.1/3 od północy zmarzła.Zawsze była obsypana kiściami.Jeszcze nigdy nie dostała tak popalić jak tej zimy.
Pozdrawiam Emet

Pozdrawiam Emet

- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Moja Glicynia zaczyna dostawać jasnożółtych liści, wygląda jakby poplamiona czy ktoś mi powie co to może być?
- bina12
- 1000p
- Od: 17 mar 2011, o 13:15
no właśnie moja też , liście robią się jakby przezroczyste i żółkną 

- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
- juni
- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Moje też mają żółte plamy a potem schną ale tylko z jednej strony- od południa.
Nie dość że zima jej zaszkodziła,to 18 maja wszystkie listki zmarzły to teraz jeszcze coś.
Nie dość że zima jej zaszkodziła,to 18 maja wszystkie listki zmarzły to teraz jeszcze coś.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Liście mojej nie schną, widzę nawet miej tych żółtych, chyba zzieleniały 

- mrinwestor
- Od: 24 mar 2011, o 19:21
Ja swoją już chyba pożegnałam definitywnie.
Nic nie wybija od korzenia nawet.
Nic nie wybija od korzenia nawet.
- vojtekk1993
- 50p
- Od: 22 maja 2012, o 19:50
Witam
Niedawno kupiłem sadzonkę i chciałbym się dowiedzieć jaki nawóz będzie dla niej najlepszy

Niedawno kupiłem sadzonkę i chciałbym się dowiedzieć jaki nawóz będzie dla niej najlepszy

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.